Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Excelsior - sc Heerenveen

Datum: 11 maart 2017 Competitie: Eredivisie - Regulier
Aanvang: 20:45 uur Toeschouwers:
Locatie: Stadion Woudestein Scheidsrechter: Bax
Plaats: Rotterdam

Lucas Bijker lijkt tijdig fit voor uitduel Excelsior

sc Heerenveen lijkt zaterdag op Woudenstein op volle oorlogssterkte te kunnen aantreden. Bijker, Van Aken en Schmidt kampten in de aanloop naar het duel tegen Excelsior met pijntjes, maar trainer Jurgen Streppel hoopt iedereen aan boord te hebben voor de 13e uitwedstrijd van het seizoen.

Lucas Bijker viel vorige week in de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles uit met liesklachten. De linksback liet een aantal trainingen schieten, maar was vanochtend op het kunstgras van het sportpark van Heerenveense Boys weer van de partij. ‘Het was gewoon niet verstandig om te trainen. Vanochtend leek het goed te gaan met Lucas, we zullen zien,’ aldus Streppel die verwacht ook over Van Aken en Schmidt te kunnen beschikken.

Entourage

In Rotterdam speelt sc Heerenveen in het kleinste stadion van de Eredivisie. Woudenstein heeft een capaciteit van 4.400 toeschouwers. Misschien niet de meeste uitdagende entourage, maar dat mag volgens Jurgen Streppel geen beletsel zijn om goed te presteren. ‘Of je nu voor vijf 0f 50.000 mensen speelt, het zijn omstandigheden, net als het weer en kunstgras, waar je geen invloed op hebt. Je moet er mee omgaan. Uiteindelijk vallen er drie punten te verdienen, daar gaat het om.’

sc Heerenveen verspeelde vorige week kostbare punten tegen Go Ahead Eagles. De late gelijkmaker van de Deventenaren heeft nog wel even nagedreund, bekende Streppel. ‘We pakken uit de laatste twee duels vier punten, maar toch voelde het slecht, omdat het onnodig was. We deden het niet goed, maar dat gebeurt soms. Dat is het onverklaarbare in de sport. Ik denk niet dat Peter Bosz gisteren heeft gezegd van, jongens doe de eerste vijf minuten maar rustig aan, maakt niet uit, want we hebben 90 minuten?’ refereerde Streppel aan de snelle tegentreffer die de Amsterdammers donderdag in Kopenhagen incasseerden.

Eigen kracht

Excelsior, de nummer 16 van de ranglijst, heeft volgens Streppel een herkenbare speelstijl. ‘Excelsior speelt gestructureerd, maar wil ook graag voetballen. Daar liggen ook gelijk onze mogelijkheden. Het is een ploeg die uitgaat van eigen kracht, daar ben ik wel gecharmeerd van. Ik vind dat ze het gezien de mogelijkheden knap doen.’

Slechte avond sc Heerenveen op Woudenstein: 4-1

sc Heerenveen is er niet in geslaagd met een goed resultaat terug te keren uit Rotterdam. Excelsior was de ploeg van trainer Jurgen Streppel de baas op Woudenstein. Het fel spelende Excelsior stond halverwege al op een 2-0 voorsprong en deelde direct na rust de genadeklap uit. Slagveer scoorde nog welk tegen, maar in blessuretijd maakte Hasselbaink er nog 4-1 van.

De openingsminuten op Woudensteun speelden zich vooral af op de helft van Excelsior. sc Heerenveen begon goed, maar de thuisclub nam al vlot het initiatief over en kreeg de eerste kans. St. Juste kopte de bal zo in de voeten van Faik, die een enorme schietkans kreeg. Gelukkig schoot de middenvelder van Excelsior recht in de handen van Mulder.

Ook de tweede mogelijkheid was voor de thuisclub. Van Duinen ging er op links vandoor, maar gelukkig kon de naar binnen gekomen Bijker de voorzet van de spits onderscheppen voordat Elbers gevaarlijk kon worden. In de 15 minuut was het toch raak. Elbers speelde zich vrij en klopte Mulder in de verre hoek, 1-0.

Mattheij wint een kopduel van Van Aken en scoort de 2-0.
Mattheij wint een kopduel van Van Aken en scoort de 2-0.

Excelsior trok zich na de openingstreffer terug, maar bleef gevaarlijk in de counter. Bij één van die uitvallen kwam sc Heerenveen goed weg. Fredy mocht alleen op Mulder afgaan, maar zijn schot verdween naast omdat hij door Van Aken uit balans gebracht werd gebracht. Bax had naar de stip kunnen wijzen, maar liet doorspelen.

Enkele minuten later kwam Excelsior, dat af en toe agressief speelde, drie gele kaarten in de eerste helft, toch op 2-0. Bij een hoekschop werd Van Aken in de lucht geklopt door Mattheij. Zijn kopbal verdween in de uiterste hoek. De 2-0 russtand was niet onverdiend te noemen. sc Heerenveen had weliswaar veel meer balbezit, maar doelman Hahn kreeg geen enkele bal tussen de palen te verwerken, terwijl de aanvallen van de thuisclub wel degelijk gevaarlijk waren.

Kobayashi maakt het Fredy lastig.
Kobayashi maakt het Fredy lastig.

sc Heerenveen moest na rust op jacht naar de aansluitingstreffer, maar het was Excelsior dat al na drie minuten scoorde. Van Duinen kreeg de bal in de zestien en legde goed terug op de mee opgekomen Massop. De linksback knalde hard en droog raak, 3-0. Streppel voerde meteen daarna de eerste wissels door. Zeneli en Ødegaard verdwenen naar de kant en werden vervangen door Veerman en Thorsby.

Veerman liet zich meteen zien met een harde knal die maar net over verdween, maar ook Excelsior liet zich niet onbetuigd. De gasten kwamen goed weg toen Koolwijk van dichtbij de bal over in plaats van in het doel kopte. Een kwartier voor tijd schoot Slagveer, hij was Larsson komen vervangen de 3-1 binnen. De aanvaller volleerde een door Mattheij weggekopte bal ineens achter Hahn in het doel.

Henk Veerman vecht een duel uit met doelpuntenmaker Mattheij.
Henk Veerman vecht een duel uit met doelpuntenmaker Mattheij.

Even later verdween een schuiver van Reza maar net naast het doel van Excelsior. Het mocht allemaal niet meer baten wat sc Heerenveen probeerde. Het tegen degradatie strijdende Excelsior gaf de voorsprong niet meer uit handen en counterde in blessuretijd via Hasselbaink zelfs nog naar 4-1.

Jurgen Streppel: ‘Beten niet genoeg van ons af’

sc Heerenveen ging vanavond fors onderuit tegen Excelsior. De Rotterdammers wonnen op Woudenstein met 4-1 en bezorgden de ploeg van trainer Jurgen Streppel de vijfde uitnederlaag op rij. Het was de grootste thuiszege van Excelsior op sc Heerenveen in de Eredivisie.

Jurgen Streppel zag zijn elftal slecht uit de startblokken komen in Rotterdam. Excelsior zette met een tweetal overtredingen meteen de toon en daar had sc Heerenveen geen passend antwoord op. ‘We hadden meer van ons af moeten bijten, maar vooral beter moeten voetballen, want daar zijn we goed in,’ aldus Streppel.

sc Heerenveen had vaak de bal, maar kon amper wat uitrichten. Streppel had pas na een uur spelen de eerste serieuze kans gezien. Dat de gasten in de problemen kwamen had volgens de trainer onder andere met de veldbezetting te maken. De ruimtes tussen de linies waren te groot en daar profiteerde Excelsior van. ‘We hebben het vandaag matig gedaan,’ vond Streppel.

Veerman, Thorsby en Slagveer kwamen in de tweede helft in de ploeg. De invallers zorgden voor nieuw elan, maar verder dan een treffer van Slagveer kwam sc Heerenveen niet. ‘Ik vond dat we nog wel mogelijkheden op de 3-2 hadden. Als die valt kun je ook zo gelijk maken, maar na de 4-1 was het gebeurd.’

Het grote verschil tussen beide teams was volgens Streppel de wil waarmee Excelsior speelde. ‘Zij hadden de bereidheid om tot en over het randje te gaan. Dat hebben wij vooral in balbezit verzuimd.’ Volgende week wacht koploper Feyenoord. Dan moet het beter, weet de trainer. ‘Als je zonder overtuiging voetbalt maakt het niet uit of je tegen Feyenoord of Klokkenburgse Boys speelt, in beide gevallen ga je de bietenbrug op.’