Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

NAC Breda - sc Heerenveen

Datum: 13 december 2014 Competitie: Eredivisie
Aanvang: 18:30 uur Toeschouwers: 18400
Locatie: Rat Verlegh Stadion Scheidsrechter: Jeroen Manschot
Plaats: Breda

Lodeweges hoopt af te sluiten met zes punten

sc Heerenveen heeft nog twee belangrijke duels voor de boeg voor de winterstop ingaat. De wedstrijden uit bij NAC Breda en thuis tegen ADO Den Haag moeten punten opleveren. ,,Het liefst zes,’’ aldus trainer Dwight Lodeweges. ,,Als dat lukt, hoor je niemand meer.’’

De trainer beseft dat er druk op de ketel staat. Na acht duels zonder overwinning, moet het zaterdag in Breda gebeuren. Om te klimmen op de ranglijst, maar ook om de nummer zeventien van de ranglijst niet verder in het zadel te helpen. ,,Of NAC te pakken is? Dat dachten we ook van Heracles, maar die won vervolgens wel vier potjes op rij. Het is moeilijk te voorspellen.’’

sc Heerenveen reist in ieder geval vol goede moed af naar Brabant. In Groningen werd dan wel niet gewonnen, maar het puntje in stadion Euroborg sterkte het vertrouwen dat het goed komt. ,,We hebben tegen Groningen aardig voetbal laten zien en waren de betere ploeg. Dat geeft de burger moed, maar het goede spel moet zich nu wel vertalen in resultaat.’’

Juiste oplossing

Lodeweges weet niet wat hij zaterdag kan verwachten van NAC Breda . ,,Tegen Cambuur zakte NAC  in en dat bleek succesvol. Dan lijkt het logisch dat ze weer zo gaan spelen, maar het kan ook zijn dat ze er voor eigen publiek voor kiezen om eerder druk zetten. We hebben alle varianten doorgenomen en moeten zaterdag voor de juiste oplossing kiezen.’’

Met uitzondering van de langdurig geblesseerde Jordy Buijs kent Lodeweges geen personele problemen. Doelman Kristoffer Nordfeldt had de afgelopen dagen last van zijn heup, maar staat zaterdag gewoon onder de lat. Ook de heupblessure van aanvoerder Marten de Roon levert geen problemen op. ,,Hij heeft deze week wat gas terug genomen, maar trainde vanochtend weer volop mee,’’ aldus Lodeweges.

Twee treffers Uth goed voor zege op NAC Breda: 0-2

sc Heerenveen weet weer wat winnen is. De ploeg van trainer Dwight Lodeweges won in Breda met 0-2 dankzij twee treffers van Mark Uth. sc Heerenveen gedijt goed op Bredase bodem, want het was al de derde uitzege op rij op NAC Breda. De overwinning was dik verdiend en had met een beetje geluk nog wel hoger uit kunnen vallen.

sc Heerenveen kwam goed voor de dag in het Rat Verlegh stadion in Breda. De bezoekers namen meteen het initiatief en hadden al na vijf minuten op voorsprong kunnen staan. Van den Berg haalde van ongeveer twintig meter steenhard uit, maar had de pech dat de bal de kruising raakte.

Ook hierna bleef sc Heerenveen de bovenliggende partij. Sinkgraven en Larsson wisten beide de achterlijn te halen, maar dit leverde niets op omdat een goede voorzet achterwege bleef. NAC Breda stelde hier op een schotje van Suk na niets tegenover. Na een half uur werd Mark Uth bij een snelle tegenstoot door doelman Ten Rouwelaar neergelegd.

Daley Sinkgraven speelt Matic uit.
Daley Sinkgraven speelt Matic uit.

Scheidsrechter Manschot dacht aanvankelijk aan een strafschop, maar legde op advies van zijn grensrechter de bal net buiten de zestien neer. Ten Rouwelaar kreeg geel en mocht de arbiter dankbaar zijn, want een rode kaart was zeker een optie geweest. De vrije trap die volgde werd door Marten de Roon in het zijnet geschoten.

In de 35ste minuut kwam sc Heerenveen dan toch aan de verdiende voorsprong. Slagveer brak op rechts uit en zijn lage voorzet werd door Uth van dichtbij binnen getikt, 0-1. Nog geen twee minuten later was de Duitse spits bijna weer succesvol. Op aangeven van Marzo kopte de topscorer van de Friezen rakelings naast. Ruststand 0-1.

Kenneth Otigba was goed voor een assist in Breda.
Kenneth Otigba was goed voor een assist in Breda.

sc Heerenveen kwam ook na rust goed uit de startblokken. Slagveer bediende Uth, maar zijn inzet werd door Amieux van de lijn gehaald De gasten maakten vervolgens de fout zich in te laten zakken. Omdat sc Heerenveen ook in de opbouw slordig was, werden de Friezen teruggedrongen. Grote kansen kreeg NAC Breda niet, hoewel sc Heerenveen wel goed wegkwam toen Otigba de bal bijna langs Nordfeldt in eigen doel werkte.

Na ruim een uur spelen viel de 0-2. Otigba veroverde de bal op het middenveld, zette goed door en stuurde Uth diep. Die maakte vervolgens geen fout, kapte een tegenstander uit en schoof de bal langs Ten Rouwelaar in de verre hoek. Vanaf dat moment was de wedstrijd gespeeld.

Slagveer haalt uit. De aanvaller stond aan de basis van de 1-0 van sc Heerenveen.
Slagveer haalt uit. De aanvaller stond aan de basis van de 1-0 van sc Heerenveen.

sc Heerenveen kwam na de tweede treffer van Uth niet meer in de problemen. De gasten lieten de bal makkelijk rondgaan en hadden de score misschien nog wel verder op moeten voeren. NAC Breda kreeg nog één kansje. Invaller Seuntjes stuitte van dichtbij op de goed uit zijn goal gekomen Nordfeldt. De Zweed hield de nul voor zijn ploeg.