Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

PEC Zwolle - sc Heerenveen

Datum: 10 augustus 2018 Competitie: Eredivisie - Regulier
Aanvang: 20:00 uur Toeschouwers:
Locatie: Scheidsrechter:
Plaats:

Strijdend sc Heerenveen minimaal 24 uur koploper na zege bij PEC Zwolle

sc Heerenveen heeft vrijdagavond het openingsduel van de Eredivisie met 2-3 gewonnen. De ploeg van Jan Olde Riekerink kwam op bezoek bij PEC Zwolle op achterstand, maar door twee treffers van Morten Thorsby en een van Arber Zeneli gingen de drie punten mee naar Friesland. Daar veranderde ook een rode kaart voor Thorsby na een klein uur spelen niets meer aan.

De Friezen begonnen goed in Zwolle. Na een fraaie combinatie tussen Michel Vlap en Sam Lammers ging Nemanja Mihajlovic er vandoor aan de linkerkant. De voorzet van de Servische aanvaller werd met het hoofd verlengd door Morten Thorsby. De bal kwam voor de voeten van Arber Zeneli, maar het schot van de Kosovaarse aanvaller werd geblokt.

Na die goede openingsfase kwam de thuisclub beter in de wedstrijd. Pogingen van Zian Flemming, Dennis Genreau, Gustavo Hamer en Kingsley Ehizibue leverden geen treffer op. Na 28 minuten was het dan toch raak. Na vasthouden van Doke Schmidt kreeg PEC Zwolle een strafschop, die werd verzilverd door Mike van Duinen.

schmidt

In de persoon van Thorsby rechtte sc Heerenveen de rug. De blonde middenvelder kopte een paar minuten na die openingstreffer op fraaie wijze een corner van Zeneli tegen het net: 1-1. Niet veel later vond de Noor wederom het doel. Thorsby twijfelde niet toen hij een hoge bal zijn kant op zag komen. Met een fraaie volley ramde hij zijn tweede treffer achter doelman Boer.

Net als vorig seizoen in de openingswedstrijd tegen FC Groningen (3-3), was Thorsby dus wederom tweemaal trefzeker. De honger van sc Heerenveen was ondanks de voorsprong nog niet gestild. Een paar minuten voor rust passeerde Zeneli aan de rechterkant zijn directe tegenstander, schoot de bal door de benen van goalie Boer en zag zijn inzet via de binnenkant van de paal over de doellijn gaan: 1-3.

zeneli

Na de pauze bleef sc Heerenveen in de eerste tien minuten simpel overeind tegen PEC Zwolle. Daarna ging het mis. De thuisclub maakte een doelpunt, maar arbiter Dennis Higler had al gefloten. Hij keurde de treffer af, omdat Thorsby even daarvoor de bal hard tegen zijn hand kreeg geschoten.

Scheidsrechter Higler kwam met een zware straf: een strafschop en een rode kaart. Wederom stond Van Duinen achter de bal en wederom was hij trefzeker: 2-3. Olde Riekerink greep in. Hij liet Rodney Kongolo debuteren in de Eredivisie en bracht daarna met Marco Rojas een frisse aanvaller binnen de lijnen. Zij vervingen respectievelijk Mihajlovic en Zeneli.

Er brak een zware periode aan voor sc Heerenveen, dat met een man minder de gelijkmaker moest zien te voorkomen. Twintig minuten voor tijd leek het alsnog mis te gaan, toen Flemming de bal over doelman Warner Hahn wipte. Echter, aanvoerder Daniel Høegh haalde de bal in een uiterste krachtsinspanning van de lijn.

Vechtlust

In het laatste kwartier knokte sc Heerenveen naar het einde. De ploeg koppelde passie aan strijd en beleving. Met een man minder bleef de ploeg van Olde Riekerink knap overeind. Toen Higler voor het laatst floot, barstte er een groot feest los op het veld bij de spelers en in het bomvolle uitvak in Zwolle. "Wij staan bovenaan", klonk het nog lang.

thorsby goed

PEC Zwolle - sc Heerenveen 2-3 (1-3)
28. 1-0 Mike van Duinen
33. 1-1 Morten Thorsby
40. 1-2 Morten Thorsby
43. 1-3 Arber Zeneli
56. 2-3 Mike van Duinen

Gele kaart
17. Pierie (sc Heerenveen); 28. Schmidt (sc Heerenveen); 29. Bulthuis (sc Heerenveen); 62. Hoegh (sc Heerenveen); 90. Van Duinen (PEC Zwolle); 90+1 Lammers (sc Heerenveen); 90+3. Lachman (PEC Zwolle);

Rode kaart
55. Thorsby (sc Heerenveen)

Opstelling sc Heerenveen
Hahn; Schmidt, Høegh, Bulthuis, Pierie; Thorsby, Kobayashi, Vlap (87. Van Amersfoort); Zeneli (66. Rojas), Lammers, Mihajlovic (57. Kongolo);