PSV - sc Heerenveen
24 november, 14:30 uur
Koop nu kaarten »
Ga mee en moedig ons aan!
×

Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

sc Heerenveen - ADO Den Haag

Datum: 14 januari 2017 Competitie: Eredivisie - Regulier
Aanvang: 18:30 uur Toeschouwers: 20400
Locatie: Abe Lenstra stadion Scheidsrechter: Jochem Kamphuis
Plaats: Heerenveen

Schaars ontbreekt tegen ADO: Ødegaard begint op de bank

sc Heerenveen begint zonder Stijn Schaars aan de tweede helft van het seizoen. De aanvoerder kampt met een pijnlijke enkel en moet het duel tegen ADO Den Haag laten schieten. Jeremiah St. Juste maakt mogelijk zijn rentree. De centrale verdediger lijkt hersteld van zijn in het uitduel tegen Go Ahead Eagles opgelopen enkelblessure. De kersverse huurling Martin Ødegaard begint zaterdag op de bank.

St. Juste trainde vanmiddag mee met de selectie, maar Streppel kon tijdens het wekelijkse perspraatje nog niet vertellen of de verdediger zaterdagavond aan de aftrap verschijnt. ‘Het lijkt goed, maar dat gaan we eerst nog even bespreken. Hij moet 100 procent fit zijn.’ Mocht St. Juste niet starten, dan lijkt Doke Schmidt zijn logische vervanger.

Aanvoerder Stijn Schaars ontbreekt tegen ADO Den Haag vanwege problemen met zijn enkel.
Aanvoerder Stijn Schaars ontbreekt tegen ADO Den Haag vanwege problemen met zijn enkel.

Dominant

Naast Schaars mist Streppel ook Henk Veerman. De aanvaller is nog herstellende van een hamstringblessure. Volgens Streppel kijkt de spelersgroep uit naar de hervatting van de competitie. ‘Je proeft dat het weer gaat beginnen, dat het weer echt ergens om gaat.’

Tijdens het trainingskamp is de doelstelling voor de tweede seizoenshelft besproken. De selectie heeft aangegeven op de ingeslagen weg verder te willen. ‘We willen initiatief tonen en dominant spelen. Het is mooi dat de spelers vertrouwen hebben in de gekozen aanpak.’ Wat die strijdwijze moet opleveren, wilde de trainer niet kwijt. ‘Dat houden we intern. Dat kan de vierde plek zijn, maar als blijkt dat de zesde plaats het maximale is dan moeten we daar genoegen mee nemen. We zullen zien.’

Resultaat

Streppel wilde niet veel kwijt over ADO Den Haag, maar vindt het fijn zijn oude maatje Petrovic weer tegen te komen. ‘Hij doet het, zeker gezien de omstandigheden, heel knap en je hoort hem niet klagen.’ sc Heerenveen heeft met duels tegen ADO Den Haag, PSV, AZ (beker) en FC Groningen geen makkelijk programma in januari, maar volgens Streppel moet sc Heerenveen zien niet alleen laten leiden door het resultaat.

‘Goede resultaten zijn belangrijk voor het vertrouwen, maar mocht het tegen zitten, dan is het belangrijk dat we vasthouden aan onze visie en de discipline tonen om te doen wat we moeten doen. Dan volgen de resultaten vanzelf,’ aldus Streppel, die Martin Ødegaard op de bank laat beginnen. De wedstrijd tegen ADO Den Haag wordt in Noorwegen live uitgezonden. In het Abe Lenstra stadion is zaterdag een zestal journalisten aanwezig om verslag te doen van het mogelijke debuut van de huurling van Real Madrid voor sc Heerenveen.

Reza breekt ADO-muur voor sc Heerenveen: 2-0

sc Heerenveen is de tweede seizoenshelft begonnen met een 2-0 thuiszege op ADO Den Haag. De tegenstander was vooral naar Friesland gekomen om te verdedigen. Lange tijd kwam Heerenveen niet door de ADO-defensie heen, maar in de 63e en 64e minuut wist Reza alsnog de verdediging te passeren. Mede dankzij prachtig voorwerk van Zeneli en Larsson. Laatstgenoemde miste tien minuten voor tijd nog wel een penalty.

Het ging in de dagen voor de wedstrijd toch vooral over die ene nieuwe aanwinst van sc Heerenveen: Martin Ødegaard. sc Heerenveen – ADO Den Haag was de wedstrijd waarin het mega talent zich voor het eerst kon laten zien aan het publiek. De wedstrijd werd zelfs live uitgezonden in zijn geboorteland Noorwegen. De huurling van Real Madrid begon echter nog op de bank en zijn inbreng bleef beperkt tot enkele minuten. Desondanks maakte zijn invalbeurt in de 88e minuut veel los bij de Heerenveen-fans, die Ødegaard een warm welkom gaven.

Of de kijkers uit Noorwegen de invalbeurt nog live gezien hebben, is de vraag. De wedstrijd kende namelijk een uiterst saaie eerste helft. ADO Den Haag liet sc Heerenveen aan de bal, maar de Friezen wisten weinig klaar te spelen voor het vijandelijke doel. Daarvoor was de eindpass te onzuiver.

Alleen Zeneli probeerde het twee keer. In de vierde minuut kreeg hij de bal met geluk mee, waarna hij zijn tegenstander uitkapte. Zijn schot richting de verre hoek vloog vervolgens net naast. Vlak voor rust deed hij een nieuwe poging, maar ook nu ging zijn schot naast.

Na rust werd de wedstrijd leuker. Heerenveen domineerde en drong steeds meer aan. Dat begon toen Van Amersfoort zich sterk door de defensie van ADO Den Haag worstelde. Hij had daarna pech dat zijn schot de paal raakte. sc Heerenveen omsingelde de gasten en zocht naar openingen. Lange tijd lukte dat niet.

Tot de 63e minuut aanbrak. Larsson en Zeneli zetten een heerlijke combinatie op door de drukke verdediging, waarna Zeneli uiteindelijk voor doelman Setkus kwam te staan. Zijn schot werd gekeerd door de keeper, maar Reza scoorde alsnog uit de rebound.

Een minuut later was het weer raak voor Reza, die in het begin van de tweede helft ook nog een doelpunt afgekeurd zag worden wegens buitenspel. Een mooie dieptepass werd fraai verlengd door Zeneli, die daarmee Reza een vrije doorgang gaf richting het doel van ADO. De aanvaller schoof de bal beheerst binnen: 2-0.

Weer een minuut later was het bijna 2-1, toen Becker voor Mulder opdook. De doelman van sc Heerenveen had echter een goede redding in huis, waarmee hij Heerenveen overeind hield. Het was een van de weinige werkzaamheden die Mulder vanavond hoefde te verrichten. Op het laatst werd hij ook bijna getest, maar het schot van Schaken ging voorlangs.


Sam Larsson had sc Heerenveen daarvoor al twee keer aan een 3-0 voorsprong moeten helpen. Dat de eerste poging mislukte lag niet aan hemzelf. Hij liet met een prachtig wippertje Zeneli alleen op het doel van ADO afkomen. De buitenspeler omspeelde de doelman, maar zijn schot werd vervolgens door een verdediger van de lijn gehaald.

Dat sc Heerenveen in de 80e minuut niet op 3-0 kwam, kon Larsson zichzelf wel verwijten. De Zweed had een geweldige versnelling in huis waarmee hij zijn tegenstanders het nakijken gaf. Bakker stopte Larsson af met een ingreep, die sc Heerenveen een strafschop opleverde. Larsson ging zelf achter de bal staan, maar schoot bijzonder matig in. De doelman kon de bal in het midden keren.

‘Atypische spits’ hard op weg naar doelpuntenrecord

Reza was zaterdagavond in het thuisduel tegen ADO Den Haag met twee treffers de grote man bij sc Heerenveen. De spits is met negen doelpunten clubtopscorer en hard op weg zijn beste seizoenprestatie (13 goals) te verbeteren.

In de Eredivisie scoorden alleen Jörgensen (Feyenoord, Ünal (FC Twente) en Weghorst van AZ vaker dan de Iranese aanvaller van sc Heerenveen. Zelf is Reza niet bezig met de topscorerslijst, de aanvalsleider van de Friese club denkt vooral aan het collectief. ‘Ik had het er toevallig deze week met Sibon over. Een echte spits is egoïstisch, leeft van kansen en doelpunten. Ik ben een atypische spits, meer een teamspeler. Of ik nu scoor, of Sam of Arber, dat maakt mij niet uit.’

Reza haalt uit voor de 2-0 tegen ADO Den Haag.
Reza haalt uit voor de 2-0 tegen ADO Den Haag.

Gunfactor

In dat opzicht verkeert Reza bij sc Heerenveen in goed gezelschap. ‘De onderlinge gunfactor bij de voorhoedespelers is groot. Vanavond ben ik beslissend, in andere wedstrijden waren Arber en Sam dat. Het belangrijkste is dat we goed samenwerken. Als we dat doen, komen de doelpunten vanzelf. We hebben elkaar nodig, dat zag je vanavond. Bij de eerste goal profiteer ik van goed werk van Arber en bij de 2-0 krijg ik een mooie assist van Sam.’

Hoewel Reza tijdens het trainingskamp in Spanje in het oefenduel tegen VfL Wolfsburg op schitterende wijze scoorde, staat de spits niet bekend om zijn fraaie treffers. Het gros van zijn goals bestaat uit intikkertjes. Reza maalt er niet om. ‘Weet je, juist die lelijke doelpunten zijn het lekkerst. Natuurlijk is een schot in de kruising mooi, maar het gaat erom dat je op het juiste moment op de juiste plek staat. Als de bal van de paal of de keeper terug komt en jij bent er om het af te maken, is je intuïtie juist geweest.’

Beslissend

De spits maakte zaterdag zijn 67ste en 68ste doelpunt in het betaalde voetbal. Reza is aan een goed seizoen bezig en lijkt zijn seizoenrecord van 13 doelpunten, voor Cambuur in de Jupiler League tijdens het seizoen 2010-2011, te gaan verpulveren. Met negen treffers en twee assists was de topscorer van sc Heerenveen betrokken bij een derde van alle Friese competitietreffers.

Een mooie statistiek, bovendien scoort Reza beslissende doelpunten. Dankzij zijn treffers werd gewonnen van FC Twente, Go Ahead Eagles en ADO Den Haag en gelijkgespeeld tegen FC Utrecht en Feyenoord. Bovendien waren zijn goals in de bekerduels tegen FC Eindhoven en IJsselmeervogels van cruciaal belang.

In de duels waarin de Iranese aanvaller het net wist te vinden, verloor sc Heerenveen geen enkele maal. ‘Is dat zo,’ reageert de aanvaller verbaasd. ‘Dat wist ik niet. Laten we hopen dat dit zo blijft, dat is wel lekker,’ besluit Reza lachend.