Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

sc Heerenveen - Ajax

Datum: 01 oktober 2017 Competitie: Eredivisie
Aanvang: 14:30 uur Toeschouwers: 25600
Locatie: Abe Lenstra stadion Scheidsrechter: Serdar Gozubuyuk
Plaats: Heerenveen

Woudenberg en Rojas: “FC Utrecht heeft een goede ploeg”

sc Heerenveen gaat zaterdag op bezoek bij FC Utrecht, de huidige nummer tien van de Eredivisie. Verdediger Lucas Woudenberg kijkt uit naar de ontmoeting: “FC Utrecht heeft een goede ploeg. Zeker thuis zijn ze sterk. Ik denk dat beide teams gelijkwaardig zijn, dus het kan nog wel eens een leuke wedstrijd worden.”

Revancheren

De Friezen willen zich revancheren voor de nederlaag tegen Ajax (0-4). “We hebben de beelden teruggekeken en besproken. We moeten leren van de fouten die we toen gemaakt hebben en nu volledig de focus op de wedstrijd tegen FC Utrecht leggen”, aldus Woudenberg. “We zijn fris en willen de vorm die we voor de wedstrijd tegen Ajax hadden weer oppakken. Utrecht beheerst meerdere systemen, maar wij moeten van eigen kracht uitgaan.”

Woudenberg in duel met Neres (Ajax)
Woudenberg in duel met Neres (Ajax)

Bijzonder ontmoeting

Ook Marco Rojas kijkt uit naar de hervatting van de competitie. De Nieuw-Zeelander kwam afgelopen weekend nog met zijn land uit in een oefeninterland tegen Japan. Daar kwam hij ook Yuki Kobayashi tegen. Nieuw-Zeeland verloor het duel met 2-1, maar Rojas gaf wel zijn visitekaartje af met een assist op Chris Wood. “Het was een mooie wedstrijd en ook bijzonder om Yuki daar als tegenstander tegen te komen. We hebben ongeveer tien minuten tegelijk op het veld gestaan en na afloop shirtjes met elkaar geruild. Gelukkig spelen we zaterdag weer samen.”

Marco Rojas stijlvol in actie tegen Ajax
Marco Rojas stijlvol in actie tegen Ajax

Keihard werken

Door de blessure van Arber Zeneli is er een kans dat Rojas zaterdag wederom in de basis mag beginnen. “Ik moet mezelf bewijzen dat ik goed genoeg ben om op die positie te spelen. Ik moet deze week keihard werken en het op training laten zien. Ik wil dit seizoen zoveel mogelijk minuten maken, dus het zou mooi zijn om weer in de basis te mogen starten. Ik verwacht een mooie wedstrijd tegen een goede tegenstander. Wij willen de lijn van voor de wedstrijd tegen Ajax weer voortzetten.

Statistieken: hoe presteren sc Heerenveen en FC Utrecht dit seizoen?

H2H vs Utrecht

Effectief FC Utrecht wint van sc Heerenveen: 3-1

sc Heerenveen heeft haar eerste uitnederlaag van het seizoen geleden. In de Galgenwaard was FC Utrecht met 3-1 te sterk. Jean-Christophe Bahebeck was met twee doelpunten de grote man, Yassin Ayoub en Stijn Schaars (vrije trap) complementeerden de score.

14102017232774_FPH_1486

Voorsprong van korte duur
FC Utrecht begon sterk aan de wedstrijd, maar het was sc Heerenveen dat op voorsprong kwam. Na kansen voor Dessers (meter naast) en een knal van afstand van Yuki Kobayashi (meter over) kwamen de Friezen na iets meer dan 20 minuten via een vrije trap op voorsprong. Waar eerst het doelpunt van Lucas Woudenberg werd afgekeurd wegens het te snel nemen van de vrije trap, was het in de herkansing alsnog raak. De inzet van Stijn Schaars werd van richting veranderd, waarop goalie David Jensen kansloos was: 0-1.

14102017232759_FPH_1536

Snelle uitbraak FC Utrecht
Slechts twee minuten later kwam FC Utrecht alweer langszij. Aan de andere kant kregen de Domstedelingen een vrijwel identieke vrije trap, welke Yassin Ayoub in de rechterhoek krulde: 1-1. Meteen na de goal had sc Heerenveen het meeste balbezit en kreeg het team van Jurgen Streppel kansen op de voorsprong, maar was het FC Utrecht dat met een snelle uitbraak op 2-1 kwam. Yassin Ayoub stuurde de vrijlopende Jean-Christophe Bahebeck met een fraaie pass weg. De snelle Fransman was Daniel Høegh te slim af en speelde Martin Hansen door de benen: 2-1.

Fel FC Utrecht breidt score uit
FC Utrecht begon fel aan de tweede helft, maar sc Heerenveen nam na vijf minuten spelen het initiatief. Grote kansen bleven echter uit. FC Utrecht loerde op een foutje van de Friezen en probeerde met hoge druk er snel uit te komen. Counters van de thuisploeg liepen dit keer op niets uit, maar vanuit een ingooi kopte Jean-Christophe Bahebeck in de verre hoek, op aangeven van Robin van der Meer, knap raak. Martin Hansen stond aan de grond genageld: 3-1.

14102017232781_FPH_2027

Aansluitingstreffer blijft uit
sc Heerenveen probeerde na de nieuwe domper nog wat te forceren en kreeg na 70 minuten voetbal ook een grote mogelijkheid op de aansluitingstreffer. Reza Ghoochannejhad gaf een goede voorzet op de ingevallen Michel Vlap, die de bal van dichtbij naast kopte. Tien minuten voor tijd kreeg ook Henk Veerman een goede kans op een treffer, maar de Volendammer schoot hoog over. FC Utrecht kwam er nog een paar keer gevaarlijk uit via onder meer een kopbal van Van de Streek, maar de 3-1 score betekende tevens de einduitslag.

Volgende week zondag wacht een thuiswedstrijd tegen Vitesse. De wedstrijd begint om 16.45 uur in het Abe Lenstra stadion.

Opstelling sc Heerenveen
Martin Hansen, Lucas Woudenberg, Kik Pierie, Daniel Høegh, Denzel Dumfries, Yuki Kobayashi, Stijn Schaars (86. Nemanja Mihajlovic), Morten Thorsby (77. Henk Veerman), Marco Rojas (61. Michel Vlap), Reza Ghoochannejhad, Martin Ødegaard

Opstelling FC Utrecht
David Jensen, Robin van der Meer, Willem Janssen, Dario Dumić, Sean Klaiber, Urby Emanuelson, Yassin Ayoub, Rico Strieder (77. Matty Willock), Zakaria Labyad (71. Sander van de Streek), Cyriel Dessers (45. Lukas Görtler), Jean-Christophe Baheback

Scoreverloop
23. 0-1 Stijn Schaars
25. 1-1 Yassin Ayoub
42. 2-1 Jean-Christophe Bahebeck
64. 3-1 Jean-Christophe Bahebeck

14102017232777_FPH_1884

Realisme na ruime en geflatteerd verliespartij

N a afloop van het thuisduel tegen Ajax (0-4) kwamen bij de nabeschouwingen steevast de woorden geflatteerd en paal voorbij. Het zat sc Heerenveen tegen de Amsterdammers zeker niet mee. De 0-4 nederlaag was zondagmiddag niet een juiste goede weergave van de krachtsverhoudingen. Aanvoerder Stijn Schaars had een simpele verklaring. ‘Het lukte vandaag gewoon niet.’

dumfries-ajax-th-011017

Daar viel geen speld tussen te krijgen. De thuisploeg ging de strijd aan met Ajax en had in de beginfase het betere van het spel. Waar echter tegen PSV de eerste twee doelpogingen meteen treffers opleverden, ontbrak het sc Heerenveen vandaag aan aanvallende precisie en soms ook geluk. Tekenend was dat de ploeg van Streppel voor het eerst dit seizoen niet tot scoren kwam.

De kansen waren er zeker. De beste was voor Ødegaard. De Noor profiteerde in de 15e minuut van knullig meeverdedigen van Neres en mocht alleen op Onana afgaan. De doelman hield zijn hoofd koel en redde tot twee maal toe. ‘Die had wel mogen zitten, misschien wel moeten zitten,’ blikte Streppel na afloop terug op de misser van Ødegaard.

hoegh-ajax-th-011017

De misschien wel verdiende voorsprong bleef uit en omdat daarna bij pogingen van Pierie en Schaars de paal een treffer in de weg stond, bleef Ajax leven. Tot overmaat van ramp sloegen de gasten in de slotfase van de eerste helft via Neres twee maal genadeloos toe. ‘We waren gelijkwaardig,’vond Stijn Schaars. ‘Alleen zij scoren en wij niet.’

Die mening was ook Jurgen Streppel toegedaan. ‘In voetbal gaat het om momenten, die moet je benutten en dat hebben we vandaag niet gedaan.’ Verwijten wilde hij zijn elftal niets. Er was gestreden voor een goed resultaat. ‘Ik kan de jongens niets kwalijk nemen. Normaal gesproken zijn we wel iets beter aan de bal en komen we er aan de rechterkant makkelijker door, maar misschien lag dat ook wel aan Ajax.’

Ondanks de 0-2 halverwege begon sc Heerenveen volgens Streppel hoopvol aan de tweede helft. ‘Op de bank hadden we het idee dat als we de 2-1 zouden maken er nog wel kansen zouden liggen.’ Dat idee had ook Lucas Woudenberg, maar na een overtreding van de back op Huntelaar ging de bal op de stip en was de strijd gestreden.

pierie-ajax-th-011017

Woudenberg sprak na afloop van klassiek duw- en trekwerk. ‘Hij kan hem geven en ook niet. Na de 0-3 was het voorbij.’ De back vond de uitslag wreed en keek alweer vooruit. ‘We stonden met beide benen op de grond en dat doen we nog steeds. Volgende keer moet het gewoon beter,’ aldus de verdediger, die één van de vijf spelers van sc Heerenveen was die in het boekje van Gözübüyük verdween.

Stijn Schaars was het eens met Woudenberg. ‘We hebben niet slecht gespeeld, maar het gaat om doelpunten.’ Ook Reza wilde niet treuren. ‘Iemand die de wedstrijd niet heeft gezien en de uitslag hoort, denkt dat wij zijn weggespeeld, maar het tegendeel is waar. Voor rust waren we op alle onderdelen beter dan Ajax. We hadden ook meer kansen, voor mijn gevoel zaten we beter in de wedstrijd, maar dan krijgen we vlak voor rust twee zure goals tegen.’

reza-ajax-th-011017

Aan de 0-2 van Neres zat een luchtje, aldus Reza. ‘Daniel (Høegh, red) is een eerlijke jongen. Hij zei dat hij in zijn gezicht werd geraakt door Huntelaar en een vrije trap had moeten krijgen, maar dat gebeurde niet.’ Jurgen Streppel vond dat sc Heerenveen bij de twee tegentreffers niet adequaat reageerde op de situatie. ‘In de omschakeling waren we vandaag niet goed genoeg, daarin moeten we ons verbeteren.’

Ajax maakte een einde aan een mooie serie van zes duels zonder nederlaag. Geen ramp, vond Reza, maar het verlies moet wel een les zijn. ‘Ik denk dat als er één dag was dat je van Ajax kon winnen, dat vandaag was. Zij speelden onsamenhangend, hun organisatie klopte niet. Ajax kon ook niet opbouwen, daarin vond ik ons beter, maar het gaat om doelpunten en onze afronding was vandaag niet goed.’

Kik Pierie werd vlak na rust gewisseld en vervangen door Naess. De jonge verdediger had wel begrip voor de ingreep van zijn trainer. ‘Met mijn gele kaart op zak was het risicovol om achterin een op een te spelen.’ Kik Pierie was na zijn kaart niet anders gaan spelen. ‘Je weet dat je dan slim moet zijn, ook omdat ze je gaan zoeken.’