Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

sc Heerenveen - Excelsior

Datum: 10 december 2016 Competitie: Eredivisie - Regulier
Aanvang: 19:45 uur Toeschouwers: 21600
Locatie: Abe Lenstra stadion Scheidsrechter: Van Boekel
Plaats: Heerenveen

sc Heerenveen hoopt op ‘geweldig slot’ 2016

sc Heerenveen staat voor een zware slotweek van het voetbaljaar 2018. De formatie van trainer Jurgen Streppel speelt in 7 dagen drie duels waarin de Friezen de vierde plek op de ranglijst kunnen consolideren en doorstoten naar de kwartfinale van de bekerstrijd.

‘Een belangrijke week waarin we er een geweldig slot aan kunnen breien en dat is ook wat we willen,’ vertelde Streppel vanmiddag na de afsluitende middagtraining voor de thuiswedstrijd tegen Excelsior. sc Heerenveen wil de laatste thuiswedstrijd van het jaar bovendien aangrijpen om in eigen stadion goed af te sluiten.

Gretig en fris

Aan de spelers zal het waarschijnlijk niet liggen. Bij de middagtraining vlogen de vonken eraf. ‘De jongens zijn fris en gretig, de hele week al. Bovendien zijn de trainingen van hoog niveau en hebben ze er plezier in,’ had Streppel gezien. Met drie duels in zeven dagen heeft Streppel iedereen nodig, maar dat lukt niet. De trainer mist zaterdag St. Juste, Veerman en Facey. Morten Thorsby liet de laatste training schieten, maar is tegen Excelsior zo goed als zeker inzetbaar.

Streppel wenste vanmiddag niet veel woorden vuil te maken aan de personele problemen. ‘Ik heb het hele seizoen gezegd dat we iedereen nodig hebben en dat blijkt nu. We moeten het doen met de spelers die fit zijn, het heeft geen zin om over jongens te praten die niet spelen.’

Vervanger St. Juste

Wie de vervanger van Jeremiah St. Juste wordt, is nog onduidelijk. Streppel heeft meerdere opties. Zo posteerde hij donderdag Doke Schmidt naast van Aken in het centrum. Schmidt kwam ruim anderhalf jaar geleden voor het laatste in actie in de hoofdmacht, maar dat hoeft geen beletsel te vormen. ‘Hij is fit en kan kan spelen, anders had hij niet bij de selectie gezeten. Maar ook Schaars en Bijker kunnen in het centrum uit de voeten.'

Jurgen Streppel verwacht dat Excelsior het sc Heerenveen flink lastig kan maken. De trainer baseert zijn standpunt op de prestaties van de Rotterdammers die in de laatste drie wedstrijden Sparta versloegen en gelijke tred hielden met Vitesse en AZ. ‘Wie zijn wij dan om te denken dat we Excelsior zomaar even verslaan,’ aldus de trainer.

Excelsior is volgens Streppel een ploeg met een idee en dat idee goed uitvoert. ‘Het is niet onze manier, maar ik heb wel respect voor de wijze waarop zij spelen,’ aldus Streppel. De trainer liet weten geen open wedstrijd te verwachten. En we zullen waakzaam moeten zijn voor de omschakeling, want dat kunnen ze goed.’

Larsson leidt sc Heerenveen na rust langs Excelsior

sc Heerenveen heeft met de nodige moeite met Excelsior afgerekend. De thuisploeg speelde voor rust niet best en keek halverwege tegen een achterstand aan. Gelukkig was Sam Larsson na de pauze niet te stuiten. De Zweed zorgde met twee goals voor de ommekeer. Excelsior mocht in de slotfase niet klagen dat het bij twee Friese treffers bleef.

Jurgen Streppel omschreef Excelsior van tevoren als een lastige tegenstander en kreeg het gelijk aan zijn zijde. De Rotterdammers maakten het sc Heerenveen in de eerste helft flink lastig. De gasten lieten zich bij Fries balbezit inzakken, maar durfden er zeker ook uit te komen.

De thuisclub had het moeilijk en niet alleen vanwege de compacte speelwijze van Excelsior. Het marcheerde niet bij sc Heerenveen, dat in een te laag tempo speelde en in de opbouw af en toe slordig balverlies leed. Voorin was de thuisclub amper dreigend. Op een schot van Larsson na kwam doelman Muyters geen moment in de problemen.

FPH_3810

Excelsior was dreigender en vooral als Hasselbaink zich met het spel bemoeide. De spits toonde zich een echte handenbinder en dook in de 13e minuut vrij voor Mulder op. Gelukkig werd hij dusdanig door Doke Schmidt gehinderd, dat Mulder zijn inzet tot corner kon verwerken.

In de 42ste minuut kwam Excelsior vanuit het niets op voorsprong. Volgens scheidsrechter Pol van Boekel beroerde Bijker een voorzet met de arm en dus ging de bal, ondanks verwoede Friese protesten, op de stip. Hasselbaink schoot hard en hoog raak. Aan de andere kant kreeg meteen daarna Kuipers de bal op de arm, maar ditmaal bleef een penalty uit en dus zocht sc Heerenveen met een achterstand de kleedkamer op.

FPH_4130

De tweede helft was drie minuten oud, of sc Heerenveen had de stand alweer in evenwicht getrokken. Zeneli bracht Larsson in stelling en die liet de bal hard in de verre hoek verdwijnen, 1-1. Het was een ander sc Heerenveen na rust. Onder aanvoering van een uitstekende Sam Larsson schakelde de thuisploeg een tandje en op die versnelling daar had Excelsior amper een antwoord.

sc Heerenveen bleef drukken houden en dat resulteerde na een afgeslagen hoekschop in een kans voor Larsson. Muyters stond echter op de juiste plek om de inzet van de Zweed te keren. Streppel greep na een uur in, haalde Schaars naar de kant en bracht Namli. Direct daarna kreeg Van Amersfoort een kans, maar zijn poging was te zacht om Muyters te kunnen kloppen.

In de 78ste minuut kwam sc Heerenveen op voorsprong via Sam Larsson. De Zweed liet een vrije trap vanaf de linkerkant hoog in de zestien vallen en omdat iedereen mistastte, verdween de bal in het Rotterdamse doel, 2-1. De thuisploeg drukte meteen door en Excelsior had geluk dat schoten van Van Amersfoort en Zeneli geen treffer opleverden.

De Friezen waren in de slotfase heer en meester, al moest Mulder nog wel gestrekt naar de hoek om een pegel van invaller Ondaan onschadelijk te maken. Sam Larsson was nog dicht bij zijn derde treffer van de avond. De Zweed glipte op links langs zijn tegenstander en zocht de verre hoek, helaas verdween zijn schot net een paar centimeter langs de voor sc Heerenveen verkeerde kant van de paal. Direct daarna floot Van Boekel voor het einde van de wedstrijd.

Schaars: ‘Het was niet groots, maar we winnen’

Stijn Schaars was zaterdag blij met zijn rentree in de thuiswedstrijd tegen Excelsior, maar toonde zich kritisch over het vertoonde spel voor rust. ‘Het is altijd lekker om weer te voetballen. Alleen de manier van voetballen van ons vandaag was niet wat we voor ogen hadden. Daarvoor moet ik deels de complimenten geven aan Excelsior, want die stopten er veel energie in, hadden meer bereidheid dan wij en dan krijg je zo’n lastige wedstrijd.’

Latig spelletje

De penalty vlak voor rust maakte de klus er niet eenvoudiger op, maar sc Heerenveen toonde in de tweede helft veerkracht. ‘Het was knap dat je je rug recht, kansen creëert en gewoon twee goals maakt,’blikte Schaars terug. ‘Dat was mooi, maar je moet wel bij jezelf te rade gaan hoe het kan dat je zo’n eerste helft speelt.’

Dat sc Heerenveen het moeilijk had tegen Excelsior verbaasde Schaars niet. ‘Excelsior heeft een spelletje dat lastig is. Ze bouwen niet echt op, schieten de bal weg en dan hebben ze snelle jongens die ook nog eens fysiek een balletje vast kunnen houden. Dan is het lastig om er als ploeg druk op te krijgen, maar wij hebben ook dingen niet goed gedaan. In de pauze hebben we gezegd dat er een schepje bovenop moest en dat we duels moesten winnen. We losten zaken positioneel beter op, toonden iets meer geduld en dachten beter na. Het was niet groots, maar we hebben gewonnen.’

Invallers

De aanvoerder maakte de 90 minuten niet vol. Schaars werd na 65 minuten vervangen door Namli. ‘Ik voelde mijn enkel een klein beetje. Dan kun je blijven staan met de kans dat je het misschien erger maakt of je gaat eraf en houdt jezelf heel. Younes (Namli, red) is een prima vervanger en heeft vaker bewezen dat hij op mijn positie prima uit de voeten kan.’

Of Schaars dinsdag tegen IJsselmeervogels weer speelt wilde de middenvelder niet bevestigen. ‘We hebben twee dagen en moeten even kijken hoe het gaat. Bovendien hebben we vrijdag weer een belangrijk potje (Willem II uit, red), dat weegt ook mee. We hebben gelukkig een brede selectie, kijk maar hoe Younes en Morten (Thorsby, red) vandaag invallen. Of het nu een half uur is of vijf minuten, die jongens staan er gelijk, dat is alleen maar mooi.’