Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

sc Heerenveen - FC Groningen

Datum: 01 mei 2016 Competitie: Eredivisie
Aanvang: 14:30 uur Toeschouwers:
Locatie: Abe Lenstra stadion Scheidsrechter:
Plaats: Heerenveen

Herstelde St. Juste keert terug in de basis

Jeremiah St. Juste (foto) keert zondag in het thuisduel tegen FC Groningen terug op het middenveld bij sc Heerenveen. Hierdoor moet Morten Thorsby op de bank plaatsnemen. Voor het overige wijzigt er niets bij de thuisclub en verschijnen dezelfde namen aan de aftrap die ook tegen Ajax de voorkeur kregen.

Foppe de Haan, het is de laatste maal dat hij in een thuisduel van sc Heerenveen op de bank zit, wil op een waardige manier afscheid nemen. ,,Ik hoop dat we het goed doen. Er zit natuurlijk wel druk op, want het is wel van belang om het seizoen goed af te maken. Voor de club is het belangrijk en zelf wil ik er echt alles aan doen om deze wedstrijd goed te eindigen.’’

Snelle goal

De trainer verwacht op voorhand geen groot krachtsverschil. ,,We ontlopen elkaar niet veel. Groningen beschikt over een bredere selectie en veel meer routine, maar heeft desondanks slechts drie punten meer dan wij. Groningen pakt de laatste weken wel veel punten, maar het voetbal is niet sprankelend.’’

De trainer hoopt op een snelle goal, zodat de Groningers moeten komen. ,,Als we ruimte krijgen kan het leuk worden. En we moeten ze aanpakken. Ik heb Groningen tegen Feyenoord en Roda gezien. In beide wedstrijden kwamen ze op voorsprong en toen de tegenstander daarna druk zette, gaven ze flink wat kansen weg. Ik vond Groningen in beide duels defensief kwetsbaar.’’

Groningen ligt dwars bij afscheidsfeest De Haan: 1-2

Foppe de Haan heeft in zijn laatste thuiswedstrijd als trainer van sc Heerenveen geen overwinning kunnen vieren. FC Groningen lag dwars tijdens het afscheidsfeest van de trainer en won in het Abe Lenstra stadion met 1-2. Daarmee slaagde De Haan er niet in om na de twee zeges op Cambuur ook zijn derde derby van het seizoen te winnen. De kansen daarop waren wel aanwezig, maar sc Heerenveen toonde zich niet scherp in de afronding.

Er was nog maar weinig speeltijd en een nederlaag was in de maak. Desondanks ging het publiek vlak voor het einde van de wedstrijd massaal staan en zingen. Er galmde nog een keer 'Foppe bedankt' door het Abe Lenstra stadion. De dreigende derbynederlaag maakte even niet meer uit. Foppe de Haan verdiende een groot applaus van de fans. Voor de aftrap was er ook al een prachtige sfeeractie waarin de trainer bedankt werd voor alle 'hartstikkene moaie mominten'.

Deze editie van de Noordelijke derby stond vooral in het teken van het afscheid van Foppe de Haan als trainer van sc Heerenveen. De Haan hoopte er in zijn laatste thuisduel een mooie voetbalmiddag van te maken. Dat lukte echter nauwelijks. De wedstrijd begon gezapig, al kreeg sc Heerenveen snel een goede kans op een treffer. Mitchell Te Vrede werd mooi vrijgespeeld door Sam Larsson, maar de spits schoot de bal recht op doelman Sergio Padt. Verder gebeurde er aanvankelijk weinig in de derby.

Totdat Larsson het na 20 minuten ineens op zijn heupen kreeg. De Zweed ontving de bal in de buurt van de middencirkel, en soleerde zich behendig langs tal van tegenstanders. Bij het strafschopgebied aangekomen, besloot Larsson het karwei ook maar gelijk zelf af te maken. In de lange hoek schoof hij de openingstreffer binnen: 1-0.

sc Heerenveen kon niet lang van de voorsprong genieten. FC Groningen kwam zes minuten later al op gelijke hoogte, via Oussama Idrissi. De vleugelspeler werd aan de rechterkant van het strafschopgebied aangespeeld en verschafte zichzelf knap ruimte voor een schot. Hij stuurde de bal fraai naar de verre hoek. Doelman Erwin Mulder, vooraf nog uitgeroepen tot speler van het seizoen van sc Heerenveen, had geen antwoord: 1-1.

In het restant van de eerste helft zakte het tempo weer. Wel had sc Heerenveen dé kans om bij het ingaan van de tweede helft weer aan de leiding te staan. Te Vrede had daar voor moeten zorgen. Na een misser van Rasmus Lindgren nam Branco van den Boomen de bal over. Hij legde de bal goed opzij naar de vrijstaande Te Vrede, maar het lukte de spits niet om de bal binnen te schieten.

Dat deed FC Groningen beter. Direct na rust was het raak voor de gasten. Idrissi kreeg de bal aan de linkerkant van het veld en passte de bal breed. Na een kundig overstapje kwam de bal voor de voeten van Albert Rusnak, die doeltreffend uithaalde: 1-2. Diezelfde Rusnak kreeg daarna bijna ook een assist op zijn naam staan. Hij joeg de bal langs Mulder voor het doel, waar bij de tweede paal Idrissi kwam aanstormen. De aanvaller roste de bal gehaast over.

sc Heerenveen had vervolgens moeite om tot kansen te komen. Om daar verandering in te brengen, bracht De Haan Morten Thorsby, Luciano Slagveer en twintig minuten voor tijd ook Henk Veerman in het veld. sc Heerenveen begon vervolgens meer aan te vallen. Met name de laatste twee invallers zorgden voor dreiging. Eerst kopte Veerman de bal goed door naar Slagveer. De aanvaller liftte de bal echter over het doel van de uitkomende Padt. Later gaf Slagveer een scherpe voorzet op Veerman. Padt voorkwam de 2-2 door attent in te grijpen.

De tijd begon te dringen voor sc Heerenveen. De thuisploeg leek zes minuten voor tijd alsnog een derbynederlaag te voorkomen. Thorsby legde in kansrijke positie aan voor het schot, maar zijn inzet was makkelijk te pakken voor Padt. Ondanks dat het niet lukte om een verdiende gelijkmaker binnen te werken, ging het publiek vervolgens massaal staan. Het 'Foppe bedankt' werd ingezet.

Foppe de Haan: ‘Het is nu echt gebeurd’

Het is nu echt gebeurd met de trainerscarrière van Foppe de Haan. ,,ik ben bijna 73, het is mooi geweest. Ik ben nog fit en wel graag tijd hebben voor andere zaken die ik leuk vind."

Foppe de Haan was duidelijk na de nederlaag tegen FC Groningen. Hij was net van tevoren uitgezwaaid door de fans en hoewel dat eerder, in 2004, was gebeurd, zit zijn klus er nu echt op.

De trainer vond het spijtig dat zijn afscheid met een nederlaag gepaard was gegaan, maar wist waar het aan schortte. Zijn ploeg creëerde te weinig kansen en van de kansen die wel werden gecreëerd, werden er te veel gemist. Zoals tegen FC Groningen, vooral Mitchell Te Vrede mocht zich de nederlaag aanrekenen, hij miste voor rust twee dotten van kansen.

,,Deze wedstrijd was eigenlijk ons seizoen in een notendop," aldus Foppe de Haan. ,,We wisten onze kansen niet te benutten en speleden wisselvallig. Voor rust waren we beter en hadden we afstand moeten nemen. Na rust vielen we ver terug.’’

De wisselvalligheid kwam dit seizoen te vaak voor en dat neemt de trainer zichzelf kwalijk. ,,Ik heb het er niet uit kunnen krijgen. Zeg maar waar het aan ligt. Uit bij PSV speelden we geweldig en een week later, met dezelfde jongens, is het niks. Zijn dat dezelfde jongens? denk je dan."

Groningen legde na rust meer agressie aan de dag. ,,Je zag bij hun echt de wil om duels te winnen, dat ontbrak er bij ons aan. Bovendien liet Groningen de bal makkelijker gaan, daar hebben zij de spelers ook voor. Bij ons was het te onrustig, te gehaast. We waren de bal te snel weer kwijt.’’

FPH4144(1)