Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

sc Heerenveen - FC Groningen

Datum: 14 april 2019 Competitie: Eredivisie - Regulier
Aanvang: 14:30 uur Toeschouwers:
Locatie: Scheidsrechter:
Plaats:

‘We willen elftal zien dat gaat voor resultaat’

Slechts enkele dagen nadat sc Heerenveen afscheid nam van trainer Jan Olde Riekerink wacht de Friese club een belangrijke krachtmeting. Zondag staat in het Abe Lenstra stadion de Noordelijke derby tegen FC Groningen op het programma. Een wedstrijd die sc Heerenveen aan wil grijpen om zicht te houden op deelname aan de play-offs en revanche te nemen voor de nederlaag in Emmen.

Focus

Dat gebeurt onder leiding van Johnny Jansen. De assistent-trainer neemt tot het einde van het seizoen de taken van Olde Riekerink over. Voor Jansen kwam het vertrek van Olde Riekerink woensdag als een verrassing. Omdat de spelersgroep donderdag vrij was, heeft Johnny Jansen het vertrek van de hoofdtrainer nog niet met de voetballers kunnen bespreken.
 
‘Ik denk dat de spelers onder de indruk zijn van de beslissing,’vertelt Johnny Jansen. ‘Maar voor de rest kan ik niet zeggen hoe deze beslissing leeft en uitpakt. Het is nu zo dat we wat er afgelopen week is gebeurd achter ons moeten laten. De focus moet volledig liggen op Groningen. Dat is de eerste pot die eraan komt en heel belangrijk voor ons.’

Johnny Jansen: 'We willen een team zien waarmee de fans zich kunnen identificeren.'
Johnny Jansen: 'We willen een team zien waarmee de fans zich kunnen identificeren.'

Signaal

Winst in de Noordelijke derby is noodzakelijk om de hoop op deelname aan de play-offs levend te houden. De play-offs halen is het doel, maar Johnny Jansen kijkt niet verder dan het treffen met FC Groningen. ‘Het doel is nu zondag een goede pot neer te zetten met elkaar en herkenbaar voetbal te spelen. Na Groningen zien we dan weer verder.’
 
Belangrijk is volgens Jansen vooral dat het publiek zich kan identificeren met het elftal, dat er een team staat dat gelooft in en gaat voor een goed resultaat. ‘Een enthousiast elftal dat strijdt, wil knokken en die instelling moet leiden tot spektakel op het veld. De spelers moeten een signaal afgeven op het veld en dan moeten we samen met het publiek iets goeds neerzetten. Dat kan alleen door enorm veel energie in de wedstrijd te steken.’
 
In FC Groningen treft sc Heerenveen een tegenstander die na een moeilijke eerste helft van het seizoen de rug heeft gerecht. De Groningers wonnen na de winterstop acht van de twaalf gespeelde wedstrijden, verloren alleen op bezoek bij PSV en AZ en speelden tweemaal gelijk. Na AZ is FC Groningen de best presterende club van de tweede helft van het seizoen.

Solide elftal

Een goed resultaat neerzetten in de Noordelijke derby is geen eenvoudige opgave, beseft Johnny Jansen dan ook. ‘Groningen heeft een heel solide elftal dat heel weinig kansen weggeeft en weinig goals tegen krijgt. Ze winnen niet altijd heel overtuigend dik, maar winnen wel omdat ze vrijwel niets weggeven en er altijd eentje inprikken.’
 
FC Groningen is in de ogen van Jansen, zeker defensief, een hecht collectief dat dankzij de individuele kwaliteiten van spelers als Mahi, Sierhuis en Doan altijd in staat is iets te forceren. Bovendien is het bij standaardsituaties oppassen geblazen voor de kopkracht van onder andere Memiševic. ‘Er zijn altijd jongens die meekomen en voor dreiging zorgen,’ weet Jansen.
 
Johnny Jansen verwacht zondag vuurwerk. ‘Ik denk niet dat het een saaie wedstrijd wordt, het is toch een derby.’ Het tactisch plan en met welke spelers sc Heerenveen FC Groningen wil bestrijden, is begin deze week al vastgesteld. ‘Samen nog met Jan (Olde Riekerink, red) en dat gaan we ook zo uitvoeren. Het plan klopt, alleen weet je natuurlijk nooit of het uitkomt. Als het hectisch wordt op het veld kan het ook anders lopen.’
 

Vijftigste Derby van het Noorden eindigt onbeslist

Het eerste duel van sc Heerenveen onder leiding van interim-trainer Johnny Jansen is geëindigd in een gelijkspel. In de Derby van het Noorden kwamen de Friezen niet langs FC Groningen. Pelle van Amersfoort had de thuisclub aan de leiding gebracht. Paul Gladon zette in de tweede helft de eindstand op het bord (1-1).

Aanvoerder Daniel Høegh wint in de lucht van Kaj Sierhuis
Aanvoerder Daniel Høegh wint in de lucht van Kaj Sierhuis

Jansen kon tegen FC Groningen geen beroep doen op de geblesseerden Stijn Schaars en Sam Lammers. Hun plaatsen werden ingenomen door Yuki Kobayashi en Van Amersfoort. Michel Vlap begon links voorin, waardoor Ben Rienstra doorschoof naar de nummer tienpositie en er eveneens een plekje vrij kwam voor Morten Thorsby.

De vijftigste editie van de Noordelijke derby kwam wat moeizaam op gang, maar na een aftastend begin nam sc Heerenveen het initiatief. Halverwege de eerste helft resulteerde dat in twee mogelijkheden voor Thorsby, maar de Noor maaide een keer over de bal heen en mikte een paar tellen later naast.

Van Amersfoort knikt raak
Beide ploegen leken de kleedkamers op te gaan zoeken zonder doelpunten, maar dacht Van Amersfoort anders over. Bij een voorzet van Lucas Woudenberg kroop de spits naar de eerste paal, torende boven alles en iedereen uit en knikte de bal onhoudbaar achter keeper Sergio Padt (1-0).

Doelpuntenmaker Pelle van Amersfoort snoept Deyovaisio Zeefuik de bal af
Doelpuntenmaker Pelle van Amersfoort snoept Deyovaisio Zeefuik de bal af

Waar FC Groningen in de eerste helft de kat uit de boom keek, tapte het na rust uit een ander vaatje. De bezoekers kregen meteen een goede kans via Kaj Sierhuis, maar de spits stuitte op Warner Hahn. Daarna kreeg sc Heerenveen kansen de score uit te breiden. Rienstra vuurde van dichtbij op de paal en Vlap schoot van afstand op de vuisten van Padt.

Katachtige reddingen
Na tien minuten in de tweede helft vond er op het veld een klein opstootje plaats. Het bleek een kantelpunt in de wedstrijd. FC Groningen drong aan. Hahn hield zijn doel eerst nog schoon met twee katachtige reddingen, maar kon na een uur niet voorkomen dat Paul Gladon de gasten op gelijke hoogte schoot (1-1).

Diezelfde Gladon was tien minuten later dicht bij zijn tweede treffer, maar dit keer vond hij Hahn op zijn pad. FC Groningen hield de overhand en was even later opnieuw gevaarlijk. Mike te Wierik kopte, maar zag zijn inzet naast gaan. Vanuit de omschakeling probeerde sc Heerenveen nog wat te bewerkstelligen. Bijna was Thorsby succesvol, maar hij raakte bij een schotpoging de bal verkeerd.

Kans voor Hornkamp
De derby eindigde onbeslist, maar het had in de allerlaatste seconde van de wedstrijd nog anders uit kunnen pakken. Jizz Hornkamp kreeg in extremis de bal voor de voeten, maar de invaller schoot het leer recht in de handen van Padt.

Aanstaande vrijdag komt sc Heerenveen opnieuw in actie. Dan gaan de Friezen op bezoek bij Heracles Almelo. De wedstrijd begint om 20.00 uur.

sc Heerenveen - FC Groningen 1-1 (1-0). 38. Van Amersfoort 1-0, 61. Gladon 1-1. Gele kaarten: Schmidt, Kobayashi (sc Heerenveen), Zeefuik, Gladon (FC Groningen).

Opstelling sc Heerenveen: Hahn; Schmidt, Høegh, Pierie, Woudenberg; Thorsby, Rienstra, Kobayashi (79. Kongolo); Van Bergen (84. Johnsen), Van Amersfoort, Vlap (87. Hornkamp).