Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

sc Heerenveen - Fortuna Sittard

Datum: 13 maart 2002 Competitie: KPN Eredivisie
Aanvang: 00:00 uur Toeschouwers: 14300
Locatie: Abe Lenstra stadion Scheidsrechter: Ruud Bossen
Plaats: Heerenveen

Rood De Haan, zege Heerenveen

Heerenveen heeft het zich tegen Fortuna Sittard onnodig moeilijk gemaakt. De thuisclub nam een snelle voorsprong, maar verzuimde vervolgens het karwei af te maken. Pal voor rust kreeg de thuisclub de rekening gepresenteerd toen Bossen Fortuna een penalty cadeau deed. Foppe de Haan reageerde in de rust zijn woede af op de leidsman en kreeg rood. Heerenveen verscheen na de pauze getergd binnen de lijnen en hoewel de Friezen bepaald niet hun beste voetbal lieten zien, werd volkomen verdiend met 3-1 gewonnen. Invaller Jesper Hakansson eiste een hoofdrol op door Heerenveen met twee prachtige treffers langs de Limburgers te loodsen.

Fortuna was zoals verwacht geen partij voor Heerenveen. De Limburgse formatie is dit seizoen met afstand de zwakste broeder van de KPN Eredivisie en kreeg zaterdag nog een mentale dreun van mede-degradatiekandidaat Groningen te verwerken. De 1-2 thuisnederlaag tegen de Groningers ontnam de Fortunezen het laatste restje hoop op lijfsbehoud. De 3-1 zege van Heerenveen, de veertiende van het seizoen, was dan ook geen verrassing.

De overwinning kwam echter moeizaam tot stand. Dat was deels de schuld van de thuisclub en deels te wijten aan scheidsrechter Bossen die Fortuna pal voor rust, bij een 1-0 voorsprong van Heerenveen, een strafschop cadeau deed. Heerenveen beschouwde Fortuna op weg naar de kraker van komende zondag tegen Ajax kennelijk als een verplicht nummer.

De snelle treffer van Edman, hij kegelde al in de zesde minuut een vrije trap langs Hesp, deed de rest. Heerenveen dacht na de goal van Edman op rozen te zitten. De thuisclub hield het tempo veel te laag en speelde de bal plichtmatig rond. Op een zoevend schot van Lurling (net naast) en een kopbal van Allbäck (vuisten Hesp) na kwam Fortuna in de rest van de eerste helft amper in de problemen.

Omdat een aantal spelers zich bezondigde aan gemakzucht bleef Fortuna niet alleen op de been, maar kreeg het ook kansjes. De Limburgers wisten hier aanvankelijk niet van te profiteren, maar kregen in de 44ste minuut hulp van scheidsrechter Bossen. Een uitvalletje van Fortuna leek op niks uit te monden, maar de arbiter besloot een onschuldig schouderduwtje van Ebbinge ten opzichte van Haeldermans tot strafschop te promoveren. Colin Cramb schoot de bal feilloos langs Vonk, 1-1.

Heerenveen was woedend op de leidsman en terecht, want de beslissing van Bossen sloeg nergens op. Foppe de Haan ontstak in woede over zoveel onbenul en sloeg Bossen bij het verlaten van het veld de bal uit handen. Het leverde de trainer een rode kaart, zijn tweede van het seizoen, op. De fout van Bossen hield in dat Heerenveen in de tweede helft alsnog aan de bak moest om duur puntverlies te voorkomen.

Met Hakansson voor Radomski, hij viel uit na een charge van Cramb, lukte dit ook. Heerenveen zette Fortuna onder druk. Hesp moest gestrekt op een schot van Edman en hield op miraculeuze wijze Jensen twee maal van een treffer af. In de 67ste minuut viel toch het bevrijdende doelpunt. Jensen, hij speelde een puike partij, speelde Allbäck in. Zijn kaats werd door Hakansson van zeker twintig meter keihard in de hoek gekegeld.

Nog geen minuut later was de strijd gestreden. Na wat goochelwerk van Allbäck op de rand van het strafschopgebied belandde de bal voor de voeten van Hakansson. De kleine Deen bedacht zich geen moment en haalde opnieuw loeierhard uit. Via de binnenkant van de paal verdween het leer voor de derde maal achter Hesp, 3-1.

Zo behaalde Heerenveen alsnog de verwachte zege. De discussie spitste zich na afloop vooral toe op de omstreden strafschop van Fortuna, maar Heerenveen moet de hand ook in eigen boezem steken. De Friezen meenden het klusje tegen de nummer achttien van de ranglijst op de automatische piloot te kunnen klaren. Als Heerenveen na de snelle treffer van Edman een half uurtje gas had gegeven, was Fortuna al voor rust op een onoverbrugbare achterstand gespeeld. Nu bleef het onnodig spannend en dat was wat Heerenveen juist wilde voorkomen. Gelukkig vloeide er geen bloed uit de slappe instelling.