Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

sc Heerenveen - Fortuna Sittard

Datum: 01 december 2018 Competitie: Eredivisie - Regulier
Aanvang: 20:45 uur Toeschouwers:
Locatie: Scheidsrechter:
Plaats:

Van Bergen over Fortuna Sittard-thuis: "We moeten winnen"

Zaterdagavond speelt sc Heerenveen in het eigen Abe Lenstra stadion tegen Fortuna Sittard. Tegen de promovendus uit Limburg hopen de Friezen op de eerste thuisoverwinning van het seizoen. Om te winnen, zal er gescoord moeten worden. Iemand die dat mede mogelijk moet maken, is Mitchell van Bergen. Met hem blikken we vooruit.

Mitchell van Bergen stoomt op tegen PSV
Mitchell van Bergen stoomt op tegen PSV

Hij moest even geduld hebben, maar in het vorige Eredivisieduel, de uitwedstrijd tegen PSV (3-0), behoorde Van Bergen weer eens tot de eerste elf. Zijn tweede basisplaats dit seizoen. De laatste keer dat hij vanaf de aftrap begon, was uit tegen Excelsior, twee maanden eerder. "Ik heb er eventjes op moeten wachten", knikt de negentienjarige rechtsbuiten. "Dat is moeilijk, want je wilt natuurlijk spelen. Het enige wat je kunt doen is hard werken en laten zien dat je erin hoort."

Met dubbele gevoelens blikt Van Bergen terug op het duel in het Philips Stadion. "Natuurlijk was het mooi om er vanaf het begin bij te zijn. Het resultaat daarentegen was teleurstellend." Door de nederlaag in Eindhoven bevindt sc Heerenveen zich in het rechterrijtje. "Dat is niet waar we horen", is Van Bergen van mening.

De Limburgers passeren

Tegenstander Fortuna Sittard staat momenteel in het linkerrijtje. De ploeg van trainer René Eijer is negende en heeft zestien punten. Twee meer dan sc Heerenveen. Bij een overwinning op de Limburgers passeren de Friezen hen op de ranglijst. "Dat is zaterdag het doel", laat Van Bergen weten. "We moeten winnen."

Mitchell van Bergen aan de bal tegen ADO Den Haag
Mitchell van Bergen aan de bal tegen ADO Den Haag

Winst op Fortuna Sittard zou voor sc Heerenveen de eerste thuiszege van het seizoen betekenen. "Daar snakken wij en het publiek echt naar", zegt Van Bergen. Gemakkelijk gaat dat echter niet worden, weet de vleugelspeler. "Fortuna doet het erg goed. Ze bereiken goede resultaten en vormen een hecht team dat compact speelt."

Van Bergen verwacht dat de groen-gele formatie uit Sittard zaterdag ook met die speelwijze aan de wedstrijd in het Abe Lenstra stadion begint. "Ik denk dat ze zich laten inzakken en ons het spel laten maken. Daar moeten we op voorbereid zijn. Op de trainingen ging het goed. Hopelijk betaalt zich dat zaterdag uit."

De wedstrijd tussen sc Heerenveen en Fortuna Sittard begint zaterdag om 20.45 uur in het Abe Lenstra stadion.

sc Heerenveen zet Fortuna Sittard opzij en boekt eerste thuiszege

Voor het eerst dit seizoen stapte sc Heerenveen na afloop van een duel in het eigen Abe Lenstra stadion met een driepunter van het veld. Zaterdagavond was de ploeg van trainer Jan Olde Riekerink te sterk voor promovendus Fortuna Sittard (3-1).

Daniel Høegh verzendt een pass tegen Fortuna Sittard
Daniel Høegh verzendt een pass tegen Fortuna Sittard

Zonder de geblesseerde Sam Lammers en de geschorsten Dave Bulthuis en Morten Thorsby, maar met Lucas Woudenberg, Yuki Kobayashi en Pelle van Amersfoort in de basis begon sc Heerenveen aan de wedstrijd. Al na twee minuten gingen de handen omhoog in het Abe Lenstra stadion, maar de treffer van Arber Zeneli werd afgekeurd wegens buitenspel.

sc Heerenveen probeerde het spel te maken en tegenstander Fortuna Sittard loerde op een counter. Halverwege de eerste helft braken de Limburgers gevaarlijk uit, maar aanvaller Lisandro Semedo raakte de bal verkeerd en schoot naast en over. Daarna waren de beste kansen voor de Friezen. Uit een van die kansen was het raak. Kort voor rust zette aanvoerder Daniel Høegh zijn ploeg op voorsprong door raak te koppen uit een hoekschop (1-0).

Daniel Høegh juicht nadat hij zijn team aan de leiding heeft gebracht
Daniel Høegh juicht nadat hij zijn team aan de leiding heeft gebracht

sc Heerenveen schoot uit de startblokken bij het begin van de tweede helft. Een aantal toeschouwers zat nog niet of scheidsrechter Joey Kooij wees al naar de stip. Zeneli werd onreglementair naar de grond gewerkt. De Kosovaar ging zelf achter de bal staan en verdubbelde de score (2-0). Nog nagenietend van het doelpunt kregen de Friezen echter meteen de aansluitingstreffer om de oren. Aanvaller Lazaros Lamprou was attent en wipte de bal over de uitgekomen doelman Warner Hahn (2-1).

Van Amersfoort gooit duel in slot

sc Heerenveen liet zich niet gek maken en wilde de marge weer op twee brengen. Kobayashi met een slimme vrije trap en Mitchell van Bergen met een rebound waren dichtbij, maar zagen keeper Alexei Koselev redding brengen. Dat deed de doelman van Fortuna Sittard ook bij een schot van Zeneli, maar moest capituleren bij de daaropvolgende inzet van Van Amersfoort (3-1).

Met zijn eerste treffer van het seizoen gooide Van Amersfoort het duel in het slot, waarna sc Heerenveen voor de eerste keer dit seizoen thuis een overwinning boekte. Dankzij de zege passeren de Friezen bovendien de Limburgers op de ranglijst en nemen zij voorlopig weer plaats in het linkerrijtje.

Pelle van Amersfoort balt zijn vuist na zijn rake inzet
Pelle van Amersfoort balt zijn vuist na zijn rake inzet

Volgende week zaterdag staat voor sc Heerenveen de uitwedstrijd tegen Willem II op het programma. Het duel in Tilburg begint om 18.30 uur.

sc Heerenveen - Fortuna Sittard 3-1 (1-0). 43. Daniel Høegh 1-0, 47. Arber Zeneli (pen.) 2-0, 48. Lazaros Lamprou 2-1, 79. Pelle van Amersfoort 3-1. Gele kaarten: Branislav Ninaj, Michael Pinto (Fortuna Sittard), Yuki Kobayashi (sc Heerenveen).

Opstelling sc Heerenveen: Hahn; Floranus, Høegh, Pierie, Woudenberg; Rienstra, Vlap (90. Bruijn), Kobayashi; Van Bergen (81. Hornkamp), Van Amersfoort, Zeneli (87. Kongolo).