Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

sc Heerenveen - Heracles Almelo

Datum: 19 maart 2016 Competitie: Eredivisie
Aanvang: 18:30 uur Toeschouwers: 24500
Locatie: Abe Lenstra stadion Scheidsrechter: Allard Lindhout
Plaats: Heerenveen

De Haan vertrouwt op dezelfde elf als tegen PSV

Foppe de Haan voert voor het thuisduel tegen Heracles Almelo geen wijzigingen door in zijn elftal. De trainer hoopt dat sc Heerenveen de goede lijn van PSV door kan trekken, maar beseft dat hij geen zekerheden heeft.

,,Het is heel wisselvallig,’’ aldus Foppe de Haan, die de afgelopen weken zijn elftal thuis tegen FC Utrecht kansloos (0-4) ten onder zag gaan en vervolgens op bezoek bij PSV (1-1) prima zag presteren. ,,Als ik er nu naar kijk, vind ik dat het aanmerkelijk beter geworden is, maar of dat bevestigd wordt in de wedstrijd, kan ik je niet vertellen.’’

Duidelijker

Sam Larsson kreeg in Eindhoven een andere rol, de Zweed speelde op 10 en liet een goed indruk achter. Mede daarom kiest Foppe de Haan zaterdag voor dezelfde formatie. ,,Het is een combinatie van systemen, bij balverlies is het 4-4-2 of 4-5-1 en bij balbezit 4-3-3. Sam deed het goed, terwijl hij met Guardado geen slechte tegenstander had. Het kostte hem wel veel kracht, hij had een paar dagen nodig om te herstellen en was pas vandaag weer echt fit.’’

Ook voor Jeremiah St. Juste en Morten Thorsby pakte de nieuwe speelwijze goed uit. ,,Die bleven goed overeind en niet tegen de geringsten. Morten heeft ook een andere rol, daardoor wordt hij rustiger en is hij meer achter de bal. Voor het team is hij misschien wel veel effectiever dan hij was. Met Sam in een rol achter de spitsen is duidelijker voor het team, maar houdt ook risico in. De middenvelders moeten achter de bal blijven zodat Sam zijn gang kan gaan.’’

Ervaren

Heracles Almelo wist vorige week na vier nederlagen weer eens te winnen. SC Cambuur werd in Almelo met 3-1 verslagen. Dat de Heraclieden na de winterstop moeizamer presteren is volgens Foppe de Haan logisch. ,,Heracles speelde voor de winterstop fantastisch, maar hebben door het vertrek van Tannane ingeleverd. Die was heel belangrijk voor ze.’’

De trainer verwacht een moeilijke wedstrijd. ,,Heracles heeft met Bruns en Bel Hassani een prima middenveld. Weghorst is een lastige spits die je altijd in de gaten moet houden. Achterin staat met Zomer en Fledderus een wereld aan routine en Droste is een aardige back. Het is best een prima ploeg.’’

Foppe de Haan kan tegen Heracles Almelo nog niet beschikken over Joey van den Berg, die zaterdag zijn tweede van drie wedstrijden schorsing uitzit. Pele van Anholt, Luka Zahovic en Younes Namli zijn geblesseerd. Joost van Aken, die in Eindhoven geblesseerd uitviel, is weer van de partij.

Opstelling sc Heerenveen: Mulder, Marzo, Otigba, van Aken, Cavlan, Thorsby, St. Juste, Larsson, Slagveer, Te Vrede, Zeneli.

Matig Heerenveen blijft thuis opnieuw met lege handen

Het is sc Heerenveen voor de vierde keer op rij niet gelukt om te winnen in het Abe Lenstra stadion. Na nederlagen tegen FC Twente en FC Utrecht en een gelijkspel tegen NEC, vertrok dit keer Heracles Almelo met drie punten uit Friesland: 0-1.

sc Heerenveen begon het duel met dezelfde elf spelers die het PSV vorige week nog knap lastig hadden gemaakt. Foppe de Haan hoopte die lijn door te trekken, maar zal niet tevreden zijn geweest over het optreden van zijn ploeg. De Friezen speelden tegen Heracles onzuiver en waren aanvallend niet dreigend. Op de laatste tien minuten van de wedstrijd na dan, want daarin probeerde sc Heerenveen met een slotoffensief nog een punt te redden. Het lukte niet.

Aangezien ook Heracles Almelo lange tijd nauwelijks tot gevaarlijke aanvallen kwam, keken de toeschouwers in het Abe Lenstra stadion aanvankelijk naar een saaie wedstrijd. Pas na 23 minuten kwam de eerste opwinding. Mitchell Te Vrede schoot uit de draai in het zijnet. Even later leek sc Heerenveen zelfs op voorsprong te komen, toen St Juste voor dreiging zorgde aan de linkervleugel. Hij legde de bal terug op de aanstormende Larsson, maar Bram Castro kon een treffer nog net voorkomen.

Larsson-heracles-th-190316

Dat kon Mulder aan de andere kant niet, toen Navratil in de 33e minuut voor zijn ogen opdook. Dat gebeurde dankzij Iliass Bel Hassani, die de bal namelijk met een geweldige pass langs de Heerenveen-defensie stak. Navratil kwam daardoor in gelegenheid om te scoren. Dat de deed de aanvaller ook. Hij schoof de bal beheerst achter Mulder: 0-1.

sc Heerenveen had moeite om tot kansen te komen. Toch werd de thuisploeg vlak voor rust wel gevaarlijk, toen Larsson door de verdediging glipte. De Zweed schoot vervolgens op doel, maar Castro redde. Ook op de rebound die volgde had de doelman van Heracles een passend antwoord.

marzo-heracles-th-190316

Ook na rust was het spel van sc Heerenveen niet goed, al kreeg de ploeg in het begin wel scoringsmogelijkheden. Te Vrede bracht de bal goed bij Zeneli, die ruimte voor zichzelf moest maken in een druk strafschopgebied. Dat lukte, maar zijn schot vloog ver naast.

Heracles Almelo begon langzaam maar zeker de voorsprong te verdedigen. De ploeg liet aanvallend weinig meer zien, al waren de gasten via een inzet van Wout Weghorst nog wel dicht bij de 0-2.

Tien minuten voor tijd ontstond er een heus slotoffensief van sc Heerenveen, mede dankzij de inbreng van Van den Boomen en Veerman. Het begon bij een uithaal van Larsson. Stefano Marzo speelde de bal in op de Zweed, die daarna knap wegdraaide bij zijn tegenstander. Larsson roste de bal op doel, maar zag Castro redding brengen. Ook de schoten van de voet van Zeneli en opnieuw Larsson waren later te zwak om de doelman te passeren.

sc Heerenveen zocht naar de 1-1 en omsingelde Heracles. De thuisploeg probeerde van alles, maar het lukte niet om te scoren. Doelman Castro had daarin ook een grote rol. In de absolute slotfase stond hij opnieuw een Friese treffer in de weg. De bal werd in het strafschopgebied gepompt, waarna de bal uiteindelijk voor de voeten van Van Den Boomen belandde. Hij schoot op doel, de fans veerden op, maar dit keer redde Castro met de voet.

Marzo: ‘Ik heb hier geen verklaring voor’

sc Heerenveen verloor zaterdagavond de derde thuiswedstrijd na de winterstop. Heracles Almelo was met 0-1 te sterk voor de matig acterende thuisclub. Stefano Marzo had na afloop geen verklaring voor het matte optreden van de Friezen. ,,Wist ik het maar, nu is het nog vervelender.’’

De thuisclub begon slap aan de wedstrijd en leek zonder vertrouwen te spelen. ,,Dit is een terugkerend probleem. We beginnen de eerste helft niet goed, herstellen ons later wel, maar dan is het al te laat,’’ vertelde Stefano Marzo.

De Friezen grossierden in foute passes. ,,En er waren steeds misverstanden, ‘’erkende de back van sc Heerenveen. ,,Bij de goal van Heracles ging ook van alles fout en volgens mij zat de scheidsrechter er ook nog tussen. Het was een ongelukkig doelpunt. Het is niet dat we niet willen, iedereen doet zijn best, maar het draait niet en daar heb ik geen verklaring voor.’’

Aan de play-offs hoeft sc Heerenveen op dit moment niet te denken, vindt Stefano Marzo. ,,We moeten eerst beter voetballen en dat moeten we de komende zes wedstrijden laten zien. Vooral thuis moeten we proberen maximaal te presteren, want onze fans hebben thuis nog niet veel gezien.’’