Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

sc Heerenveen - Levante UD

Datum: 02 augustus 2014 Competitie: Oefenwedstrijden
Aanvang: 19:30 uur Toeschouwers:
Locatie: Abe Lenstra stadion Scheidsrechter:
Plaats: Heerenveen

Nipte Nederlaag tegen Spaans Levante: 0-1

sc Heerenveen heeft geen goede generale repetitie voor de start van het seizoen afgewerkt. Het elftal van trainer Dwight Lodeweges verloor vanavond in het eigen Abe Lenstra stadion met 0-1 van het Spaanse Levante. Thomas Dalgaard maakte na een uur zijn debuut bij de Friezen. De Deense aanwinst kon de eerste nederlaag van de oefencampagne niet voorkomen.

De basisopstelling van sc Heerenveen voor het oefenduel tegen Levante kende geen verrassingen. Lodeweges startte met dezelfde elf namen die vorige week in Drachten tegen FC Qabala de voorkeur kregen. De nieuwe aanwinst, de Deense spits Thomas Dalgaard, pas een paar dagen in Friesland, begon op de bank.

De eerste 45 minuten leverden helaas weinig opwindende momenten op. Daarvoor was het tempo dat beide partijen hanteerden te laag en werden er te weinig risico’s genomen. De Spanjaarden vonden het wel best, schakelden soms een tandje bij en dan werd het meteen dreigend.

Joost van Aken speelde een prima partij tegen Levante.
Joost van Aken speelde een prima partij tegen Levante.

De eerste mogelijkheden waren voor Levante. In de 20ste minuut kwam sc Heerenveen goed weg toen de gasten op de rechterkant uitbraken. De voorzet die volgde werd bij de tweede paal maar rakelings naast gekopt door Casadesus. Even later kwam de thuisclub opnieuw met de schrik vrij toen een vrije trap van Ivanschitz op de buitenkant paal eindigde.

Het slotkwartier leverde meer dreiging van de thuisclub op. Zo knalde de mee opgekomen Pele van Anholt hard in het zijnet en kreeg Uth een kansje na Spaans geklungel. De Duitser had net even te veel tijd nodig om te kunnen profiteren. Het was ook de enige mogelijkheid van Uth in de eerste helft. De spits werd niet in stelling gebracht door zijn medespelers.

Joey van den Berg vecht ene kopduel uit.
Joey van den Berg vecht ene kopduel uit.

De tweede helft begon met twee ongewijzigde teams. Lodeweges moest echter noodgedwongen al snel ingrijpen. Pele van Anholt verdween al na zes minuten geblesseerd naar de kant. De linksback werd vervangen door de Fin Raitala. De tweede wissel volgde al vlot, want slechts enkele minuten later verdween Van den Berg naar de kant ten faveure van Morten Thorsby.

Net als voor rust kwam het eerste gevaar van Spaanse zijde. Nordfeldt had alle moeite om een vrije trap van Ivanschitz uit de bovenhoek te halen. De dreiging bleef, want nog geen minuut later zag de Zweedse goalie Sissoko voor zich opdoemen. Ook op zijn kopbal had Nordfeldt een antwoord, maar uit de corner die volgde was het toch raak. Casadesus kopte uit en hoekschop van dichtbij binnen, 0-1.

Mark Uth wordt gestuit door David Navaroo.
Mark Uth wordt gestuit door David Navaroo.

Na ruim een uur spelen maakte Thomas Dalgaard voor het eerst zijn opwachting in het Abe Lenstra stadion. De Deen verving Mark Uth. De spits deed zich meteen gelden bij een kopduel bij de eerste paal na een voorzet van Sinkgraven, maar kon de fans nog niet laten juichen. De komst van Dalgaard zorgde in ieder geval wel meteen voor wat meer schwung bij de thuisclub.

Lodeweges bracht met nog 20 minuten op de klok Wildschut voor Slagveer. Die stelde de Spaanse goalie meteen op de proef met een harde knal. De doelman moest een rebound weggeven waar Dalgaard als de kippen bij was, helaas reageerden ook de Spaanse verdedigers attent, zodat de poging van de spits niet de gelijkmaker opleverde.

De thuisclub ging in de slotfase op jacht naar de gelijkmaker, maar die viel niet meer, omdat Van Aken de pech had dat zijn inzet in het zijnet belandde en een kopballetje van De Roon precisie en kracht miste. Ook Levante wist het net niet meer te vinden en dus eindigde het oefenduel in een minimale zege voor de Spaanse gasten

Lodeweges prijst defensie: ‘Het staat goed’

Dwight Lodeweges was zaterdagavond ondanks de nederlaag tegen Levante (0-1) niet ontevreden. De trainer van sc Heerenveen is van mening dat zijn elftal de laatste anderhalve week flinke stappen heeft gemaakt. Vooral defensief staat het goed, in aanvallend opzicht kan en moet het beter, aldus Lodeweges.

Verliezen is nooit leuk, erkende Lodeweges na afloop van het oefenduel, maar Levante is volgens de trainer geen misselijke tegenstander. ,,Levante is in de Primera Division een goede middenmoter. Ze wisten Atletico, de Spaans kampioen en finalist van de Champions League te verslaan, maar ik heb vanavond een gelijkwaardige wedstrijd gezien.’’

Defensie

Het oefenduel werd vlak na rust beslist door een kopbal van Casadesus. Het was een fase waarin sc Heerenveen, mede door enkele uitstekende reflexen van doelman Nordfeldt, enkele malen goed weg kwam. Lodeweges: ,,Toen stonden we verdedigend niet goed. Levante was uit spelhervattingen een aantal malen gevaarlijk, maar voor de rest hebben we amper kansen weggegeven.’’

Lodeweges complimenteerde zijn defensie, inclusief doelman Nordfeldt. ,,De samenwerking is goed. Jordy (Buijs, red) praat veel en hij en Joost (Van Aken, red) anticiperen goed op wat er gebeurt. Joost speelde ook een prima wedstrijd. Defensief staat het goed. Levante is een ploeg die inzakt, de passlijnen weghaalt en loert op een foutje om dan toe te slaan. In die val zijn wij niet getrapt. Tegen zo’n tegenstander kan het ook makkelijk vier of vijf tegen nul worden, dat is niet gebeurd.’’

Diepte zoeken

De trainer was ook tevreden over de opbouw van achter uit. ,,We bleven rustig, lieten de bal goed rondgaan, maar vervolgens moet je wel tot een aanval komen. De bal inspelen, kaatsen en dan de diepte zoeken. Dat ontbrak er aan, maar is tegen een goed georganiseerde tegenstander als Levante ook niet makkelijk. Wij wisten geen openingen te creëren, op dat punt moeten we stappen maken.’’

Bovendien moet er in aanvallend opzicht versterking komen. Lodeweges hoopt zo snel mogelijk nog twee vleugelaanvallers te begroeten. ,,We moeten toe naar een evenwichtige selectie. Voorin is het niet in balans. Des te eerder er wat bij komt, des te beter. Je ziet het aan Dalgaard. Hij is hier pas en kent nog niet eens alle jongens bij naam. Het is allemaal nog wennen voor hem,’’ aldus de trainer die weet dat de club hard op zoek is naar versterkingen.