Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen
hoofdsponsor-ausnutria

sc Heerenveen - PSV

Datum: 16 februari 2019 Competitie: Eredivisie - Regulier
Aanvang: 19:45 uur Toeschouwers:
Locatie: Scheidsrechter:
Plaats:

'Heerenveen mag zaterdag best anti-voetbal spelen'

PSV wist zes jaar op rij niet te winnen in het Abe Lenstra stadion. Speelt de sterke thuisserie van sc Heerenveen zaterdag als PSV weer op bezoek komt nog een rol of is het verleden niet van invloed? Wij vroegen het verslaggevers Marco Timmer en Rik Elfrink van respectievelijk Voetbal International en het Eindhovens Dagblad.

Volgens Marco Timmer kan de snelheid voorin bij sc Heerenveen een wapen vormen tegen PSV-verdediger Viergever, op de foto in duel met Sam Lammers.
Volgens Marco Timmer kan de snelheid voorin bij sc Heerenveen een wapen vormen tegen PSV-verdediger Viergever, op de foto in duel met Sam Lammers.

Behoudend concept

Verslaggever Marco Timmer, PSV-watcher namens Voetbal International, gelooft niet in een zevende stunt op rij van sc Heerenveen. In Eindhoven is na de Europese uitschakeling en het bekerechec tegen RKC Waalwijk alles gericht op het behalen van de 25ste landstitel. De deelname aan de Champions League smaakt naar meer en is volgens Timmer om meerdere redenen noodzaak voor PSV.
 
‘PSV heeft de inkomsten uit de Champions League hard nodig om financieel in het kielzog van Ajax te blijven,’ legt de journalist van VI uit. ‘Daarnaast is het voor de ontwikkeling van de spelersgroep belangrijk. De wedstrijden tegen topclubs als Barcelona, Tottenham en Inter zijn enorm leerzaam geweest voor jonge spelers als Bergwijn en Rosario. In Europa rijpen ze sneller dan in de Eredivisie.’
 
Zowel PSV als Ajax is na de winterstop niet langer ongenaakbaar, al is de terugval bij PSV in de ogen van Timmer minder groot dan bij de Amsterdammers. De mindere prestaties hebben volgens de verslaggever ook te maken met de wijze waarop tegenstanders Ajax en PSV bestrijden. ‘Veel realistischer,’ aldus Timmer. ‘Als je tegen PSV je eigen spel speelt, wordt je geslacht, kijk maar naar de doelcijfers van PSV.’
 
Marco Timmer raadt Jan Olde Riekerink een behoudend concept aan. Hoog druk zetten, zoals Heracles afgelopen zaterdag deed tegen Ajax, is vragen om problemen. ‘Dan schakelt PSV over op de lange bal op Luuk de Jong en word je geslacht. Het is misschien niet leuk voor het publiek, maar Heerenveen mag in de huidige situatie best anti-voetbal spelen. Laat PSV het spel maken en gok op de snelle uitbraak. Schwaab en Viergever spelen achterin bij PSV degelijk, maar zijn niet snel, daar liggen kansen.’

Trainer Mark van Bommel maakt zich niet druk om de slechte serie in Heerenveen, meent verslaggever Rik Elfrink van het Eindhovens Dagbad.
Trainer Mark van Bommel maakt zich niet druk om de slechte serie in Heerenveen, meent verslaggever Rik Elfrink van het Eindhovens Dagbad.

'Wedstrijd dood maken'

Rik Elfrink volgt namens het Eindhovens Dagblad PSV al acht jaar op de voet. Het Abe Lenstra stadion was volgens Elfrink de afgelopen seizoenen een spookhuis voor de regerend landskampioen. ‘Maar daar maakt Van Bommel zich niet druk om. De slechte serie beëindigen is geen doel op zich, hij wil Ajax op afstand houden. Van Bommel gaat uit van eigen kracht en zal zijn elftal zo goed mogelijk prepareren.’
 
De slechte reeks van PSV in Friesland is onverklaarbaar voor Rik Elfrink. ‘Soms is er geen verklaring. Iedere club heeft zo zijn angstgegner. Ajax heeft het bijvoorbeeld altijd erg lastig in Utrecht. PSV had de laatste jaren geen moeite met AZ, Utrecht en Vitesse, maar wel altijd moeilijk in Heerenveen. Zeg maar wat de oorzaak is, Heerenveen ligt PSV kennelijk niet. Ook thuis heeft PSV het soms lastig.’
 
PSV speelde afgelopen weekend moeizaam met 2-2 gelijk in Utrecht en liet de kans liggen om de voorsprong op Ajax uit te bouwen naar acht punten. Toch denkt Elfrink dat de tweede helft tegen FC Utrecht, waarin een 2-0 achterstand werd weggepoetst, voor vertrouwen zorgt. ‘De ploeg heeft aangetoond meerdere systemen te beheersen en over een plan B te beschikken. Voor rust bleven ze volharden in opbouw van achteruit. Na rust viel PSV met de lange bal op Luuk de Jong terug op opportunisme en was hun spel  veel gevaarlijker.’
 
De journalist van het Eindhovens Dagblad verwacht dat PSV de slechte reeks in het Abe Lenstra stadion gaat beëindigen. ‘Heerenveen is defensief kwetsbaar. Daar weet dit PSV wel raad mee. Bovendien staat er bij Heerenveen veel druk op. Bij een slecht resultaat kunnen ze zo onder de streep zakken. Dat zou ik treurig vinden, want dat mag een grote club als Heerenveen niet gebeuren. Alleen als Heerenveen in een resultaat gaat geloven en het publiek meekrijgt, kan het moeilijk worden. Dat mag PSV niet laten gebeuren, het moet de wedstrijd zo snel mogelijk dood maken.’

sc Heerenveen ziet koploper PSV in slotminuut langszij komen

sc Heerenveen was zaterdagavond ontzettend dicht bij een overwinning op koploper PSV, maar in het zicht van de haven zagen de Friezen de Eindhovenaren alsnog langzij komen. Invaller Donyell Malen dompelde de thuisclub in rouw door in de allerlaatste minuut gelijk te maken, waardoor het enerverende duel geen winnaar opleverde (2-2).

Ben Rienstra speelt de bal naar voren. Jorrit Hendrix kan daar niets meer aan doen
Ben Rienstra speelt de bal naar voren. Jorrit Hendrix kan daar niets meer aan doen

Met een ongewijzigde basisopstelling ten opzichte van de vorige wedstrijd tegen PEC Zwolle begon sc Heerenveen aan de wedstrijd. De Friezen kenden een droomstart, want al na tweeëneenhalve minuut bracht Mitchell van Bergen de gastheren aan de leiding. De rechtsbuiten dribbelde vanaf rechts naar binnen en vond met zijn chocoladebeen, via de voet van PSV-verdediger Nick Viergever, de lange hoek (1-0).

Meteen na het openingsdoelpunt kreeg PSV een goede mogelijkheid om op gelijke hoogte te komen, maar Steven Bergwijn produceerde een rollertje in plaats van een zuiver schot. Halverwege het eerste bedrijf was het aan de andere kant wel weer raak. Michel Vlap pikte de bal op in het zestienmetergebied, keek even waar doelman Jeroen Zoet stond en schoof de bal in de verre hoek (2-0).

Na de goal van Vlap was PSV een aantal keren dicht bij de aansluitingstreffer, maar een vrije trap van Gastón Pereiro belandde op de deklat en Bergwijn schoot eenmaal hoog over en raakte kort daarna de paal. Helemaal ongeschonden haalde sc Heerenveen het rustsignaal echter niet. Aanvoerder Stijn Schaars moest zich vanwege een blessure noodgedwongen laten wisselen.

Sam Lammers controleert de bal met in zijn rug Daniel Schwaab
Sam Lammers controleert de bal met in zijn rug Daniel Schwaab

Kort na rust dacht PSV terug in de wedstrijd te komen, maar de treffer van voormalig sc Heerenveenspeler Denzel Dumfries werd wegens buitenspel afgekeurd. Een kwartier later was het wél raak voor de regerend landskampioen. Pereiro krulde een vrije trap langs de muur achter doelman Warner Hahn in de goal (2-1). PSV bleef aandringen en was via Bergwijn dicht bij de gelijkmaker, maar Hahn pareerde de inzet van de linksbuiten.

Aan de andere kant krijgt ook sc Heerenveen kansen om de score uit te breiden. Zo kreeg Vlap een goede mogelijkheid, maar de clubtopscorer kreeg oog in oog met Zoet de voet niet goed achter de bal. Dennis Johnsen slaagde daar een kwartier voor tijd wel in, maar de invaller zag zijn inzet uiteenspatten op de lat. PSV speelde alles of niets en oefende contant druk uit, maar tot de negentigste minuut bleven de Friezen standhouden.

Waar het Abe Lenstra stadion voorzichtig aan een zege op de koploper begon te denken, schoot Malen die droom aan diggelen. In extremis schoof de invaller de gelijkmaker achter Hahn en zorgde ervoor dat zijn ploeg alsnog een punt overhield aan het bezoek in Friesland (2-2).

Doelman Warner Hahn torent boven alles en iedereen uit en vangt de bal
Doelman Warner Hahn torent boven alles en iedereen uit en vangt de bal

Komend weekeinde neemt sc Heerenveen het op tegen Fortuna Sittard. De wedstrijd begint zaterdag om 19.45 uur.

sc Heerenveen - PSV 2-2 (2-0). 3. Mitchell van Bergen 1-0, 25. Michel Vlap 2-0, 60. Gastón Pereiro 2-1, 90. Donyell Malen 2-2. Gele kaarten: Kik Pierie, Vlap (sc Heerenveen).

Opstelling sc Heerenveen: Hahn; Hornkamp (79. Dresevic), Høegh, Pierie, Woudenberg; Rienstra, Schaars (40. Kobayashi), Vlap; Van Bergen, Lammers, Mihajlovic (61. Johnsen).