Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

sc Heerenveen - VVV Venlo

Datum: 23 april 2019 Competitie: Eredivisie - Regulier
Aanvang: 19:45 uur Toeschouwers:
Locatie: Scheidsrechter:
Plaats:

Jansen beducht voor VVV: ‘Een elftal waarbij het klopt’

sc Heerenveen speelt dinsdagavond thuis tegen VVV-Venlo. De ploeg van interim-trainer Johnny Jansen wil na het verlies op bezoek bij Heracles Almelo afgelopen vrijdag revanche. ‘We kregen complimenten voor ons spel, dat is leuk, maar daar heb je niets aan. We willen punten,’ aldus Jansen, die zijn ongewijzigde elftal tegen VVV-Venlo met dezelfde intentie wil zien spelen als tegen de Heraclieden.

Voetbalwedstrijden worden beslist door doelpunten en daaraan ontbreekt het momenteel even bij sc Heerenveen. De laatste vijf duels leverden slechts drie treffers op en dat terwijl de Friese club tot de top van de meest scorende clubs van de Eredivisie behoort. Alleen Ajax, PSV en Feyenoord waren vaker trefzeker dan sc Heerenveen dat net als AZ en Vitesse al goed was voor 59 doelpunten.

Doelpunten

 ‘De ballen willen er momenteel even niet in,’ concludeert Johnny Jansen terecht. Ook in Almelo kreeg de pompeblêdenformatie genoeg mogelijkheden, maar van de negentien doelpogingen leverde slechts eentje een treffer op. Bijzonder, want sc Heerenveen is met een scoringspercentage van zeventien procent samen met PSV de meest efficiënte club van de Eredivisie.
 
 Daarbij komt dat de Friese defensie problemen heeft om de nul te houden. sc Heerenveen stond slechts tweemaal geen tegentreffer toe, het minst vaak van alle eredivisieclubs. Ook in Almelo ging het twee keer mis. Johnny Jansen ‘En dat terwijl we eigenlijk heel weinig weggaven, maar we krijgen een onnodige strafschop tegen en bij de 2-1 valt de bal uit de kluts precies voor de voeten van Dalmau. Dat zit het niet mee, maar we moeten ook naar onszelf kijken.’
 

'Op hoede zijn'

Jansen baalde stevig van de nederlaag in Almelo, maar zag pluspunten. Zijn team kreeg van trainer Wormuth van Heracles en matchwinnaar Dalmau complimenten voor het getoonde spel en dat was terecht vindt de trainer. ‘We speelden goed en stelden Heracles voor dusdanige problemen dat zij hun tactiek een paar keer moesten aanpassen Tegen VVV wil ik dezelfde instelling zien als in Almelo, want die was prima.’
 
sc Heerenveen speelt nog twee keer thuis, eerst tegen VVV-Venlo en vervolgens NAC Breda, voor het de competitie afsluit in Utrecht. Johnny Jansen wil in de resterende duels zo goed mogelijk voor de dag komen. ‘We willen de mensen goed en aantrekkelijk voetbal bieden en wat ons dat brengt zien we dan wel weer. We zijn afhankelijk van de resultaten van andere clubs, maar gaan alles geven om onze positie op de ranglijst te verbeteren. Als we goed blijven spelen moet dat een keer rendement opleveren.’
 
In VVV-Venlo, dat afgelopen weekend overtuigend (4-1) afrekende met De Graafschap, treffen de Friezen een in de ogen van Johnny Jansen lastige tegenstander. ‘Het is een elftal waarbij het klopt. VVV speelt vanuit een duidelijke organisatie en heeft een hoop fysieke kracht. Voorin hebben ze met Mlapa een sterke en snelle spits lopen, maar ook Joosten is rap. We moeten op onze hoede zijn,’ besluit de trainer die geen personele problemen kent.
 

Twee treffers van Vlap niet genoeg voor winst

In het eigen Abe Lenstra stadion slaagde sc Heerenveen er dinsdagavond niet in VVV-Venlo te verslaan. Twee keer kwamen de Friezen dankzij Michel Vlap op voorsprong, maar ook net zo vaak gaf de thuisclub die weer uit handen (2-2).

Michel Vlap laat zijn vijftiende en later zestiende van het seizoen aantekenen
Michel Vlap laat zijn vijftiende en later zestiende van het seizoen aantekenen

Interim-trainer Johnny Jansen stuurde vergeleken met de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo dezelfde elf namen het veld op. De enige wijziging was dat Michel Vlap niet hangend op links speelde, maar op tien. Pelle van Amersfoort schoof op zijn beurt naar de positie links voorin.

Vanaf zijn vertrouwde plek achter spits Sam Lammers kreeg Vlap na tien minuten spelen een goede mogelijkheid de score te openen, maar zijn rollertje verdween naast de goal van keeper Lars Unnerstall. Een paar minuten later probeerde Vlap het opnieuw. Nu schoot hij vanaf zeker twintig meter ruim over. Halverwege de eerste helft probeerde Mitchell van Bergen het eens, maar de rechtsbuiten schoot op de voeten van Unnerstall.

Driemaal is scheepsrecht
De thuisclub bleef het initiatief behouden en kansen creëren. Na een klein halfuur kreeg Vlap zijn derde kans van de wedstrijd en dit keer was het wel raak. Yuki Kobayashi zette Vlap oog in oog met Unnerstall, waarna de rechtspoot zoals zo vaak kalm bleef en de bal in de verre hoek prikte (1-0). Voor rust verdubbelden Ben Rienstra (paal) en Lammers (Unnerstall) nog bijna de voorsprong.

Michel Vlap springt boven alles en iedereen uit en kopt zijn ploeg weer op voorsprong
Michel Vlap springt boven alles en iedereen uit en kopt zijn ploeg weer op voorsprong

Er leek weinig aan de hand voor sc Heerenveen, maar tien minuten in de tweede helft kwam VVV-Venlo toch ineens op gelijke hoogte. Invaller Jay-Roy Grot trok naar binnen, ontving de bal van Tino Susic en schoof de bal met binnenkant rechts achter doelman Warner Hahn (1-1).

Na de gelijkmaker moest en ging sc Heerenveen weer op jacht naar de voorsprong. Die kwam er. Van Bergen stoomde op aan de rechterkant van het veld en gaf de bal op een presenteerblaadje aan Vlap. De middenvelder sprong en knikte de bal kiezelhard achter een kansloze Unnerstall (2-1).

Gelijkmaker in slotfase
Met invallers Morten Thorsby en Stijn Schaars binnen de lijnen wilden de Friezen de wedstrijd in het slot gooien, maar echt grote kansen creëerde de thuisclub niet meer. Het treffen leek in een overwinning voor sc Heerenveen te eindigen, maar daar dacht invaller Sem Steijn (zoon van trainer Maurice) anders over. Een minuut voor tijd bezorgde hij van dichtbij zijn ploeg alsnog een punt (2-2).

Op zondag 12 mei komt sc Heerenveen pas weer in actie. Dan is in het eigen Abe Lenstra stadion NAC Breda de tegenstander tijdens de een-na-laatste speelronde van de competitie. Het duel begint om 14.30 uur.

sc Heerenveen - VVV-Venlo 2-2 (1-0). 28. Vlap 1-0, 56. Grot 1-1, 75. Vlap 2-1, 90. Steijn 2-2.

Opstelling sc Heerenveen: Hahn; Schmidt, Høegh, Pierie, Woudenberg; Rienstra, Vlap, Kobayashi (67. Schaars); Van Bergen, Lammers, Van Amersfoort (67. Thorsby).