Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Vitesse - sc Heerenveen

Datum: 13 februari 2016 Competitie: Eredivisie
Aanvang: 20:45 uur Toeschouwers: 15234
Locatie: GelreDome Scheidsrechter: Siemen Mulder
Plaats: Arnhem

Foppe de Haan wil strijd aangaan in Gelredome

Lucas Bijker en Jeremiah St. Juste zijn zaterdag in Arnhem de vervangers van de geschorste Joost van Aken en Stefano Marzo. De keuze om Bijker in het centrum te posteren is verrassend, maar Foppe de Haan wil zo weinig mogelijk sleutelen aan zijn middenveld.

Jeremiah St. Juste staat voor het eerst sinds de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle (16 januari) weer in de basis bij sc Heerenveen. De middenvelder is volledig hersteld van een bovenbeenblessure en vervangt de geschorste Stefano Marzo. In het centrum van de defensie neemt Lucas Bijker de plek in van de geschorste Joost van Aken.

Hoge ballen

,,Ik had Joey (van den Berg, red) of Jerry (St. Juste, red) er ook neer kunnen zetten, maar het middenveld staat aardig en dat wil ik niet uit elkaar halen. Met Joey, Morten (Thorsby, red) en Jerry op de plek van Stefano, staat het goed. Jerry komt terug van een blessure, maar ik weet wat hij kan.’’

Dat laatste geldt in mindere mate voor Lucas Bijker. ,,Ik ben benieuwd hoe Lucas het doet. Hij heeft wel eerder op die positie gespeeld. Lucas heeft fighting spirit, is redelijk snel en kan over de grond aardig verdedigen. Hij komt wel lengte tekort, maar dat moet Kenny (Otigba, red) dan maar opknappen. Bovendien is Vitesse geen ploeg die veel hoge ballen speelt.’’

Foppe de Haan liet zich lovend uit over Vitesse. ,,Vitesse heeft enorm getalenteerde spelers. Ze kunnen elkaar goed vinden, zijn vaardig en altijd in beweging. Als het draait is het fantastisch.’’ De Arnhemse formatie kent in de ogen van de trainer van sc Heerenveen echter zwakheden. ,,Als het niet draait, valt het team uit elkaar. Mentaal is Vitesse kwetsbaar.’’

Lucas Bijker vormt in Arnhem samen met Kenneth Otigba het centrale duo van sc Heerenveen.
Lucas Bijker vormt in Arnhem samen met Kenneth Otigba het centrale duo van sc Heerenveen.

Strijd leveren

Foppe de Haan geeft zijn spelers de opdracht mee om de strijd aan te gaan. ,,We moeten op de juiste momenten het duel aangaan, de fysieke strijd zoeken, daar heeft Vitesse een hekel aan. Vorige week tegen AZ was Vitesse 25 minuten dominant, maar toen AZ het over een andere boeg gooide, zag je dat ze de kluts kwijt waren.’’

Omdat Vitesse wil voetballen en aanvallen, komt er Gelredome ruimte voor sc Heerenveen. Foppe de Haan ziet daarom kansen voor zijn aanvallende trio Zeneli, Veerman en Larsson. ,,Voorin hebben we snelheid, vooral over de vleugels en zijn we vaardig. Als we op de juiste plek in balbezit komen, liggen er kansen. Arber (Zeneli, red) had vanochtend een paar goede momenten, zo moet het. Als hij dat doet, hoef je het maar twee, drie keer te doen.’’

Opstelling sc Heerenveen: Mulder, van Anholt, Bijker, Otigba, Cavlan, van den Berg, St. Juste, Thorsby, Zeneli, Veerman, Larsson.

Matig sc Heerenveen ten onder in Gelredome: 3-0

sc Heerenveen weet na zes jaar weer wat het is om te verliezen op Arnhemse bodem. De matig spelende ploeg van trainer Foppe de Haan kwam er niet aan te pas in stadion Gelredome. Vitesse kwam voor rust dikverdiend met 2-0 op voorsprong en deelde meteen na de pauze, strafschop Kazaisjvili, de genadeklap uit. Bij 3-0 bleef het in Arnhem.

sc Heerenveen keek halverwege in Arnhem tegen een 2-0 achterstand aan. Op de voorsprong van Vitesse viel niets af te dingen. Met uitzondering van de openingsfase had het elftal van trainer Foppe de Haan weinig in te brengen in stadion Gelredome. De eerste kans kwam na een dik kwartier spelen. Bijker liet zich aftroeven door Baker, die bood Rashica een niet te missen kans, maar gelukkig maaide de aanvaller over de bal heen.

Nadat Van der Werf uit een vrije trap van Ota over had geschoten, was het in de 20ste minuut wel raak. De Friese defensie zag er bij de openingsgoal van Olijnyk niet goed uit. Rashica werd aan de rechterkant geen strobreed in de weg gelegd en dat was ook het geval bij Olijnyk die geheel vrij voor Mulder opdook en simpel binnen kon tikken, 1-0.

De jarige Joey van den Berg rukt op.
De jarige Joey van den Berg rukt op.

Vitesse heerste. De thuisclub zette vroeg druk en dat leverde steeds prompt balverlies op bij de onrustig spelende Friezen. Gevaarlijk was sc Heerenveen amper. Zeneli ging er eenmaal vandoor, maar leverde een te scherpe voorzet af op Veerman. Op slag van rust incasseerde sc Heerenveen ook nog een tweede treffer. Ota trok mee naar voren en werd op maat bediend door Kruiswijk. De verdediger vond Kazaisjvili en die faalde niet, 2-0. Dat was meteen de ruststand.

Mocht sc Heerenveen nog hoop hebben gehad op een goed resultaat, dan werd die al snel de grond ingeboord. Rashica soleerde in de 53ste minuut de Friese zestien binnen en werd ten val gebracht. De strafschop die volgde werd door Kazaisjvili onberispelijk raak geschoten. Foppe de Haan greep na de 3-0 in, haalde Thorsby naar de kant en bracht Zahovic.

Henk Veerman haalt om. Ook de Volendammer kwam er niet aan te pas in Arnhem.
Henk Veerman haalt om. Ook de Volendammer kwam er niet aan te pas in Arnhem.

In de 62ste minuut kwam sc Heerenveen goed weg na een fraaie steekbal van baker op Rashica. De aanvaller van Vitesse dook alleen op voor Mulder, maar die wist door snel uit zijn goal te komen een treffer te verijdelen. Bij sc Heerenveen kwam met nog ruim 20 minuten op de klok Te Vrede Veerman aflossen.

In de 62ste minuut kwam sc Heerenveen goed weg na een fraaie steekbal van baker op Rashica. De aanvaller van Vitesse dook alleen op voor Mulder, maar die wist door snel uit zijn goal te komen een treffer te verijdelen. Bij sc Heerenveen kwam met nog ruim 20 minuten op de klok Te Vrede Veerman aflossen. In de stand veranderde in de slotfase niets meer. Vitesse kreeg nog wel kansen, maar meer goals bleven sc Heerenveen bespaard.

‘Ik heb nog nooit zo’n slechte verjaardag gehad’

Joey van den Berg vierde vandaag zijn 30ste verjaardag, maar reden om te feesten was er niet. sc Heerenveen werd in Arnhem door Vitesse van het kastje naar de muur gestuurd en verloor kansloos met 3-0. ,,Ik heb nog nooit zo’n slechte verjaardag gehad,’’ bekende de aanvoerder na afloop voor de camera van Fox Sports.

sc Heerenveen had zes jaar op rij niet verloren in Arnhem, maar kwam er vanavond niet aan te pas. ,,We wisten dat Vitesse goed kan voetballen, als je dan niet minimaal met dezelfde inzet speelt, wordt je weggetikt. De ruimtes werden zo groot, dat ik alleen maar rondjes liep. Dit is heel teleurstellend,’’ baalde de jarige van de nederlaag.

Van den Berg kon de nederlaag, maar vooral de manier waarop sc Heerenveen zich presenteerde, maar moeilijk verkroppen. ,,Af en toe zat het me tot hier en had ik de neiging om er vol op te klappen. We weren van links naar rechts getikt, dit was niet leuk.’’ De aanvoerder vond niet dat hij de ploeg op sleeptouw had moeten nemen. ,,Ik weet dat iedereen naar mij kijkt, maar ik kon het vandaag ook niet,’’ aldus de middenvelder die ook zijn teamgenoten niet in staat zag het voortouw te nemen.