Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Vitesse - sc Heerenveen

Datum: 08 april 2017 Competitie: Eredivisie - Regulier
Aanvang: 18:30 uur Toeschouwers: 21128
Locatie: Gelredome Scheidsrechter: Jochem Kamphuis
Plaats: Arnhem

Streppel verwacht slijtageslag in GelreDome

sc Heerenveen neemt het zaterdag op tegen Vitesse. Bij de Friezen keert Jeremiah St. Juste terug van een schorsing. sc Heerenveen werkte de afgelopen dagen met een goed gevoel toe naar het duel in Arnhem. De zege op Sparta heeft de ploeg goed gedaan. ‘Winnen doet wonderen met een ploeg, het zorgt voor ontspanning en positivisme’,’ aldus de trainer van sc Heerenveen.

Vitesse en sc Heerenveen ontlopen elkaar qua kracht niet veel, vindt Jurgen Streppel. En hebben ook dezelfde spelopvatting. ‘We willen beide naar voren, maar de manier van spelen is niet met elkaar te vergelijken. Vitesse is stoïcijnser. Als het niet loopt, laten ze het rustig even lopen, vinden het wel prima. Wij zijn druistiger, willen altijd het initiatief en de tegenstander afjagen.’

sc Heerenveen won dinsdag met 3-0 van Sparta. Streppel is blij met de zege en vooral dat zijn ploeg de mouwen opstroopte toen het voetballend even niet lukte. ‘Zo hoort het, het hoeft niet altijd met mooi voetbal.’ Joost van Aken en Sam Larsson verlieten vanmiddag eerder de training. ‘Met drie wedstrijden in acht dagen zijn er altijd jongens met pijntjes. We zullen morgen zien wie er fit zijn.’ De spelers die starten moeten in de ogen van Streppel topfit zijn, want de trainer verwacht een slijtageslag

Vitesse is een van de mogelijke tegenstanders in de play-offs om Europees voetbal. Het duel in Arnhem lijkt daarom een mooi meetmoment. ‘Zo ver wil ik nog niet kijken, laten we ons eerst maar eens plaatsen voor de play-offs,’ aldus de trainer van sc Heerenveen. Streppel is beducht voor het voetballend vermogen van Vitesse. ‘Ze beschikken over veel individuele kwaliteit en jongens die makkelijk een doelpunt maken.’

sc Heerenveen onderuit in Arnhemmer GelreDome: 4-2

sc Heerenveen is door Vitesse in Arnhem op een nederlaag getrakteerd. (4-2). De gasten kwamen slecht uit de startblokken en stonden al na 14 minuten met 2-0 achter. Na de aansluitingstreffer van Slagveer knokte sc Heerenveen zich terug in de wedstrijd. Via twee treffers van Van Wolfswinkel nam Vitesse echter definitief afstand. Larsson bepaalde in de slotminuten de eindstand op 4-2.

De eerste kans van de wedstrijd was voor sc Heerenveen, Reza raakte een voorzet van Larsson niet goed, maar de Friezen kwamen niet goed uit de startblokken in Arnhem. Vitesse was in het eerste halve uur de bovenliggende partij. De thuisclub combineerde makkelijker en sc Heerenveen had moeite met de vele positiewisselingen van de ploeg van trainer Henk Fraser.

Het betere spel resulteerde binnen het kwartier in twee treffers. In de vijfde minuut profiteerde Floor van een combinatie door het Friese centrum. Hij schot de bal door de benen van Mulder binnen, 1-0. Negen minuten later kopte Van Wolfswinkel uit een hoekschop de 2-0 binnen. De gasten kwamen even later goed weg toen dezelfde Van Wolfwinkel de bal uit een voorzet van Foor op de lat kopte.

Slagveer scoort de 2-1 in Arnhem.
Slagveer scoort de 2-1 in Arnhem.

sc Heerenveen had niets in te brengen, maar kwam na een half uur uit het niets terug in de wedstrijd. Kobayashi veroverde de bal op het middenveld en vond Reza. Die zag Slagveer diep gaan en gaf de bal op maat mee. De snelle aanvaller maakte oog in oog met Room geen fout, 2-1. In de slotfase van de eerste helft was er sprake van evenwicht, kansen kregen beide ploegen echter niet meer.

Het begin van de tweede helft was voor sc Heerenveen, bij wie na tien minuten Schaars Thorsby kwam vervangen. De gasten waren dreigend, onder meer via en schot van Larsson dat door Room uit de hoek gebokst werd. Slagveer had de 2-2 op de schoen. Hij verscheen op een dieptepass van Van Amersfoort alleen voor Room, maar schoot op het lichaam van de doelman.

St. Juste duelleert met Van Woilfswinkel die drie maal scoorde tegen de Friezen.
St. Juste duelleert met Van Woilfswinkel die drie maal scoorde tegen de Friezen.

Schaars was direct daarna dichtbij de 4-2 uit een pass van invaller Ødegaard, maar zag Room redden. De tweede treffer kwam er nog wel, want in de 88ste minuut liet Larsson Room kansloos met een knal van afstand. Dat was ook de eindstand in Arnhem.

Stijn Schaars viel na rust in voor Thorsby.
Stijn Schaars viel na rust in voor Thorsby.

‘Wij hadden de bal, maar Vitesse had meer rendement’

Ondanks de 4-2 nederlaag tegen Vitesse nederlaag had trainer Jurgen Streppel vanavond in Arnhem goede dingen gezien. ‘We moeten hier na vijf minuten na 1-0 voorstaan,’ doelde de trainer op de gemiste kans van Reza in de openingsminuut van het duel in Arnhem.

De bal verdween echter niet in het doel en aan de andere kant was Vitesse wel effectief. ‘Je knippert twee keer met je ogen en het staat 2-0,’ aldus Streppel. ‘Als je zo staat te verdedigen wordt het heel lastig om te winnen.’ De Friezen herstelden zich goed. Vooral in de beginfase na rust dicteerde sc Heerenveen de wedstrijd.

Jurgen Streppel: ‘Luciano (Slagveer, red) kon de 2-2 maken, maar dat gebeurde niet. We gaven hoog druk en namen risico, dan moet je wel met je man meelopen. Dat gebeurde niet goed en dus konden zij de 3-1 en 4-1 maken. Wij hadden de bal, maar uiteindelijk gaat het om de beslissende momenten en daaruit haalde Vitesse meer rendement.’

sc Heerenveen verloor in 2017 alle uitduels. Van een uitcomplex wilde Streppel voor de camera van Fox Sports niet weten. ‘Wat we doen voor de uitwedstrijd tegen Ajax van volgende week. Gewoon trainen en proberen de zaken beter voor elkaar te krijgen.’