Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

sc Heerenveen - N.E.C.

Datum: 14 mei 2017 Competitie: Eredivisie - Regulier
Aanvang: 14:30 uur Toeschouwers:
Locatie: Abe Lenstra stadion Scheidsrechter:
Plaats: Heerenveen

‘Willen niet afhankelijk zijn van andere clubs’

Doke Schmidt (foto) is zondag in het thuisduel tegen NEC de vervanger van de geschorste Stefano Marzo. Een logische keuze voor Jurgen Streppel. ‘En hij verdient het als je ziet waar hij vandaan komt,’ refereerde de trainer aan de langdurige blessureperiode van de Heerenvener.

Streppel kent amper personele problemen voor het slotduel van de competitie. Marzo is er niet bij en ook de geblesseerde Van Aken niet, maar verder lijkt Streppel geen spelers te hoeven missen. Schaars kreeg vanmiddag tijdens de training een knietje in de rug en haakte vroegtijdig af, maar de trainer wenste zich nog geen zorgen te maken. ‘We gaan straks even kijken hoe het eruit ziet.’

sc Heerenveen heeft nog een punt nodig om deelname aan de play-offs om Europees voetbal veilig te stellen. Bij een nederlaag zijn de Friezen afhankelijk van de resultaten op de velden in Rotterdam (Feyenoord – Heracles) en Enschede (FC Twente – FC Groningen).

Streppel wil niet afhankelijk zijn van de andere uitslagen. ‘We hebben het zelf in de hand en moeten het zelf afmaken. Hoe? Door ons eigen spel te spelen en de taken goed uit te voeren. Je moet niet aan denken wat er mis kan gaan. Als je dat doet is de kans groter dat het mis gaat.’

Dat sc Heerenveen na de schitterende eerste helft van het seizoen zich op de slotdag van het seizoen nog moet verzekeren van deelname aan de play-offs, wilde Streppel geen oordeel over geven. ‘Dat is nu eenmaal zo. Het gaat erom waar je na 34 wedstrijden staat. Feyenoord staat het hele seizoen bovenaan, maar het gaat om zondag.’

Streppel rekent op een getergd NEC dat nog kans heeft om de nacompetitie te ontlopen. De trainerswissel in Nijmegen heeft wat teweeg gebracht, aldus de Streppel. ‘Ze spelen anders en de ploeg straalt wel iets uit.’

Thuisnederlaag tegen NEC op slotdag: 0-2

sc Heerenveen heeft het seizoen afgesloten met een nederlaag tegen NEC. De thuisclub
speelde matig. De zege van de gasten, die nog nacompetitie moeten spelen om degradatie te ontlopen, niet onterecht. NEC kreeg meer en betere kansen.

De thuisclub begon goed aan het thuisduel tegen NEC, maar de eerste kans was voor de gasten. Mayi dook na een counter alleen op voor Mulder, de doelman kwam als winnaar uit de strijd. De kans leek NEC te sterken, want de Nijmegenaren hielden zich daarna eenvoudig staande.

Bovendien kreeg NEC de betere kansen. Direct na de kans van Mayi dook Grot bij een hoekschop op bij de eerste paal. Zijn inzet werd door Mulder knap gekeerd. De thuisclub creëerde geen kansen. Van de aanvallen gingen wel dreiging uit, maar omdat de eindpass steeds slordig was, kwam NEC niet echt in gevaar.

FPH_3789

In de 24ste minuut kwam NEC op voorsprong. Na een dieptepass op Groeneveld won de aanvaller het rechtstreekse duel van Schmidt. Oog in oog met Mulder faalde Groeneveld niet, de 0-1 was op dat moment zeker niet onverdiend. De 0-1 bleef staan tot de rust, omdat de thuisclub niet echt aandrong en NEC het wel prima vond.

sc Heerenveen begon met dezelfde elf spelers aan het tweede bedrijf. De thuisploeg drong in de beginfase wel aan, maar kwam niet tot kansen. Bij de eerste uitval van NEC was het wel meteen dreigend. Invaller Awowiyi schoot keihard in het zijnet.

FPH_3687

Direct daarna volgde de eerste kans voor de thuisclub. Larssonkreeg op aangeven van Bijker een goede schietkans, maar maaide over de bal heen. NEC antwoord via invaller Awowiyy die er op links vandoor ging en via de benen van Mulder door naast schoot.

Uit de corner die volgde was het wel raak. Awoyiyi koptelefoon bal binnen. Streppel greep meteen in en haalde Larsson en Schmidt naar de kant en bracht met Veerman en Namli vers bloed. Desondanks waren de eerste kansen voor NEC dat gevaarlijk
counterde. Gelukkig reageerde Mulder alert op een harde inzet van Groeneveld .

Aan de andere kant moest doelman Delle gestrekt naar de hoek op een knap schot van Ødegaard . Ook een schot van Zeneli (over) leverde geen treffer op. De thuisclub zocht een dolepunt. maar moest ook op de hoede zijn voor de uitvallen van NEC die keer op keer gevaarlijk waren.


NEC kwam in de slotfase twee maal goed weg. Eerst bij een kopbal van Veerman die gered werd door Delle en daarna omdat een kopbal van invaller van Amersfoort op de lat kwam. NEC was via Grot daarna minstens zo gevaarlijk, maar gelukkig reageerde Mulder alert. Gescoord werd er niet meer en dus was de zege voor NEC.


Schaars: 'Kans pakken om seizoen goed af te sluiten'

sc Heerenveen plaatste zich vanmiddag voor de play-offs om Europees voetbal. Tot grote vreugde bij de spelers leidde dat echter nog niet. ,,De teleurstelling overheerst”, geeft aanvoerder Stijn Schaars aan.

De middenvelder baalde ontzettend van de verloren wedstrijd tegen NEC. ,,We hebben ons vandaag niet goed gewapend tegen NEC. Wij hebben het lastig tegen dit soort tegenstanders die vanuit een gesloten organisatie spelen. Ze wachten totdat jij een fout maakt en gaan dan de bal diep spelen. Het lukte nu niet, aan de bal waren we niet goed genoeg. We waren de bal steeds te snel kwijt. We hebben ze daarmee in de kaart gespeeld.”

Hoe dan ook: ondanks de verloren pot hebben de Friezen zich wel geplaatst voor de play-offs. Woensdagavond wacht FC Utrecht in het Abe Lenstra stadion. ,,Ik had het me wel iets anders voorgesteld”, vertelt Schaars. ,,Het is nu een kwestie van: deze wedstrijd vergeten en klaar maken voor Utrecht. Want dat is nu even de realiteit. We kunnen niet blijven hangen in teleurstelling, we moeten beseffen dat we de play- offs gaan spelen. En dus een kans hebben om Europees voetbal te halen. Zo net na de wedstrijd is dat lastig, maar die knop gaan we wel omzetten. Dan zal het wel beter moeten gaan dan vandaag.”

Want Utrecht is een goede tegenstander, vindt Schaars. ,,Zij zijn ‘the best of the rest’ . Wij zijn de underdog, dat is duidelijk. We halen op dit moment niet het niveau wat gevraagd wordt. Of wij wat te zoeken hebben in de play-offs? Ik vind van wel. Oke, ik snap die gedachte wel als mensen vinden van niet. De slechte resultaten van de laatste tijd blijven hangen. Ik neem het daarom de supporters ook niet kwalijk dat ze vandaag hun ongenoegen lieten horen. Ik begrijp het wel. Ze zijn erg teleurgesteld, net zoals wij dat zijn. Maar we beginnen weer vanaf nul en willen nog graag iets neerzetten om het seizoen goed af te sluiten. Die kans moeten we pakken."