Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen
hoofdsponsor-ausnutria

Willem II - sc Heerenveen

Datum: 08 december 2018 Competitie: Eredivisie - Regulier
Aanvang: 18:30 uur Toeschouwers:
Locatie: Scheidsrechter:
Plaats:

Rienstra over terugkeer op oude nest: "Heel speciaal"

Zaterdagavond staat voor sc Heerenveen het uitduel met Willem II op het programma. Vorig seizoen eindigde die confrontatie in een overwinning voor de Friezen (1-2). Iemand die toen op het veld stond, maar baalde, was Ben Rienstra. De 28-jarige middenvelder speelde destijds bij de Tricolores. Zaterdag keert hij met sc Heerenveen voor even terug op het oude nest.

Ben Rienstra vorig seizoen in duel met Arber Zeneli
Ben Rienstra vorig seizoen in duel met Arber Zeneli

Een oud en vertrouwd nest, want dat is Tilburg voor Rienstra. "We woonden er prettig en hebben er veel vrienden gemaakt. Daarnaast kon ik ook goed met de supporters. Ik kijk ernaar uit hen en een aantal mensen van de club weer even te zien en te spreken. Willem II is voor mij heel speciaal."

Dat heeft een reden. Na Heracles Almelo, PEC Zwolle en AZ kwam hij in de zomer van 2017 bij Willem II terecht. Daar maakte hij een memorabele periode mee. "Zowel privé als sportief zijn er de nodige dingen gebeurd", vertelt Rienstra. Wat heet. Zoontje Raphaël werd in oktober ernstig ziek, dochtertje Estelle werd in februari geboren en tussendoor moest zijn schoonvader na een val ook nog een zware operatie ondergaan.

Het kwam gelukkig allemaal goed, maar een heftige tijd was het zonder meer. In de tussentijd stond Rienstra ook nog 'gewoon' op het veld. "Gek genoeg beleefde ik voetballend gezien persoonlijk een heel goed seizoen", zegt Rienstra. Met tien doelpunten kende de van AZ gehuurde middenvelder in Tilburg zijn meest productieve Eredivisiejaargang. "Veel klopte toen. Ik speelde in de rug van Fran (Sol, red.) en dat klikte. Op en buiten het veld. Ook zijn privéleven stond op de kop. Dat schiep automatisch een band."

Francisco Sol Ortiz

Zijn naam is gevallen. Francisco Sol Ortiz. De blikvanger aan de kant van de Tilburgers. Na de gewonnen bekerwedstrijd tegen sc Heerenveen vorig seizoen (2-1) deelde de Spaanse spits zijn teamgenoten mee dat hij teelbalkanker had. De goaltjesdief genas en ging door met waar hij noodgedwongen mee moest stoppen: het maken van doelpunten. Dit seizoen staat de teller op twaalf, waarmee hij gedeeld topscorer van de Eredivisie is.

Hoe houdt sc Heerenveen Sol zaterdag van scoren af? "Door hem buiten 'de zestien' te houden", is Rienstra duidelijk over hoe zijn vriend te neutraliseren. "Dat zal lastig worden, want hij is een van de beste spitsen in de Eredivisie. Toch moeten we ons niet alleen op Fran richten. Met de aanvoer richting hem zullen we ook iets moeten."

Ben Rienstra namens sc Heerenveen aan de bal
Ben Rienstra namens sc Heerenveen aan de bal

De wedstrijd tegen Willem II wordt voor Rienstra alweer zijn 236ste optreden in de Eredivisie; zijn veertiende in dienst van sc Heerenveen. "Ik heb het hier erg naar de zin", zegt Rienstra, die tijdens de eerste twee duels nog inviel. Daarna startte de ervaren middenvelder alleen nog maar in de basis en miste hij geen minuut. Als controleur. "Een andere rol dan in mijn tijd bij Willem II, maar niet minder leuk. Als ik maar belangrijk ben voor het team. In de volgende wedstrijden hoop ik wel weer vaker voor de goal te verschijnen."

Tegen de Tilburgers hoopt Rienstra met sc Heerenveen de thuisoverwinning op Fortuna Sittard van een week eerder (3-1) een goed vervolg te geven. "Daar gaan we natuurlijk voor. Tegen Fortuna legden we veel energie in het spel en zetten we goed druk naar voren. Zo moeten we ook Willem II bestrijden. Zij laten vaak leuk voetbal zien, maar ik denk dat wij uiteindelijk over meer kwaliteit beschikken. Dat moet zaterdag resultaat opleveren."

Head-to-head: Willem II versus sc Heerenveen
Head-to-head: Willem II versus sc Heerenveen

De wedstrijd tussen Willem II en sc Heerenveen begint zaterdag om 18.30 uur in het Koning Willem II Stadion.