Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen
hoofdsponsor-ausnutria

sc Heerenveen - Willem II

Datum: 03 maart 2019 Competitie: Eredivisie - Regulier
Aanvang: 14:30 uur Toeschouwers:
Locatie: Scheidsrechter:
Plaats:

Olde Riekerink wil zondag elftal met drive zien

Jan Olde Riekerink wil zondag tegen Willem II een elftal zien dat drive toont, dat onvoorwaardelijk voor een resultaat gaat. Zijn voetballers moeten zorgen dat er een vonk naar de tribunes overslaat. ‘En niet andersom, dat de fans voor de juiste sfeer en entourage moeten zorgen. Het publiek moet herkennen dat er een elftal staat dat bereid is hard te werken voor een resultaat.’

Te weinig laten zien

Een overwinning op Willem II is in meerdere opzichten welkom, weet Jan Olde Riekerink. De spectaculaire 2-2 tegen koploper PSV twee weken geleden was mooi, maar: ‘Thuis hebben we nog te weinig laten zien. Bovendien zijn de verschillen op de ranglijst zo klein, dat het belangrijk is dat we een goed vervolg geven aan de overwinning op Fortuna. We staan wel elfde, maar dat is nog niet de plek waar we willen staan.’

Energie

De trainer hoopt tegen Willem II een dominanter sc Heerenveen te zien dan in de voorgaande thuisduels. Een kwestie van de juiste mindset, maar ook een tactisch verhaal. ‘Het is niet zozeer een kwestie van willen of kunnen, maar ook van zien. Om dominanter te zijn komen er enkele accenten bij. Het is mijn taak daar op te hameren en te zorgen dat dat proces beter gaat.’
 
Jan Olde Riekerink zag Willem II donderdagavond ten koste van AZ de bekerfinale bereiken. De Tilburgers moesten tot het gaatje, de halve eindstrijd werd pas beslist na verlenging en strafschoppen. Of de inspanning die Willem II leverde in Heerenveens voordeel is, durfde te trainer niet te stellen. ‘Zo’n wedstrijd kost kracht, maar het resultaat geeft ook energie.’

Meerdere systemen

Willem II heeft het vermogen, zo zag Olde Riekerink, te schakelen tussen twee systemen. Na rust ging Willem II over op een twee spitsensysteem met de van Borussia Dortmund gehuurde Isak, die ook scoorde, als één van beide aanvallers. ‘Die Isak is een jongen die wel wat kan,’ aldus Olde Riekerink.
 
sc Heerenveen won de uitwedstrijd in Tilburg overtuigend (1-5), maar Olde Riekerink verwacht een lastige thuiswedstrijd. ‘Willem II is moeilijk te verslaan.’ De trainer toverde nog een aardige statistiek uit de hoge hoed. ‘Willem II is één van de weinige ploegen die in het eerste kwartier nog meer doelpunten tegen krijgt dan wij. (met een knipoog) De mensen moeten zondag dus niet te laat naar het stadion komen.’

sc Heerenveen klimt dankzij zege op Willem II naar linkerrijtje

Er leek voor sc Heerenveen zondagmiddag tegen Willem II in de rust geen vuiltje aan de lucht, maar het werd in het Abe Lenstra stadion na de pauze nog zeer spannend. De Friezen zochten met een 3-0 voorsprong de kleedkamer op, maar stelden de overwinning op de kersvers bekerfinalist pas in de extra tijd van het duel veilig (4-2).

Renato Tapia kan niet voorkomen dat Ben Rienstra het spel verlegt
Renato Tapia kan niet voorkomen dat Ben Rienstra het spel verlegt

Met een ongewijzigde basisopstelling ten opzichte van de elf die aan de gewonnen uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard (2-4) begonnen, beleefde sc Heerenveen een droomstart tegen Willem II. Al na vier minuten konden de mensen staan en klappen, na een wonderschoon doelpunt van Michel Vlap. Sam Lammers bediende de middenvelder die met een subtiele voetbeweging de bal over doelman Timon Wellenreuther wipte (1-0).

Na de snelle openingstreffer nam sc Heerenveen het heft in handen en dat leidde al vlug tot een verdubbeling van de voorsprong. Willem II-verdediger Victor van den Bogert kreeg de bal in het zestienmetergebied ongelukkig tegen zijn hand, waarna scheidsrechter Martin van den Kerkhof naar de stip wees. Vanaf elf meter faalde Lammers niet (2-0).

VAR grijpt in
Na een halfuur spelen werd Willem II voor de eerste maal gevaarlijk. Daniel Crowley trok vanaf links naar binnen, haalde uit en draaide de bal net om de verste paal heen. Daar mocht sc Heerenveen niet klagen. Ook niet toen kort daarna VAR Christiaan Bax ingreep en een treffer van Lammers alsnog goedkeurde (3-0). Vanwege buitenspel had Van den Kerkhof in eerste instantie nog een streep door het doelpunt gezet. Zo kon het thuispubliek minuten na de goal alsnog juichen.

De handen van Sam Lammers konden alsnog in de lucht, na een ingreep van de VAR
De handen van Sam Lammers konden alsnog in de lucht, na een ingreep van de VAR

Een paar minuten na het toch wel goedgekeurde doelpunt van Lammers kopte Willem II-middenvelder Renato Tapia op de lat. Het bleek een voorbode te zijn van de comeback die de ploeg van trainer Adrie Koster na rust ging maken. Nadat Alexander Isak al tweemaal gevaarlijk was geweest, liep de spits tien minuten na de pauze de aansluitingstreffer binnen (3-1) en stelde hij halverwege de tweede helft Vangelis Pavlidis in staat de spanning helemaal terug te brengen (3-2).

Rood voor Meißner
Waar sc Heerenveen voor rust de lakens uitdeelde, deden de Tilburgers dat in de tweede helft. De thuisclub had het lastig, maar kreeg plotseling hulp van nota bene de tegenstander. Thomas Meißner kreeg de rode kaart na een duel op Lammers, waarna Willem II met tien man verder moest. Toch was het ondertal vijf minuten voor tijd zeer dicht bij de gelijkmaker. Crowley mikte de bal buiten bereik van Warner Hahn op de paal.

In de slotfase probeerde sc Heerenveen met man en macht de overwinning over de streep te trekken. Dat ging met hangen en wurgen. Zo was Tapia in het begin van de extra tijd gevaarlijk met een hard schot. Het bleek het laatste wapenfeit van de bezoekers. In de laatste minuut gooide Ben Rienstra het duel in het slot. Op aangeven van de mee opgekomen Lucas Woudenberg schoof de middenvelder de bal in het lege doel en stelde daarmee de winst veilig.

Michel Vlap wint een kopduel van Willem II-verdediger Victor van den Bogert
Michel Vlap wint een kopduel van Willem II-verdediger Victor van den Bogert

Dankzij de zege passeerde sc Heerenveen Willem II op de ranglijst. De Friezen bezetten nu de negende plaats en nemen het komend weekeinde op tegen ADO Den Haag. De wedstrijd begint zaterdag om 19.45 uur in de Hofstad.

sc Heerenveen - Willem II 4-2 (3-0). 4. Michel Vlap 1-0, 10. Sam Lammers (pen.) 2-0, 33. Lammers 3-0, 54. Alexander Isak 3-1, 62. Vangelis Pavlidis 3-2, 90. Ben Rienstra 4-2. Rode kaart: 67. Thomas Meißner (Willem II). Gele kaart: Freek Heerkens (Willem II).

Opstelling sc Heerenveen: Hahn; Hornkamp (89. Dresevic), Høegh, Pierie, Woudenberg; Rienstra, Vlap, Kobayashi; Van Bergen (84. Van Amersfoort), Lammers, Johnsen (69. Mihajlovic).