Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Feyenoord - sc Heerenveen

Datum: 04 april 2019 Competitie: Eredivisie - Regulier
Aanvang: 20:45 uur Toeschouwers:
Locatie: Scheidsrechter:
Plaats:

Olde Riekerink: ‘We moeten echt aan de bak’

Trainer Jan Olde Riekerink kan donderdag in de uitwedstrijd tegen Feyenoord waarschijnlijk gewoon beschikken over Michel Vlap. De middenvelder liet dinsdag de training schieten vanwege een tegen Excelsior opgelopen voetblessure, maar lijkt tijdig fit.

Gevoel

Als Vlap niet speelt is Pelle van Amersfoort, tegen Excelsior als invaller in de laatste minuut goed voor de winnende treffer, kandidaat voor een basisplaats. Van Amersfoort heeft echter concurrentie van Yuki Kobayashi. Jan Olde Riekerink: ‘Pelle bracht dynamiek, maar in die fase gaven we ook kansen weg, waren we kwetsbaar op het middenveld. Daarom heb ik Yuki alsnog gebracht.’
 
De late treffer van Van Amersfoort die goed was voor de derde thuiszege van het seizoen, werd met grote vreugde begroet. Jan Olde Riekerink: ‘Winnen maakt een groot verschil. Vooral voor het gevoel. Rationeel kun je er van alles van vinden, maar winnen doet wat met de groep. Tevreden over het spel waren we niet, maar we waren wel heel blij met de punten.’

Michel Vlap kan donderdag tegen Feyenoord vrijwel zeker spelen.
Michel Vlap kan donderdag tegen Feyenoord vrijwel zeker spelen.

Goede serie

In Feyenoord treft sc Heerenveen een tegenstander die een moeilijke fase doormaakt. De Rotterdammers wonnen van de laatste zes duels slechts één ontmoeting. Het zegt niet alles, weet de trainer van sc Heerenveen. ‘Toen Feyenoord hier kwam hadden ze net verloren van De Graafschap en waren Europees uitgeschakeld. We dachten dat we Feyenoord op het juiste moment troffen, we wilden aanvallen en ze raken waar we ze konden raken. Dat pakte niet zo goed uit, we stonden zomaar met 4-0 achter.’
 
sc Heerenveen bleef de laatste jaren goed op de been in De Kuip. De Friezen verloren slechts één van de laatste acht ontmoetingen. Welke waarde Olde Riekerink aan die serie toe moet dichten weet hij niet, maar: ‘Het zegt wel iets. Dat Feyenoord op één of andere manier een tegenstander is die je goed ligt of energie vrijmaakt.’

Topclub

De druk ligt in ieder geval bij Feyenoord dat bij een zege de achterstand op AZ, dat nu derde staat, tot één punt terug kan brengen. Olde Riekerink denkt niet dat de spanning bij Feyenoord op de benen slaat. ‘Feyenoord is een topclub en bij topclubs is men gewend om met druk om te gaan. Ik denk niet dat ze in zak en as zitten, misschien halen ze juist wel energie uit deze omstandigheden.’
 
sc Heerenveen reist volgens de trainer af naar Rotterdam om punten te halen. ‘ We beginnen met een punt en proberen voor drie te gaan. Het is in ieder geval heel belangrijk om de eerste twintig, 25 minuten goed door te komen. Uit presteren we goed, maar we moeten beseffen dat op het moment dat wij niet ons uiterste best doen, tevreden zijn met het niveau dat we thuis halen, ons spel niet goed genoeg is. We moeten echt aan de bak.’

sc Heerenveen gaat met duidelijke cijfers onderuit in De Kuip

Op bezoek bij Feyenoord heeft sc Heerenveen donderdagavond niet voor een verrassing kunnen zorgen. In De Kuip konden de Friezen de zege op stadsgenoot Excelsior geen passend vervolg geven en verloren met duidelijke cijfers van de club uit Rotterdam-Zuid (3-0).

Dennis Johnsen wordt gestuit door Tonny Vilhena
Dennis Johnsen wordt gestuit door Tonny Vilhena

Met dezelfde elf spelers als tegen Excelsior betrad sc Heerenveen De Kuip, maar in die samenstelling speelde de ploeg van trainer Jan Olde Riekerink nog geen kwartier. Al vroeg in het duel moest Daniel Høegh de strijd noodgedwongen staken. De verdediger werd vervangen door Ibrahim Dresevic.

Voor de noodgedwongen wissel had Feyenoord een licht overwicht en deelde via Steven Berghuis en Sam Larsson speldenprikjes uit. Met Dresevic binnen de lijnen werd sc Heerenveen voor de eerste maal gevaarlijk. Uit een hoekschop van Stijn Schaars kopte Michel Vlap de bal op goal, maar de middenvelder zag zijn inzet in de doelmond worden weggewerkt door Tonny Vilhena.

Afgekeurde treffers
Na twintig minuten spelen dacht Feyenoord op voorsprong te komen. Nicolai Jørgensen scoorde, maar scheidsrechter Björn Kuipers keurde na tussenkomst van VAR Danny Makkelie de treffer af (overtreding Larsson). Datzelfde deed Kuipers vlak voor rust nogmaals, toen Steven Berghuis binnentikte (buitenspel Jens Toornstra). Daarvoor had Kuipers ook een goal van Feyenoord goedgekeurd. Na een halfuur had Jørgensen de bal na een corner binnengewerkt (1-0).

De momenten dat sc Heerenveen voor het doel van Kenneth Vermeer verscheen, waren spaarzaam. Toch waren de gasten kort na de openingsgoal van Jørgensen wel dicht bij de gelijkmaker. Vlap speelde Mitchell van Bergen vrij, maar de aanvaller kreeg de bal niet tussen de palen.

Mitchell van Bergen schiet de bal langs Kenneth Vermeer, maar niet op doel
Mitchell van Bergen schiet de bal langs Kenneth Vermeer, maar niet op doel

In het begin van het tweede bedrijf werd sc Heerenveen al snel naar achteren gedrukt. Kansen voor de thuisclub bleven niet uit. Jørgensen en Berghuis hielpen eerst nog grote mogelijkheden om zeep, maar die laatste verdubbelde even later alsnog de score door de bal vanaf links met links binnen te schuiven (2-0). Daarna was het eenrichtingsverkeer richting Warner Hahn. Vilhena drukte halverwege de tweede helft het krachtsverschil uit in een derde Rotterdamse treffer (3-0).

Na het doelpunt van Vilhena was de wedstrijd gespeeld. Feyenoord kon het duel rustig uitspelen en deed dat ook. De gastheren kregen nog kansen op meer, maar waren onzuiver of vonden Hahn op hun pad. sc Heerenveen probeerde het nog wel, maar moest zich beperken tot verdedigen. Gevaarlijk werden de Friezen niet meer, waarna de wedstrijd eindigde in een duidelijke nederlaag.

FC Emmen-uit
Aanstaande zondag komt sc Heerenveen weer in actie. Dan gaat de ploeg van Olde Riekerink op bezoek bij FC Emmen. Het duel begint om 12.15 uur.

Sam Lammers probeert zijn directe tegenstander Sven van Beek te passeren
Sam Lammers probeert zijn directe tegenstander Sven van Beek te passeren

Feyenoord - sc Heerenveen 3-0 (1-0). 32. Nicolai Jørgensen 1-0, 53. Steven Berghuis 2-0, 71. Tonny Vilhena 3-0. Gele kaarten: Eric Botteghin (Feyenoord), Kik Pierie, Pelle van Amersfoort, Dennis Johnsen (sc Heerenveen).

Opstelling sc Heerenveen: Hahn; Hornkamp, Høegh (13. Dresevic), Pierie, Woudenberg; Rienstra, Schaars (50. Kobayashi), Vlap (72. Van Amersfoort); Van Bergen, Lammers, Johnsen.