Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Heracles Almelo - sc Heerenveen

Datum: 19 april 2019 Competitie: Eredivisie - Regulier
Aanvang: 20:00 uur Toeschouwers:
Locatie: Scheidsrechter:
Plaats:

Jansen rekent in Almelo op felle tegenstander

Trainer Johnny Jansen verwacht vrijdag een moeilijke avond in het Polman Stadion in Almelo. Heracles uit is traditioneel een lastige wedstrijd voor sc Heerenveen, weet Jansen. Bovendien acteren de Almeloërs dit seizoen sterk in eigen huis. ‘Tien overwinningen, dat zegt genoeg.’ Sam Lammers keert tegen Heracles Almelo terug in de basis.

Heracles Almelo is de nummer zes van de Eredivisie. Een positie die de club op basis van de geleverde prestaties verdient, vindt de trainer. ‘Heracles heeft die klassering afgedwongen. Het is een sterk elftal met middenvelders die graag aan de bal komen, buitenspelers die ook naar binnen trekken en backs die mee opkomen. Ze spelen dynamisch en gevarieerd, daar moeten we een plannetje voor maken.’

Kunstgras

Tegen FC Groningen zag Johnny Jansen sc Heerenveen voor rust spelen zoals de trainer voor ogen staat. In de tweede helft namen de gasten het initiatief in handen. Jansen: ‘Daar baalde de groep van. De tegenstander wisselde van systeem en we herkenden niet snel genoeg wat er veranderd was. Voor ons als trainers was het door de hectiek op het veld ook moeilijk de spelers te bereiken. Het samenspel tussen trainers en groep kan nog beter, zodat, als de tegenstander iets veranderd, we de organisatie sneller op orde hebben. Nu duurde dat tot de slotfase van de wedstrijd, dat was te lang.’
 
De wilskracht waarmee FC Groningen bestreden werd, is ook in het Polman Stadion vereist, weet Jansen. ‘Heerenveen heeft het altijd lastig in Almelo, we hebben erin het verleden ook wel eens een flinke tetter gehad. En kunstgras maakt een verschil. De bal rolt sneller, het is gewoon anders voetballen op kunstgras en dat is Heracles gewend. Maar we moeten ons laten zien en ten opzichte van Groningen weer een stapje maken,’ aldus Jansen.

Goed afsluiten

De trainer kan in Almelo beschikken over een fitte selectie, dat betekent dat ook Lammers en Schaars weer inzetbaar zijn. Lammers begint in Almelo in de punt van de aanval en Van Amersfoort start op het middenveld. Morten Thorsby, tegen FC Groningen basisspeler, begint vrijdag op de bank. Volgens de trainer is er vanochtend goed getraind. ‘Gisteren was wat minder, maar vandaag was het fris en zagen de patronen er ook goed uit.’
 
Heracles Almelo ligt op koers voor de Play-Offs om een Europees ticket en zal, zo verwacht Jansen, voor eigen publiek vol gas geven om de huidige klassering te handhaven of te verbeteren. ‘Reken maar dat ze voor de verwinning gaan, maar wij willen ook winnen. We willen het seizoen goed afsluiten, daarvoor is een goed resultaat in Almelo belangrijk. Een overwinning in Almelo zou een mooie opsteker zijn voor de wedstrijden tegen VVV en Utrecht. Dan krijg je de aansluiting naar boven en kun je er weer aan ruiken.’’ 
 
In de dertien eerder gespeelde ontmoetingen in Almelo wist sc Heerenveen de thuisclub nog nooit van scoren af te houden. Een onbekende statistiek voor Jansen. ‘Is dat zo? (lachend) Dan is dat onze doelstelling.’ Om er meteen serieus aan toe te voegen. ‘Wat we willen is goed en herkenbaar voetbal spelen en een prestatie leveren waar we mee verder kunnen.’
 

Wel het initiatief, maar geen punten in Almelo

Om kans te blijven maken op deelname aan de play-offs om Europees voetbal, moest sc Heerenveen vrijdagavond winnen op bezoek bij Heracles Almelo. Dat lukte niet. De Friezen waren in het Polman Stadion de bovenliggende partij, maar stonden na afloop wel met lege handen (2-1).

Sam Lammers loopt richting het doel met in zijn rug Dario Van den Buijs
Sam Lammers loopt richting het doel met in zijn rug Dario Van den Buijs

Meteen na het eerste fluitsignaal trok de uitclub het initiatief naar zich toe. Kansen bleven niet uit. In de zesde minuut testte de van een blessure herstelde Sam Lammers van afstand Janis Blaswich, maar de Duitse doelman was bij de les. Uit de daaropvolgende hoekschop tikte Kik Pierie de bal net naast. Na een kwartier kreeg Michel Vlap een goede schietkans, maar kon de bal niet in de hoek krullen.

Even dacht sc Heerenveen halverwege de eerste helft op voorsprong te komen, maar de overtreding die Pelle van Amersfoort voorafgaand aan zijn doelpunt maakte, was scheidsrechter Joey Kooij niet ontgaan. Vijf minuten later legde de leidsman aan de andere kant op de stip nadat Yuki Kobayashi Bradley Kuwas ten val had gebracht. De aanvaller van Heracles Almelo benutte het buitenkansje zelf (1-0).

Lammers benut penalty
Na de tegengoal bleven de gasten het spelbeeld bepalen, maar de beste kans was voor Heracles Almelo. Adrián Dalmau trok naar binnen en schoot, maar keeper Warner Hahn redde bekwaam. De gasten bleven zoeken naar de gelijkmaker en vonden die vlak voor rust. Sam Lammers benutte een strafschop, nadat Mitchell van Bergen naar de grond werd gewerkt (1-1). Bijna ging sc Heerenveen nog rusten met een voorsprong, maar Ben Rienstra schoot van dichtbij hard op Blaswich.

Yuki Kobayashi feliciteert Sam Lammers na diens benutte strafschop
Yuki Kobayashi feliciteert Sam Lammers na diens benutte strafschop

In de eerste tien minuten na rust was sc Heerenveen wederom dicht bij een een tweede treffer. Tot tweemaal toe. Doke Schmidt en Rienstra namen het Almelose doel onder vuur, maar vonden beiden Blaswich op hun pad. Naarmate de wedstrijd vorderde, kwam Heracles Almelo beter in de wedstrijd. Het leidde bijna tot een nieuwe voorsprong. Pierie verwerkte een voorzet van linksback Lennart Czyborra net niet in eigen goal.

Een kwartier voor tijd was het wel raak voor de thuisclub. Uit een hoekschop schoot Dalmau knap uit de draai de bal hard tegen de touwen (2-1). Vijf minuten later was Heracles Almelo – wederom uit een corner – dicht bij een derde treffer, maar Dario Van den Buijs knikte de bal op de lat.

Thorsby dicht bij gelijkmaker
Met Dennis Johnsen en Morten Thorsby als verse krachten ging sc Heerenveen in de slotfase op jacht naar de gelijkmaker. Thorsby was een paar minuten na zijn entree tot drie keer toe bijna trefzeker, maar de Noor stuitte tweemaal op Blaswich en kopte uit een voorzet van Van Bergen net naast.

Meer balbezit, meer schoten op doel en meer kansen, maar geen beloning. Na de nederlaag blijft de ploeg van interim-trainer Johnny Jansen op de tiende plaats staan. Aanstaande dinsdag nemen de Friezen het thuis op tegen VVV-Venlo. Het duel in het Abe Lenstra stadion begint om 19.45 uur.

Heracles Almelo - sc Heerenveen 2-1 (1-1). 27. Kuwas (pen.) 1-0, Lammers (pen.) 1-1, 73. Dalmau 2-1.

Opstelling sc Heerenveen: Hahn; Schmidt, Høegh, Pierie, Woudenberg (81. Johnsen); Rienstra, Van Amersfoort, Kobayashi (88. Hornkamp); Van Bergen, Lammers, Vlap (81. Thorsby).