NAC Breda - sc Heerenveen
29 april, 14:30 uur
Koop nu kaarten »
Ga mee en moedig ons aan!
×

Feansjop

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

ADO Den Haag - sc Heerenveen

Datum: 03 maart 2012 Competitie: Eredivisie
Aanvang: 18:45 uur Toeschouwers: 12000
Locatie: ADO Den Haag-stadion Scheidsrechter: Danny Makkelie
Plaats: Den Haag

Topscorer Dost: 'Heb weinig kansen nodig om te scoren'

Bas Dost hoopt zaterdag tegen ADO Den Haag te doen wat hij dit seizoen al zo vaak doet: scoren. In de vorige thuiswedstrijd tegen de Hagenezen lukte de spits dat drie keer, al zag hij aanvankelijk niet aankomen dat hij de matchwinner zou worden. ,,Het was eigenlijk een hele debiele wedstrijd," blikt Bas Dost terug. ,,Ik zat helemaal niet lekker in de wedstrijd, en uit het niets kregen we een penalty. Die wilde ik graag nemen, want op die manier kon ik toch nog belangrijk zijn voor het team."

Hij maakte uiteindelijk een hattrick, mede door twee benutte strafschoppen. Beide penalty's vuurde hij kiezelhard door het midden tegen de touwen. ,,Over het algemeen neem ik ze op die manier. Misschien moet ik wat gaan variëren, maar van de andere kant: ik heb nog geen enkele keer gemist, en daar gaat het uiteindelijk om."

Mede door die drie goals heeft hij inmiddels twintig treffers achter z'n naam staan. ,,Dat is een behoorlijk aantal. Daar had ik voor dit seizoen wel genoegen mee genomen. Maar we hebben nog elf duels te gaan, dus ik wil meer. Topscorer van Eredivisie worden zie ik niet echt als doel. Maar als je er bent, wil je er ook blijven. Ik weet zeker dat ik bovenin dat klassement mee blijf doen. Of ik het uiteindelijk ook word is de vraag, maar ik zal er in elk geval m'n best voor doen. Het gaat op dit moment erg lekker. Ik zit in een fase dat ik weinig kansen nodig heb om te scoren. Ik voel me heel goed, en dat is belangrijk."

Bas Dost scoort in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag (4-0 winst). Dat deed hij uiteindelijk drie keer.
Bas Dost scoort in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag (4-0 winst). Dat deed hij uiteindelijk drie keer.

Dost trainde donderdag een gedeelte apart van de groep, maar zal er zaterdag gewoon bij zijn. ,,Ik heb al een tijdje last van mijn lies. Dat is vervelend, maar het is gelukkig niet zo erg dat ik niet kan spelen. Zaterdag ben ik er weer klaar voor." Dost heeft veel vertrouwen in een goed resultaat tegen de Hagenezen. ,,Ik denk dat we gaan winnnen. Daar gaan we ook vol voor. Het is nog even afwachten hoe ADO uit de startblokken komt. Het gaat niet zo goed met die ploeg. Ik denk dat ze meteen volle bak gaan spelen. Aan ons de taak om daar goed mee om te gaan, en daar heb ik alle vertrouwen in. Als we bovenin mee willen blijven doen, dan moet je dit soort wedstrijden winnen."

Dost gaf eerder al aan dat de titel voor sc Heerenveen niet realistisch is, en over Oranje denkt hij ook niet na. ,,Daar ben ik echt totaal niet mee bezig. Opgeroepen worden voor het Nederlands Elftal, dat is zo iets ongelofelijk groots. Dat moet eigenlijk komen op een moment dat ik het gevoel heb dat ik daar echt aan toe ben. Dat idee heb ik op dit moment nog niet. Ik kan namelijk nog stukken beter. Oranje speelt niet door mijn hoofd."

sc Heerenveen weet voor het eerst niet te scoren: 0-0

sc Heerenveen heeft twee kostbare punten laten liggen in de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag (0-0). De ploeg van trainer Ron Jans kwam dit seizoen voor het eerst niet tot scoren. sc Heerenveen speelde een van zijn mindere wedstrijden en omdat ook ADO Den Haag er weinig van bakte, viel er weinig te genieten in het Kyocera Stadion. Viktor Elm viel na rust geblesseerd uit na een fikse overtreding van Smolarek.

Ramon Zomer vecht een grondduel uit met Visser
Ramon Zomer vecht een grondduel uit met Visser

De eerste helft tussen ADO Den Haag en sc Heerenveen werd (70% balbezit) bepaald door de gasten uit Friesland. Dat mocht ook van de nummer vijftien van de eredivisie, want ADO Den Haag zakte in en liet de ploeg van Ron Jans het spel maken. Als ADO Den Haag de bal al had, was het die meestal ook vrij snel weer kwijt. Tekenend voor de Haagse onmacht was dat Vandenbussche buiten een poging van Smolarek in de eerste 45 minuten  alleen terugspeelballen te verwerken kreeg.

sc Heerenveen dicteerde de wedstrijd, maar hield het tempo te laag om de thuisclub in de problemen te kunnen brengen. Bovendien werden de vleugelspelers Van la Parra en Narsingh goed in bedwang gehouden zodat de aanvoer naar topscorer Bas Dost beperkt bleef. Dost mocht een keer inkoppen op aangeven van Van la Parra (in handen van Coutinho) en werd na een fraaie pass van Zomer op het laatste moment de voet dwars gezet door Kum.

Narsingh kreeg op slag van rust twee grote kansen. Op de foto houdt Kum de aanvaller van sc Heerenveen op het laaatste moment van scoren af.
Narsingh kreeg op slag van rust twee grote kansen. Op de foto houdt Kum de aanvaller van sc Heerenveen op het laaatste moment van scoren af.

De slotminuten van de eerste helft waren nog het meest opwindend. Narsingh was twee maal dicht bij de openingstreffer. De aanvaller werd eerst diep gestuurd door Gouweleeuw, zocht de korte hoek, maar zag Coutinho redding brengen. In blessuretijd zette Elm Narsingh vrij voor de keeper. Opnieuw was Kum terplekke om een doelpunt te voorkomen.

ADO Den Haag startte na rust iets brutaler en dat leidde meteen tot een kopkans voor Verhoek op aangeven van Toornstra. De Pool kopte een metertje naast. Aan de andere kant zette Narsingh Djuricic knap vrij. De inzet van de middenvelder verdween via de vingertoppen van Coutinho naast.

Geert Arend Roorda haalt om. De Fries verving in Den Haag de geschorste Kums.
Geert Arend Roorda haalt om. De Fries verving in Den Haag de geschorste Kums.

Daarmee was de koek ook wel zo’n beetje op. ADO Den Haag werkte hard, ging fel de duels aan, maar werd niet echt gevaarlijk. sc Heerenveen bleef volharden in een te trage opbouw waardoor de thuisclub net als voor rust simpel overeind bleef. De gasten raakten na een kwartier Elm kwijt na een veel te harde charge van Smolarek. Pele van Anholt kwam de Zweed vervangen.

Ook met Assaidi, hij kwam in de rust voor Van la Parra, wist sc Heerenveen in de tweede helft geen echte kansen te creëren. Er ging te veel fout bij de Friezen. Foute passes en verkeerde keuzes waren er de oorzaak van dat de ploeg die vorige week in Alkmaar nog bijdroeg aan een waar spektakelstuk, beneden zijn niveau bleef.

Pele van Anholt kwam in de tweede helft voor de geblesseerde Elm.
Pele van Anholt kwam in de tweede helft voor de geblesseerde Elm.

Jans probeerde met Sibon voor Djuricic nog een kentering te brengen. De routinier kwam in het laatste kwartier in het veld, maar ook hij kon ditmaal niet voor het gewenste resultaat zorgen. Omdat ook ADO Den Haag geen potten kon breken, bleef het bij 0-0 en dat was ook wel de eindstand die het duel verdiende.

Brian Vandenbussche plukt de bal voor het hoofd van invaller Verhoek weg.
Brian Vandenbussche plukt de bal voor het hoofd van invaller Verhoek weg.

Jans: ’We hebben na rust te weinig gebracht’

Ron Jans was na afloop teleurgesteld over het puntverlies tegen ADO Den Haag, maar wenste niet dramatisch te doen over de 0-0 in het Kyocera Stadion. ,,Voor rust hadden we het verschil moeten maken. We hadden kunnen winnen, maar in de tweede helft hebben we te weinig gebracht. Het kan een keer gebeuren dat je in een uitwedstrijd punten verspeelt.’’

Filip Djurici stuit op radosavljevic.
Filip Djurici stuit op radosavljevic.

Jans zag zijn elftal voor rust de wedstrijd dicteren, maar echt grote kansen leverde het overwicht niet op. Volgens Jans is het ook moeilijk om openingen te creëren tegen een tegenstander die terug loopt en de ruimtes klein houdt. ,,Dan moet je ruimtes overslaan,’’ aldus Jans die zijn buitenspelers te statisch vond spelen.

Desondanks had sc Heerenveen met een voorsprong moeten gaan rusten vond Jans. ADO Den Haag werd moe en dat leverde Narsingh in de slotfase van de eerste helft een tweetal kansen op. ,,Dat was de fase waarin we 1 of zelfs 2-0 hadden moeten maken.’’ Na rust veranderde het spelbeeld. Met de steun van de fans kreeg ADO Den Haag meer geloof in een goed resultaat. ,,Toen hadden we moeite met de passie van ADO. Op zo’n moment moet je slimmer spelen en de bal rond laten gaan,’’ aldus Jans voor de camera van Langs de Lijn.

Viktor Elm viel na rust uit na een charge van Smolarek.
Viktor Elm viel na rust uit na een charge van Smolarek.

Volgens Jans was iedereen teleurgesteld over het resultaat, maar de trainer bleef positief. ,,We blijven ongeslagen en zijn aan een goede reeks bezig.’’ De trainer vond het wel jammer dat zijn elftal voor het eerst dit seizoen niet tot scoren kwam. ,,We hadden tot nu toe iedere keer gescoord. Dat record zijn we nu kwijt.’’’

De 0-0 is volgens Jans een mooi leermoment voor zijn spelers. ,,Als het een keer niet loopt moet je geduld opbrengen, de juiste keuzes maken en de juiste momenten afwachten. Narsingh en Van la Parra bleven de actie zoeken terwijl de tegenstander er kort op zat. Dan moet je weerbaarder zijn, door nog betere loopacties te maken, niet alleen de buitenkant te kiezen, de bal er uit te halen en niet weer de kleine ruimte in te duiken.’’

Luciano Narsingh had een lastige avond. De buitenspeler kwam zelden langs zijn tegenstander, in dit geval stopt  radosavljevic de buitenspeler af.
Luciano Narsingh had een lastige avond. De buitenspeler kwam zelden langs zijn tegenstander, in dit geval stopt radosavljevic de buitenspeler af.