Heracles Almelo - sc Heerenveen
01 april, 14:30 uur
Koop nu kaarten »
Ga mee en moedig ons aan!
×

Feansjop

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

FC Twente - sc Heerenveen

Datum: 07 november 2015 Competitie: Eredivisie
Aanvang: 18:30 uur Toeschouwers: 25600
Locatie: Grolsch Veste Scheidsrechter: Jochem Kamphuis
Plaats: Enschede

De Haan: ‘Twente heel afhankelijk van Ziyech’

sc Heerenveen neemt het zaterdag in Enschede op tegen FC Twente. Voor de Friezen is het vooral zaak Hakim Ziyech uit te schakelen. De inbreng van de voormalige middenvelder van sc Heerenveen bij FC Twente is groot. Ziyech is betrokken bij ruim 80 procent van alle gescoorde Twentse doelpunten.

,,Als Twente Hakim niet had, was het niet best,’’ bevestigt Foppe de Haan de waarde van Ziyech voor de tegenstander van komende zaterdag. ,,Dat zegt iets over Hakim, maar ook over Twente. Ze zijn heel afhankelijk van hem.’’ De cijfers spreken boekdelen. FC Twente scoorde twaalf maal, Ziyech was met zes goals en vier assists betrokken bij tien treffers.

Hakim Ziyech in actie tijdens de editie van afgelopen seizoen.  FC Twente is in de ogen van Foppe de Haan sterk afhankelijk van de prestaties van de voormalige speler van sc Heerenveen.
Hakim Ziyech in actie tijdens de editie van afgelopen seizoen. FC Twente is in de ogen van Foppe de Haan sterk afhankelijk van de prestaties van de voormalige speler van sc Heerenveen.

Kwetsbaar

,,We moeten zo weinig mogelijk vrije trappen en hoekschoppen weggeven, die zijn met Hakim zijn traptechniek levensgevaarlijk. Je moet hem 50 meter van je eigen goal oppakken,’’ weet Foppe de Haan. De trainer is overigens van mening dat FC Twente meer te bieden heeft dan alleen Hakim Ziyech. De Tukkers beschikken in zijn ogen met Mokotjo en Gutiérrez over uitstekende middenvelders en hebben in de jonge Oosterwijk een ‘prima spits’.

Toch heeft FC Twente het moeilijk. In vergelijking met een jaar geleden leverde de Enschedese club, momenteel 15e, maar liefst 11 plekken in. Foppe de Haan wijt de problemen mede aan de gemiddelde leeftijd van de Twentse selectie. ,,Het is jeugdig en daardoor kwetsbaar. Tegen PSV speelden ze heel aardig, maar dat kostte zo veel kracht, dat ze in de slotfase werden geslacht.

Durven

Foppe de Haan kent voor het uitduel tegen FC Twente geen personele problemen. Alleen Henk Veerman (geschorst) is niet van de partij. De opstelling wijzigt waarschijnlijk niet. ,,Daar is geen reden toe.’’ De trainer is tevreden over de ontwikkeling in de ruim twee weken die hij nu aan het roer is bij sc Heerenveen. ,,Het is energieker geworden en de winst op Cambuur geeft vertrouwen.’’

De trainer is positief over de wijze waarop Van den Berg en Otigba in het hart van de Friese defensie functioneren en het jonge en dynamische middenveld zich manifesteert. Er valt nog wel winst te halen, zo is Foppe de Haan met Larsson aan het stoeien om de Zweed dynamischer te maken. ,,Als Sam beter varieert met de ruimtes die er liggen, kan hij echt goed worden. Hij wil graag, hij weet wat ik wil en vindt dat mooi.’’

Ook Luciano Slagveer, die de laatste weken met zijn vorm worstelt, krijgt extra aandacht. ,,Ik heb Luciano een compliment gegeven voor zijn werklust. Hij laat het team nooit in de steek, dat is een kwaliteit. Hij gaf vanochtend een perfecte voorzet, maar de bal erna was niks. Dat geeft niet, hij moet gewoon doen. Als je niet durft, wordt het nooit wat.’’

sc Heerenveen drukt FC Twente verder in moeras: 1-4

sc Heerenveen heeft uitstekende zaken gedaan in Enschede. Het uitduel tegen FC Twente werd met 1-4 in Fries voordeel beslist. Slagveer en Otigba zorgden in de eerste helft, waarin Ziyech een penalty mistte, voor een 0-2 voorsprong. Een schitterende goal van Ziyech zorgde in de tweede helft weer voor hoop bij de thuisclub, maar na een ongelukkige eigen goal van Andersen legde FC Twente het hoofd in de schoot. Larsson maakte er op de valreep nog 1-4 van.

sc Heerenveen had een prima start in Enschede. De eerste dreiging kwam weliswaar van de thuisclub, maar Slagveer zette de gasten al in de zesde minuut op voorsprong. De aanvaller reageerde alert op een schot van Cavlan dat van de paal terug kwam en schoof de bal beheerst langs doelman Drommel, 0-1.

Amper twee minuten later stond het al bijna 0-2. Een verre pass op Te Vrede werd door de spits knap met de borst gecontroleerd om daarna meteen uit te halen. De bal leek net onder de lat te verdwijnen, maar doelman Drommel wist nog knap te redden. Na een klein kwartier kreeg FC Twente een uitgelezen kans om op gelijke hoogte te komen. Ziyech miste echter vanaf de penaltystip.

Doelman Erwin Mulder ziet de strafschop van Hakim Ziyech naast verdwijnen.
Doelman Erwin Mulder ziet de strafschop van Hakim Ziyech naast verdwijnen.

Dat was gerechtigheid, want scheidsrechter Kamphuis wees volkomen onterecht naar de stip. Agyepong gleed onderuit in een duel met Bijker, waarna de leidsman tot woede van alle Friezen een penalty gaf. De strafschop werd gemist, maar de situatie leverde wel Bijker en Mulder (protesteren) een gele kaart op.

sc Heerenveen bleef makkelijk op de been en verscheen een paar keer dreigend in de Twentse zestien. Zo kwam Thorsby net een stap te laat om een voorzet van Slagveer te verzilveren en schoot Te Vrede na een snelle Friese counter op de benen van doelman Drommel. Vijf minuten voor rust werd het toch 0-2. Otigba profiteerde van een fout van Drommel die mistastte bij een hoge vrije trap van Larsson.

Otigba geeft alles in een duel met Ziyech.
Otigba geeft alles in een duel met Ziyech.

Er gebeurde de tweede helft bijna 20 minuten lang helemaal niets. FC Twente ploeterde en sc Heerenveen hield simpel tegen. In de 64ste minuut kwam FC Twente vanuit het niets op 1-2. Hakim Ziyech kreeg even te veel ruimte en schoot vanaf zeker 20 meter keihard raak in de kruising. De duik van Mulder kwam te laat om een treffer te voorkomen.

FC Twente voerde na de aansluitingstreffer de druk op. De ploeg van Foppe de Haan, die zich door de aanvallende onmacht van de thuisclub een beetje in slaap had laten sussen, was niet in staat om de touwtjes weer in handen te nemen. In een poging het spelbeeld te veranderen bracht Foppe de Haan Thern voor Thorsby.

Sam Larsson haalt uit voor de 1-4.
Sam Larsson haalt uit voor de 1-4.

De 2-2 leek in de lucht te hangen, maar de eerste de beste serieuze Friese aanval leverde 12 minuten voor tijd de 1-3 op. Larsson ging er op links vandoor en bereikte Slagveer. Zijn schot werd door Drommel gestopt, maar de doelman bokste de bal via het lichaam van een Twentse verdediger in eigen doel.

Dat was te veel voor het arme FC Twente, dat aan een ongelukkig seizoen bezig is. Larsson vergrootte vijf minuten voor tijd de ellende van de ploeg van trainer René Hake. De Zweed dribbelde vanaf de linkerkant naar binnen, werd niet aangepakt en schoot fraai raak, 1-4.

Een bedankje voor de winnende coach Foppe de Haan
Een bedankje voor de winnende coach Foppe de Haan

Van den Berg: ‘Ons plan heeft gewerkt’

sc Heerenveen pakte zaterdagavond in Enschede de eerste uitzege van het seizoen. FC Twente werd met 1-4 verslagen. De ploeg van trainer Foppe de Haan speelde niet groots, maar daar maalde aanvoerder Joey van den Berg niet om. ,,Ons plan heeft gewerkt, in deze fase zijn de punten het belangrijkste.’’

De gasten kwam in Enschede vlot op voorsprong en lieten daarna het initiatief aan FC Twente. De sukkelende Tukkers wisten zich geen raad met het initiatief, al kwam sc Heerenveen goed weg na een makkelijk gegeven strafschop. ,,Gelukkig miste Hakim (Ziyech, red), want als het tegen zit staat het 1-1, terwijl ze verder niets in te brengen hadden. Die speler van Twente glijdt uit en hij wijst zo naar de stip,’’ keek de aanvoerder terug.

Otigba zorgde op slag van rust voor een 0-2 voorsprong en verhoogde daarmee de druk op FC Twente. De thuisclub kwam na rust niet verder dan een fraaie goal van Hakim Ziyech. In de slotfase sloeg sc Heerenveen nog twee maal toe. ,,Als team hebben we het goed gedaan. We zochten snel de lange bal en dat werkte in ons voordeel. Het was misschien niet mooi wat we lieten zien, maar dat hoeft ook niet. Het gaat om de punten.’’