Heracles Almelo - sc Heerenveen
01 april, 14:30 uur
Koop nu kaarten »
Ga mee en moedig ons aan!
×

Feansjop

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

sc Heerenveen - Vitesse

Datum: 26 september 2015 Competitie: Eredivisie
Aanvang: 18:30 uur Toeschouwers: 23984
Locatie: Abe Lenstra stadion Scheidsrechter: Dennis Higler
Plaats: Heerenveen

Te Vrede en Zahovic fit voor thuisduel Vitesse

Na de bekerzege op NAC Breda maakt sc Herenveen zich op voor het competitieduel tegen Vitesse. Dwight Lodeweges kan zaterdag in eigen huis weer beschikken over Mitchell Te Vrede. De spits is hersteld van zijn enkelblessure. Het meespelen van Simon Thern (ziek) is onzeker.

Thern viel dinsdag in Breda uit met een dijbeenblessure. Die kwetsuur is hersteld, maar de Zweed melde zich vanochtend ziek. Thern heeft antibiotica gekregen en het is nu afwachten volgens Lodeweges. ,,Als de medicijnen snel aanslaan en de koorts is vanavond weer gezakt, kan hij misschien spelen.’’

Lodeweges gaf de opstelling niet prijs. De trainer wil zich niet in de kaart laten kijken en wilde ook niet kwijt of Te Vrede zaterdagavond aan de aftrap verschijnt. Luka Zahovic is net als Te Vrede weer fit, terwijl de rentree van Buijs, Van Aken, Schmidt en Namli nog op zich laat wachten.

Kwaliteit

sc Heerenveen heeft moed geput uit de zege in Breda, waar voor het eerst dit seizoen de nul werd gehouden. ,,Dat was lekker,’’ aldus Lodeweges. ,,Erwin stond goed te keepen en blijft rustig. Dat is belangrijk voor het team.’’

De trainer was ook tevreden over Pele van Anholt, die tegen NAC Breda niet op zijn vaste stek als rechtsback, maar op het middenveld speelde. ,,Hij heeft zich zonder morren voor het team opgeofferd. Zeker na rust draaide het met hem en het team een stuk beter.’’

In Vitesse treft sc Heerenveen zaterdag een lastige opponent, weet Lodeweges, die de Arnhemmers woensdag nog tegen Heracles Almelo in actie zag. ,,Ze spelen iets ingetogener, maar het is een jong team met veel kwaliteit dat begint te draaien. Maar we hebben ons goed voorbereid en zijn niet kansloos.’’

Zwaarbevochten puntje in duel zonder treffers

Er vielen vanavond geen treffers bij de wedstrijd tussen sc Heerenveen en Vitesse. De gasten waren voor rust de betere partij, maar slaagden er niet in doelman Mulder te passeren. De thuisclub knapte zich in de tweede helft knap terug in de wedstrijd en dat leverde uiteindelijk een zwaarbevochten puntje op.

sc Heerenveen begon niet goed aan het thuisduel tegen Vitesse. De thuisclub had in de openingsfase alle moeite om verdedigend op de been te blijven. De gasten kregen een paar goede kansen. De beste was voor Oliinyk, maar gelukkig lag doelman Erwin Mulder in de baan van het schot.

Het eerste Friese gevaar kwam van Slagveer die er op rechts op snelheid vandoor ging en Room in de korte hoek probeerde te verrassen. De goalie reageerde attent en verwerkte de inzet tot corner. Uit de hoekschop kopte Otigba de bal over het Arnhemmer doel.

Henk Veerman duelleert met Arnold Kruiswijk
Henk Veerman duelleert met Arnold Kruiswijk

Vitesse bleef echter de bovenliggende partij. De technisch vaardige ploeg van trainer Bosz won veel persoonlijke duels en hield daardoor de touwtjes in handen. In de 22ste minuut soleerde Rashica door de Friese defensie, maar ook hij moest zijn meerdere in Mulder erkennen.

Vitesse scoorde na een klein half uur wel, maar de treffer werd afgekeurd omdat Solanke in buitenspelpositie stond. In het slotkwartier kwam sc Heerenveen nog twee maal goed weg. Mulder redde knap op een knal van Solanke en Cavlan haalde een Arnhemmer inzet van de doellijn.

FPH3389

In de beginfase van de tweede helft was er sprake van meer evenwicht. Vitesse voetbalde makkelijker, maar sc Heerenveen compenseerde door veel strijd te leveren. Kansen deden zich hierdoor niet voor in het eerste kwartier. De beide doelmannen kregen weinig te doen.

Room kwam in de 60ste minuut met de schrik vrij. De doelman leverde een bal in bij Slagveer, maar die kreeg het speeltuig niet onder controle zodat de kans verloren ging. Aan de andere kant leverde een mooie actie van Solanke bijna een kans op, gelukkig kon de Friese defensie de voorzet van de huurling van Chelsea tijdig wegwerken.

FPH3399

sc Heerenveen stond verdedigend veel beter dan voor rust en melde zich af en toe op de Arnhemmer helft. Een schot van Larsson verdween via een Arnhemmer been naast en Room had alle moeite om een omhaal van Van den Berg uit de bovenhoek te halen.

De strijd leverde een boeiende slotfase op waarbij de meeste dreiging van Friese kant kwam. Vitesse kwam, niet meer gevaarlijk in de buurt van Mulder en dat kwam mede door de onverzettelijke manier van verdedigen van sc Heerenveen. Toch was de beste kans nog voor de gasten, gelukkig miste Solanke op aangeven van Diks en bleef het 0-0 in het Abe Lenstra stadion.

Te Vrede is fit: 'Blij dat ik weer terug ben'

Mitchell Te Vrede maakte zaterdag zijn rentree bij sc Heerenveen. De spits viel een kwartier voor tijd in tegen Vitesse (0-0), nadat hij drie weken met een enkelblessure kampte. Scoren deed hij niet, maar desondanks was Te Vrede erg blij met zijn eerste minuten.

In zijn hoofd was Te Vrede zelfs al eerder in de wedstrijd het veld opgekomen. Dat was na het moment dat de doelman van Vitesse ineens de bal bij Luciano Slagveer inleverde. ,,Vanaf de bank leek het er op dat Luciano de bal gewoon in het lege doel kon schieten.” Met een knipoog: ,,Ik stond al bijna in het veld om mee te juichen. Ik dacht: ‘waarom maakt hij nou een sliding?’ Luciano bleek toch niet zo gunstig voor het doel te staan als ik dacht. Ik kon de situatie niet goed inschatten vanaf de bank.”

Te Vrede leeft nou eenmaal erg mee met zijn teammakkers. ,,Op de bank zat ik heel veel mee te coachen tijdens de wedstrijd. Riep ik dingen als: geef die bal bij de tweede paal! Ook dacht ik: ‘o, die bal had ik wel willen hebben…”

In de slotfase mocht hij zelf meedoen. ,,Ik stond echt te popelen om weer te spelen. Tuurlijk wilde ik graag scoren. Ik kreeg een paar goede ballen en werd steeds meer gezocht door mijn teamgenoten. Dat is voor mij lekker. Het was echter in eerste instantie belangrijk om het punt binnen te slepen. Met een beetje geluk hadden we nog kunnen winnen, maar het had ook juist verkeerd af kunnen lopen. Als je in een matige serie zit zoals wij, is een 0-0 tegen Vitesse een prima punt.”

Mitchell te Vrede en een blessure. Het is een combinatie die niet vaak voorkomt. ,,Bij Feyenoord heb ik in 2,5 jaar tijd nooit een training gemist. Toen ik bij Feyenoord kwam, moest ik wel een operatie ondergaan. Daarna ben ik nooit meer geblesseerd geweest. Daarom baalde ik er zo van dat ik net bij mijn nieuwe club meteen geblesseerd raakte. Een tackle op de training… Tja, daar kun je niet veel aan doen. Ik ben erg blij dat ik weer terug ben.”

De eerste tekenen zijn goed, geeft de spits aan. ,,Ik heb nu vier dagen meegetraind. In het begin had ik wel een reactie, maar nu heb ik nergens last van. De enkel is nog wel een beetje dik, maar dat schijnt er bij te horen. Voor mij was het belangrijk dat ik weer deel uitmaakte van de groep en dat ik speelminuten kon maken. Dat is gelukt.”

De spits richt zich op komende vrijdag. Dan speelt sc Heerenveen een uitwedstrijd tegen Heracles Almelo. Dat duel hoopt Te Vrede vanaf het beginsignaal mee te maken. ,,Maandag speel ik eerst met Jong sc Heerenveen om wedstrijdritme op te doen. Vrijdag ben ik helemaal hersteld. De coach beslist natuurlijk, maar ik ben fit.”