Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Historie Aktie'67

Aktie '67 redt voortbestaan Heerenveen

De jaren zestig waren in velerlei opzicht mager voor Heerenveen. Sportief gezien vanwege de anonieme rol in de middenmoot van de tweede divisie. Financieel gezien vanwege de enorme schuldenlast, die bijna het einde van betaald voetbal in Heerenveen tot gevolg had.
Echter, als de nood het hoogst is, is de redding vaak nabij. Dat was ook in 1967 het geval. Voetballiefhebbers bundelden de krachten en hielden Heerenveen op de been.
Aktie ’67 redde het voortbestaan van Heerenveen en is nog altijd een belangrijke steunpilaar van het profvoetbal in It Friese Haagje.

Uit nood geboren

In 1967 was het betaald voetbal in Heerenveen op sterven na dood. De gemeente had zijn handen van het voetbal afgetrokken. Heerenveen kreeg nog wel een bedrag van 12.000 gulden, maar dat was een zoethoudertje. PvdA-wethouder Rudi Boltendal liet in niet mis te verstane woorden blijken dat hij geen hoge pet op had van de plaatselijke voetbaltrots. ,,Dit weggegooide geld in de bodemloze put kan vv Heerenveen toch niet redden van een teruggang naar de amateurs.’’

Een boze Jan en Gauke

De woorden van Boltendal wekten de woede van een aan aantal fervente Heerenveen-fans.
Met name Jan van Sytzama en Gauke Roelinga ervoeren de gemeentelijke bijdrage als een belediging en mobiliseerden eind 1966 alle mensen met een 'pompeblêdenhart'.
Aktie ’67 was geboren. De stichting was nog in oprichting toen op 21 maart 1967 in de Schouwburg in Heerenveen een grote bijeenkomst werd gehouden.

De club kreeg in ieder geval weer lucht

Een zestal sprekers, onder wie Jan van Sytzama, voerde het woord. Het was een avond vol emotie. De initiatiefnemers riepen de mensen op een donatie te geven voor het voortbestaan van Heerenveen. De oproep was niet aan dovemansoren gericht, want de actie leverde maar liefst 70.000 gulden op. Het gehoopte streefbedrag van 100.000 gulden werd niet gehaald, maar daarom werd niet getreurd. Het ingezamelde bedrag was een mooie donatie voor de club, die dankzij Aktie ’67 weer wat lucht kreeg.

Een eerste bestuur van Aktie '67
Een eerste bestuur van Aktie '67

v.l.n.r.: Jan Landman (jaren lang voorzitter en Heer van Heerenveen), Jan van Sytzama (tal van werkzaamheden o.a. perschef en Heer van Heerenveen), Hylke Dam, Fokke de Haan, Gerrit Zandbergen, Gerard Schweden, Alle Geert Hof, Henk van den Berg.

Geld om spelers aan te trekken

Het lag aanvankelijk niet in de bedoeling om door te gaan, maar toen het bestuur van Aktie’67 in de gaten kreeg dat er nog veel belangrijk werk te doen was, bleef het zich inzetten voor Heerenveen. Het begon met de verkoop van reclameborden.

De verkoop van de boarding werd een belangrijke inkomstenbron. Het geld bleef in kas van Aktie ’67. Pas na overleg met het Heerenveen-bestuur werd de pecunia aangewend voor investeringen. In het begin werd het geld vooral gebruikt om spelers aan te trekken. Een groot aantal voetballers kon dankzij Aktie ’67 naar Heerenveen worden gehaald, zoals Henk Zoetendal, Gerard Lippold, Slobodan Zmiric, Jan Smid, Martin Koeman en Rikkert Lacrois.

Verkoop van clubartikelen

In 1975 kwam ook de verkoop van clubartikelen erbij. Verkoop voorzichtig eerst uit één caravan en na verloop uit twee caravans.
Ook de uitgaves van het Aktiejournaal, de presentatiegids en de verkoop van programmaboekjes gingen tot de vaste werkzaamheden behoren die behoorlijk veel geld in het laatje brachten.
 

Caravan met "verkoopster" Pieta
Caravan met "verkoopster" Pieta

In de loop der jaren is het aantal activiteiten van Aktie ’67 alleen maar toegenomen. Naast de verkoop van de boarding houdt de groep vrijwilligers zich onder andere bezig met de verkoop van roterende boarding, wedstrijd- en balsponsoring en de uitgave van het programmablad.

De bijdrage van Aktie ’67 is in de loop der jaren fors gegroeid. In 1968 kreeg Heerenveen een bedrag van vijfduizend gulden. Maar aan het eind van de jaren '90 was dat bedrag al gegroeid tot zeker een paar miljoen euro.

Huidige werkzaamheden

Nu zijn de voornaamste taken van Aktie ’67:

  • Advertentieruimte aanbieden in het programmaboekje en de verkoop van het programmaboekje
  • Advertentieruimte in het magazine Feanfan voor leden van de supportersclub en de OSSH
  • Zorgdragen voor de vaste reclameborden in het stadion
  • Het zorgen voor en ontvangen van de wedstrijd- en balsponsor
  • Het zorg dragen voor sponsoring van de aanvoerdersband
Enkele van de uitgaves van Aktie '67
Enkele van de uitgaves van Aktie '67