Activiteiten

De maatschappelijke projecten en acties van sc Heerenveen vallen altijd binnen een of beide overkoepelende thema's: participatie en vitaliteit. Daarbij maken we gebruik van de expertise en vaardigheden van onze maatschappelijke partners. Die samenwerking resulteert in projecten die inwoners van Heerenveen, de provincie Friesland en daarbuiten helpen in onze samenleving en hen meer leren over het blijven uitdagen van lijf en brein.Participatie

Ontwikkeling en deelname aan de samenleving is voor iedereen. Voor een profvoetballer van sc Heerenveen, maar net zo goed voor iemand die bijvoorbeeld een beperking heeft of laaggeletterd is. Wij willen dat iedereen in de maatschappij kan meedoen en scoren. Projecten die binnen het thema participatie vallen zijn onder andere Fuotbal Memories, Playing for Success, Scoor een Boek en het Sportproject. 

Vitaliteit
Als je wilt presteren, moet je fit en gezond zijn. Dat geldt niet alleen voor de spelers van sc Heerenveen, maar voor iedereen. Met onze maatschappelijke partners investeren we in het meedoen aan leefstijl gebonden activiteiten voor jong en oud, waarmee we willen bijdragen aan een vitalere omgeving. Gerelateerde projecten: OldStars, G-voetbal en FeanFit.

Om bij te dragen aan een vitaler Friesland zijn wij de samenwerking aangegaan met GGD Fryslân. Deze ambitie hebben beide partijen samen uitgesproken en sluit aan bij de Friese Preventieaanpak. Hierin maken diverse samenwerkende organisaties zich sterk voor een goede gezondheid en welzijn met gelijke kansen voor alle Friese inwoners.

Projecten

Alliade

De medewerkers van Alliade hebben bij sc Heerenveen een functie in de facilitaire dienst. Maatschappelijk partner Alliade zorgt onder andere voor ondersteuning voor mensen met een beperking op de werkvloer. Veel mensen met een beperking zijn bijzonder goed inzetbaar in een alledaagse werkomgeving. De medewerkers van Alliade worden gezien als collega's en zijn onderdeel van de organisatie.

BIJZONDERE EREDIVISIE

sc Heerenveen speelt niet alleen in de Eredivisie, maar ook in de Bijzondere Eredivisie. Dit is een landelijke voetbalcompetitie met bijzonder talentvolle teams. De Bijzondere Eredivisie is een initiatief van de stichting Het Gehandicapte Kind, bedoeld om een podium te creëren voor voetballende kinderen met een beperking.

Feanfit (1)

FeanFit

Om supporters preventief te beschermen voor toekomstige lichaamsklachten, starten Sport Fryslân en sc Heerenveen met het project FeanFit. De kern van het project is om supporters aan te zetten tot een gezondere leefstijl via hun interesse in voetbal en hun persoonlijke relatie met sc Heerenveen.

Fuotbal Memories

Samen voetbalherinneringen ophalen, daar draait het om bij Fuotbal Memories. Ouderen en andere doelgroepen die eenzaamheid ervaren, ontmoeten elkaar in het Abe Lenstra stadion (en op andere locaties) waar ze herinneringen ophalen aan het rijke voetbalverleden van sc Heerenveen. Begeleiders en vrijwilligers zien met eigen ogen hoe de deelnemers tijdens de sessies opleven.

Fuotbal Memories (1)
Oldstars2

Olstars

Onder het motto 'Eredivisie is meer dan voetbal' kunnen 60-plussers als echte voetbalhelden samen bewegen en walking football bij sc Heerenveen. Met het project OldStars wil sc Heerenveen in samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds, de Eredivisie en de VriendenLoterij 60-plussers bewust maken van een actieve leefstijl en sociale contacten van deelnemers bevorderen.

Playing for Success

Playing for Success is een naschools programma voor kinderen van 9 tot 14 jaar die, om welke reden dan ook, wel een boost kunnen gebruiken. Omdat het op school niet lekker loopt, ze niet lekker in hun vel zit, weinig weerbaar zijn, pestgedrag vertonen of zelf gepest worden. Playing for Success draagt bij aan een betere motivatie en meer zelfvertrouwen in een uitdagende omgeving. Mede dankzij de 'wow-factor' waar het Abe Lenstra stadion, de spelers en Heero voor zorgen, kan binnen tien weken het diploma in ontvangt worden genomen.

Playing For Succes
Scoor Een Boek

Scoor een Boek!

Scoor een Boek! is een landelijk en uniek leesproject waarbij de Friese bibliotheken, basisscholen en sc Heerenveen samenwerken om het leesplezier bij kinderen aan te wakkeren. Onder het motto 'Scoren kun je overal' is gestart met het leesprogramma Scoor een Boek!

Scoor een Boek! zet de kracht van voetbal in voor het stimuleren van leesmotivatie en -plezier bij leerlingen én gezinnen. Het project verbindt lezen en sport, waarbij profvoetballers worden ingezet als rolmodellen.

Sportproject

Sportproject Heerenveen is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Heerenveen, Sportstad Heerenveen, Verslavingszorg Noord Nederland en sc Heerenveen. Het project richt zich op jongeren van 16 tot en met 27 jaar met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor hen is een programma samengesteld waarbij ze worden geactiveerd om in het dagelijks leven te participeren. Twee keer per week wordt er gesport onder leiding van een professionele sportinstructeurs en één keer per week staat er een ontbijt klaar op het stadion waarbij er een ronde tafelgesprek plaatsvindt

Terugkerende projecten

Bezoek aan Tjongerschans

Twee keer per jaar verrassen we de patiënten die op dat moment verblijven in Ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen. We tonen als club graag onze maatschappelijke betrokkenheid door afleiding te bieden aan mensen die zorg nodig hebben.

We werken structureel samen met Ziekenhuis Tjongerschans. Dit heeft onder meer geleid tot een speciale ruimte in het ziekenhuis waar alle wedstrijden van sc Heerenveen live gevolgd kunnen worden en een kinderziekenhuiskamer, volledig in sc Heerenveen-stijl.

Bijzondere line-up

Elk seizoen organiseert sc Heerenveen bij een van zijn thuiswedstrijden een line-up, speciaal voor kinderen met het syndroom van Down. De kinderen staan op die dag letterlijk en figuurlijk in de schijnwerpers: hand in hand met hun helden lopen ze het veld op, waarna ze in een skybox een unieke dag beleven. Deze bijzondere line-up wordt altijd op of rondom Wereld Downsyndroomdag georganiseerd.

03032024317376 DSC 5081
11032016231162 FPH9161

NLdoet

Elk jaar doen medewerkers van sc Heerenveen mee aan de grootste vrijwilligersactie van Nederland, NLdoet. In het kader van dit landelijke initiatief steekt ons personeel de handen uit de mouwen voor de samenleving, samen met maatschappelijk partners en sponsoren. Een handje helpen bij sportief partners bijvoorbeeld of een verf- of opruimklus bij plekken waar onze vrijwilligers samenkomen.

Voedselbankactie

Sinds de winter van 2015 organiseert sc Heerenveen in samenwerking met supportersverenigingen FeanFan en Nieuw Noord jaarlijks een inzamelingsactie voor de Voedselbank. Normaal gesproken worden supporters bij de laatste thuiswedstrijd voor kerst opgeroepen houdbaar voedsel mee te nemen naar het Abe Lenstra stadion en te doneren aan de Voedselbank. Jaarlijks wordt daar een ander goed doel eenmalig aan toegevoegd.

Voedselbank

Heb je interesse om mee te doen aan één van de bovenstaande activiteiten, wil je meer informatie of een bijdrage leveren? Neem dan contact op met de maatschappelijke afdeling van sc Heerenveen via maatschappelijk@sc-heerenveen.nl of via het contactformulier.