Projecten

De maatschappelijke projecten en acties van sc Heerenveen vallen altijd binnen een of beide overkoepelende thema's: participatie en vitaliteit. Daarbij maken we gebruik van de expertise en vaardigheden van onze maatschappelijke partners. Die samenwerking resulteert in projecten die inwoners van Heerenveen, de provincie Friesland en daarbuiten helpen in onze samenleving en hen meer leren over het blijven uitdagen van lijf en brein.Participatie

Ontwikkeling en deelname aan de samenleving is voor iedereen. Voor een profvoetballer van sc Heerenveen, maar net zo goed voor iemand die bijvoorbeeld een beperking heeft of laaggeletterd is. Wij willen dat iedereen in de maatschappij kan meedoen en scoren. Projecten die binnen het thema participatie vallen zijn onder andere Fuotbal Memories, Playing for Success, Scoor een Boek en het Sportproject. 

Vitaliteit
Als je wilt presteren, moet je fit en gezond zijn. Dat geldt niet alleen voor de spelers van sc Heerenveen, maar voor iedereen. Met onze maatschappelijke partners investeren we in het meedoen aan leefstijl gebonden activiteiten voor jong en oud, waarmee we willen bijdragen aan een vitalere omgeving. Gerelateerde projecten: OldStars, G-voetbal en FeanFit.

Om bij te dragen aan een vitaler Friesland zijn wij de samenwerking aangegaan met GGD Fryslân. Deze ambitie hebben beide partijen samen uitgesproken en sluit aan bij de Friese Preventieaanpak. Hierin maken diverse samenwerkende organisaties zich sterk voor een goede gezondheid en welzijn met gelijke kansen voor alle Friese inwoners.

BIJZONDERE EREDIVISIE

sc Heerenveen speelt niet alleen in de Eredivisie, maar ook in de Bijzondere Eredivisie. Dit is een landelijke voetbalcompetitie met bijzonder talentvolle teams. De Bijzondere Eredivisie is een initiatief van de stichting Het Gehandicapte Kind, bedoeld om een podium te creëren voor voetballende kinderen met een beperking.

 

 

FeanFit

Om supporters preventief te beschermen voor toekomstige lichaamsklachten, starten Sport Fryslân en sc Heerenveen met het project FeanFit. De kern van het project is om supporters aan te zetten tot een gezondere leefstijl via hun interesse in voetbal en hun persoonlijke relatie met sc Heerenveen.

07092022299164 GTEAM 5728
DSC04803

Fuotbal Memories

Samen voetbalherinneringen ophalen, daar draait het om bij Fuotbal Memories. Ouderen en andere doelgroepen die eenzaamheid ervaren, ontmoeten elkaar in het Abe Lenstra stadion (en op andere locaties) waar ze herinneringen ophalen aan het rijke voetbalverleden van sc Heerenveen. Begeleiders en vrijwilligers zien met eigen ogen hoe de deelnemers tijdens de sessies opleven.

 

 

Arbeidsmarktproject

Vanaf het seizoen 2017/2018 hebben sc Heerenveen en de gemeente Heerenveen de handen ineen geslagen om werkzoekenden in de regio met het Arbeidsmarktproject een nieuwe start te bieden. Via sponsoren van sc Heerenveen worden ieder jaar dertig bijstandsgerechtigden geholpen richting werk. De deelnemers worden begeleid in hun persoonlijke ontwikkeling, waar ook het vinden van een passende baan uiteindelijk de stip aan de horizon is.

Playing for Success

Playing for Success is een naschools programma voor kinderen van 9 tot 14 jaar die, om welke reden dan ook, wel een boost kunnen gebruiken. Omdat het op school niet lekker loopt, ze niet lekker in hun vel zit, weinig weerbaar zijn, pestgedrag vertonen of zelf gepest worden. Playing for Success draagt bij aan een betere motivatie en meer zelfvertrouwen in een uitdagende omgeving. Mede dankzij de 'wow-factor' waar het Abe Lenstra stadion, de spelers en Heero voor zorgen, kan binnen tien weken het diploma in ontvangt worden genomen.

 

 

OldStars

Onder het motto 'Eredivisie is meer dan voetbal' kunnen 60-plussers als echte voetbalhelden samen bewegen en walking football bij sc Heerenveen. Met het project OldStars wil sc Heerenveen in samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds, de Eredivisie en de VriendenLoterij 60-plussers bewust maken van een actieve leefstijl en sociale contacten van deelnemers bevorderen.

Scoor een Boek!

Scoor een Boek! is een landelijk en uniek leesproject waarbij de Friese bibliotheken, basisscholen en sc Heerenveen samenwerken om het leesplezier bij kinderen aan te wakkeren. Onder het motto 'Scoren kun je overal' is gestart met het leesprogramma Scoor een Boek!

Scoor een Boek! zet de kracht van voetbal in voor het stimuleren van leesmotivatie en -plezier bij leerlingen én gezinnen. Het project verbindt lezen en sport, waarbij profvoetballers worden ingezet als rolmodellen.

 

 

Alliade

De medewerkers van Alliade hebben bij sc Heerenveen een functie in de facilitaire dienst. Maatschappelijk partner Alliade zorgt onder andere voor ondersteuning voor mensen met een beperking op de werkvloer. Veel mensen met een beperking zijn bijzonder goed inzetbaar in een alledaagse werkomgeving. De medewerkers van Alliade worden gezien als collega's en zijn onderdeel van de organisatie.

Sportproject

Seyma voelde zich lange tijd onzeker doordat ze de Nederlandse taal niet goed beheerste. Met als gevolg dat ze zich steeds verder terugtrok. Dankzij het Sportproject van sc Heerenveen sport ze regelmatig, heeft ze meer zelfvertrouwen en voelt ze zich weer goed.

Het Sportproject is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Heerenveen, Sportstad Heerenveen, Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) en sc Heerenveen. Het project richt zich op jongeren van 17 tot en met 27 jaar met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Interesse of meer informatie?

Heb je interesse om mee te doen aan één van de bovenstaande projecten of wil je meer informatie? Neem dan contact op met de maatschappelijke afdeling van sc Heerenveen via maatschappelijk@sc-heerenveen.nl of via het contactformulier.