Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Abe Lenstra


Abe Lenstra: groots en grillig

Abe Lenstra is zonder twijfel de bekendste en beste voetballer die sc Heerenveen ooit heeft voortgebracht. Abe Lenstra was in de jaren veertig en vijftig de architect van het grote kampioenselftal van Heerenveen en van Oranje. Hij was een typische vedette. Grillig, onvoorspelbaar en binnen de lijnen onnavolgbaar.

Abe Lenstra (27-11-1920) werd geboren in het oprichtingsjaar van Heerenveen. Abe was een natuurtalent. Overigens blonk Abe uit in tal van sporten. Hij was een uitstekend schaatser, biljarter, atleet, verspringer en hardloper. Abe Lenstra debuteerde op 15-jarige leeftijd in de hoofdmacht en werd dat seizoen (1936-1937) meteen topscorer, met 19 doelpunten, van de tweede klas.

Vooral door het voortreffelijke spel van Abe Lenstra regeerde Heerenveen in de jaren veertig het Noordelijk voetbal. Heerenveen was ongenaakbaar en werd negen maal op rij noordelijk kampioen. De eerste titel werd in 1942 binnengehaald. Aan de hegemonie kwam pas in 1951 een eind. Na de bevrijding in 1945 streed Heerenveen serieus mee om de Nederlandse titel. Ondanks de aanwezigheid van het supertalent Abe ging het Nederlands kampioenschap steeds aan de neus van de Friese formatie voorbij.

Abe Lenstra was van uitzonderlijke klasse. Hij beheerste alle disciplines. Hij had snelheid, inzicht, een hard schot, een uitstekende dribbel, was tweebenig en kon geweldig koppen. Als Abe het op zijn heupen had, was hij niet te stuiten. Abe was echter vooral grillig. Soms gaf hij niet thuis en dreef hij zijn medespelers tot wanhoop. Abe was ook een luie voetballer. Hij spaarde zijn energie regelmatig voor één of twee geniale acties.

Abe Lenstra

Hoewel Abe geen echte goalgetter was en niet gefixeerd op het maken van doelpunten, is hij de absolute topscorer van Heerenveen (523 doelpunten) en het Nederlands voetbal. In het competitievoetbal heeft hij in de periode van 1936 tot 1963 zo’n 700 doelpunten (in circa 730 duels) gemaakt. Tijdens het seizoen 1946-1947 schoot hij maar liefst 46 maal raak. Als de wedstrijden voor vertegenwoordigende teams en bekerduels meegerekend worden, heeft Abe ruim 850 doelpunten gemaakt.

Verschillende buitenlandse clubs probeerden Abe in te lijven. Tijdens de beginjaren van de Tweede Wereldoorlog was Abe een internationale beroemdheid. Verschillende Italiaanse topclubs probeerden het Friese voetbalgenie te strikken, maar tevergeefs. Fiorentina legde Abe zelfs een blanco cheque voor, maar de eigenzinnige Fries weigerde te tekenen.

Abe kwam 47 maal uit voor het Nederlands elftal. Gemeten naar zijn capaciteiten een te gering aantal. Abe had de pech dat uitgerekend in de periode waarin hij in de kracht van zijn leven was, het interlandvoetbal stillag vanwege de oorlog. Bovendien lag hij voortdurend in de clinch met de Keuze Commissie van het Nederlands elftal, die hem niet op zijn favoriete positie van linksbinnen lieten spelen, maar Abe naar de flank verbande. Dat was voor de Fries meerdere malen reden om voor Oranje te bedanken.

Abe debuteerde op 31 maart 1940 in het Nederlands elftal. De wedstrijd tegen Luxemburg ging met 4-5 verloren, maar Abe speelde een puike wedstrijd en werd door journalisten ‘de beste man van het veld’ genoemd. De Oranje-loopbaan van Abe verliep helaas even grillig als het spel van de vedette. De voortdurende controverse met de Keuze Commissie en zijn soms tegenvallende prestaties kostten hem vele interlands.

Na een lange tijd van afwezigheid gebeurde het onverwachte. Abe werd in 1956 opnieuw geselecteerd. Uitgerekend voor de beladen interland tegen regerend wereldkampioen West-Duitsland. Zijn comeback werd een succes. Door twee schitterende doelpunten van Abe werd de machtige Oosterbuur verslagen. Er zouden nog vele interlands volgen. Op 19 april 1959 speelde Abe tegen de Belgen (2-2) zijn 47ste en laatste interland. Aan twintig zeer roerige interlandjaren was een eind gekomen

In 1955, na twintig jaar en ruim 500 wedstrijden voor Heerenveen te hebben gespeeld, koos Abe Lenstra voor een profcarrière bij Sportclub Enschede. Toen Abe bijna veertig was, werd hij voor een bedrag van f 45.000 gulden verkocht aan Enschedese Boys. Pas in 1963, op 42-jarige leeftijd, stopte Abe met betaald voetbal. Al met al speelde de Friese ster 27 jaar op het hoogste niveau.

In het voorjaar van 1977 werd Abe Lenstra getroffen door een hersenbloeding en raakte verlamd. Op 2 september 1985, twee dagen voordat de interland Nederland-Bulgarije in het Heerenveense sportpark gespeeld zou worden, werd Nederland in rouw gedompeld door de onverwachte dood van Abe.

Abe Lenstra is nooit in de vergetelheid geraakt. Hij leeft nog altijd voort in de harten van voetballiefhebbers. Ook sc Heerenveen, de club die dankzij de grootheid van Abe historie schreef, eert de vedette van weleer nog altijd. Op 15 maart 1986 werd het oude voetbalstadion aan de J.H. Kruisstraat naar Abe Lenstra vernoemd. Ook het nieuwe stadion, dat in augustus 1994 in gebruik werd genomen, kreeg de naam van Abe Lenstra mee. Bij de opening werd bovendien een bronzen beeld van de voetballer onthuld.

bronzen beeld Abe Lenstra