Riemer van der Velde

Meer dan honderd jaar geleden begint de geschiedenis van sc Heerenveen. Een eeuw historie vol illustere verhalen en personen, maar – als het moet – kan die rijke clubgeschiedenis ook rigoureus worden ingekort aan de hand van drie mensen: Abe Lenstra, Foppe de Haan en erevoorzitter Riemer van der Velde.

In 1983 wordt Van der Velde aangesteld als voorzitter van sc Heerenveen. Er staat de zakenman en horecaondernemer uit Bakkeveen een grote financiële uitdaging te wachten, maar hij gaat aan de slag. Er worden geen dure aankopen meer gedaan, de focus gaat op de opgezette jeugdopleiding en met regionale talenten wil Van der Velde publiek enthousiasmeren en binden.

Professionalisering
Onder leiding van Van der Velde wordt sc Heerenveen geprofessionaliseerd. De voetballers worden fullprofs, de trainers en stafleden rondom de selectie worden beter en moderner. Buiten het veld wordt de Ondernemers Sociëteit Sportclub Heerenveen (OSSH) opgericht, bedoeld om rond het voetbalbedrijf een zakelijk netwerk te creëren. Het vliegwiel begint de draaien, met promotie naar de eredivisie in het seizoen 1989/1990 als eerste succes.

1998 Riemer

Paspoort

Naam: Riemer van der Velde
Geboren: 28 oktober 1940 (Bakkeveen)

08092016217844 FPH4732

Hoewel sc Heerenveen meteen degradeert, promoveren de Friezen in het seizoen 1992/1993 opnieuw naar het hoogste Nederlandse voetbalniveau, om er vanaf dat moment definitief te blijven. Baas op het veld is dan Foppe de Haan, als trainer door Van der Velde naar Heerenveen gehaald. In de loop der jaren groeien de twee uit tot de gezichten van sc Heerenveen, met Abe Lenstra de drie onmiskenbare boegbeelden.

Met de tweede – en definitieve – promotie naar de eredivisie zit het werk van Van der Velde er niet op. Integendeel. Er moet een nieuw stadion komen. En dat gebeurt. In 1994 verhuist sc Heerenveen van Stadion Noord, aan de J.H. Kruisstraat, naar de rand van het dorp. Vanaf dan worden de thuiswedstrijden gespeeld in het moderne en 13.800 plaatsen tellende Abe Lenstra stadion, het nieuwe decor van nieuwe successen. In de daaropvolgende jaren groeit de capaciteit door de verdere opmars van de club.

Sportieve kroon
Het vliegwiel blijft namelijk draaien. Sneller, intenser. Europees voetbal, (gescoute) voetballers die uitgroeien tot internationale topspelers, miljoenentransfers, wachtlijsten voor seizoenkaartgegadigden, een floriserend zakelijk netwerk én Champions Leaguevoetbal. Dankzij een tweede plek in het seizoen 1998/1999 plaatst sc Heerenveen zich voor het miljoenenbal. Sportief gezien de kroon op het werk van Van der Velde.

In 2006 zwaait Van der Velde af als voorzitter van sc Heerenveen. In 23 jaar voorzitterschap groeit de club onder zijn leiding uit van kwakkelende eerstedivisionist tot stabiele eredivisionist en zelfs Champions Leaguedeelnemer. Een indrukwekkende opmars, een prestatie van formaat. Zestien jaar geleden is het dat Van der Velde officieel afscheid neemt, maar officieus doet hij dat nooit. "Deze club zit in je bloed."

02072013180118 Fph2099