Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Riemer van der Velde


Riemer van der Velde aan basis succes

De naam van Riemer van der Velde is onlosmakelijk verbonden met sc Heerenveen. Hoewel het succes van een club nooit het werk van één man is, is het aandeel van de oud-voorzitter in de sportieve en professionele groei van de Friese club exceptioneel groot te noemen.

Riemer van der Velde (28 oktober 1940) hanteert van september 1983 tot 1 oktober 2006 de voorzittershamer. De uit Bakkeveen afkomstige zakenman wordt in 1983 benaderd om de voetbalclub uit het financiële slop te halen. Een gouden greep. Dankzij Van der Velde zijn zakelijke instinct en contacten, slaagt sc Heerenveen er in korte tijd in om een miljoenenschuld te saneren.

Riemer van der Velde is de man die de professionalisering van sc Heerenveen in gang zet. Semi-profs worden fullprofs, de technische en medische begeleiding en ondersteuning van voetballers wordt geoptimaliseerd en onder het bewind van de Bakkeveenster wordt de Ondernemerssociëteit OSSH opgericht. De zakenclub die uitgroeit tot de grootste van het Nederlandse betaalde voetbal.

Riemer van der Velde in gesprek met Jack van Gelder
Riemer van der Velde in gesprek met Jack van Gelder

Het is ook Riemer van der Velde die Foppe de Haan als trainer introduceert. De Haan kent een moeizame start, maar het oog van de kenner Van der Velde vergist zich niet. Foppe de Haan groeit onder de vleugels van de Bakkeveenster uit tot een succesvol en alom gerespecteerd vakman die sc Heerenveen naar de Eredivisie, twee bekerfinales en de Europese velden leidt.

De voorzitter van sc Heerenveen is een man met visie en bovenal ambitieus. Hoewel hij het niet in alle openheid verkondigt, wil Riemer van der Velde sc Heerenveen definitief op de voetbalkaart zetten. Al bij de eerste promotie naar de Eredivisie, in mei 1990, laat hij in beperkte kring doorschemeren dat sc Heerenveen tot vaste waarde moet uitgroeien in de Eredivisie en Europa in wil.

Een belangrijke impuls om de plannen gestalte te geven is de bouw van een nieuw stadion. In 1994 verlaat sc Heerenveen de vertrouwde stek aan de J.H. Kruisstraat om een gloednieuw stadion aan de rand van Heerenveen te betrekken. Riemer van der Velde is de grote animator van de nieuwbouw. De Friese club is met de bouw van een volledig nieuw stadion trendsetter. Later volgen veel Nederlandse betaalde voetbal organisaties het voorbeeld van sc Heerenveen.

Een nieuw stadion is mooi, maar niets zonder een goed elftal en uitstekende spelers. Ook in dat opzicht is Riemer van der Velde belangrijk voor sc Heerenveen. Van der Velde is niet alleen gezegend met zakelijk instinct, maar ook een grote dosis voetbalkennis. De voorzitter doorgrondt het ‘spelletje’ als geen ander en heeft een neusje voor talent. Dankzij het oog van de meester komen vele talenten naar Friesland. De Deen Jon Dahl Tomasson is de eerste in een rij van toptalenten met onder meer Ruud van Nistelrooy en Klaas Jan Huntelaar die sc Heerenveen niet alleen naar sportieve successen voert, maar ook de clubkas miljoenen oplevert.

Zo is Riemer van der Velde in alle opzichten belangrijk voor sc Heerenveen. In 2006 neemt hij afscheid van zijn grote liefde. In bijna een kwarteeuw jaar voorzitterschap maakt Riemer van Velde sc Heerenveen van een in financiële problemen verkerende eerstedivisionist een aansprekende, sportief en financieel gezonde Eredivisionist met internationale allure. Als er ooit iemand een stempel op de club sc Heerenveen heeft gedrukt, dan is het Riemer van der Velde.

Riemer van der Velde is inmiddels benoemd tot ere-voorzitter en is nog altijd actief als adviseur van de club.

2006: Afscheid door supporters
2006: Afscheid door supporters