sc Heerenveen haalt Schöne opnieuw naar Friesland

12 februari 2021 12:35

Lasse Schöne speelt de rest van het seizoen voor sc Heerenveen. De 34-jarige Deen en vijftigvoudig international zat sinds zijn vertrek bij het Italiaanse Genoa begin dit jaar zonder club. Het wordt Schöne’s tweede periode in Friesland: eerder speelde de oud-Ajacied van 2002 tot 2006 in de jeugdacademie.


Tussen het vertrek van Schöne bij sc Heerenveen in 2006 en zijn terugkeer bijna vijftien jaar later, bouwde de allround middenvelder uit het Deense Glostrup een rijke loopbaan op. Zijn eerste stappen in het betaald voetbal zette hij bij De Graafschap. Na twee seizoenen op De Vijverberg maakte Schöne de overstap naar NEC, waarna Ajax hem in 2012 vastlegde.

Recordhouder bij Ajax
Bij Ajax groeide Schöne uit tot een bepalende en dragende speler. Met de Amsterdammers veroverde hij eenmaal de TOTO KNVB Beker (2019) en drie keer de titel (2013, 2014 en 2019). Daarnaast speelde hij een Europa League-finale (2017) en halve finales in de Champions League (2019). Met 270 wedstrijden is hij de buitenlander die de meeste duels voor Ajax speelde.

Na zeven seizoenen Ajax vertrok Schöne in de zomer van 2019 naar de Serie A: Genoa werd zijn nieuwe werkgever. In zijn eerste seizoen in de Italiaanse havenstad kwam Schöne tot 27 officiële duels. In zijn tweede jaar kwam hij niet meer aan spelen toe, waarna hij zijn contract met Il Grifone begin januari liet ontbinden.

EK- en WK-ervaring
En dan is er nog zijn internationale carrière. Vijftig keer kwam Schöne uit voor Denemarken. Zijn debuut maakte hij in 2009, als speler van NEC. Tegen Chili was hij meteen trefzeker (1-2 verlies). Meer hoogtepunten volgden: deelname aan het EK in 2012 en het WK in 2018. Op het WK werden Schöne en zijn landgenoten na strafschoppen uitgeschakeld door latere finalist Kroatië.

Technisch manager Gerry Hamstra over het aantrekken van Schöne: "Met zijn kwaliteiten en ervaring geeft Lasse een impuls aan de selectie. Dat een speler met zijn staat van dienst kiest voor sc Heerenveen is ontzettend mooi. Het is de buitenkans waar we hoopten. We zijn dan ook zeer blij met zijn komst."