Akademy en Sirius-jeugd oefenen tegen elkaar: "Hopelijk volgen meer trips"

16 februari 2023 16:21

Dinsdagmiddag ging het er fanatiek aan toe op Sportpark Skoatterwâld, waar twee wedstrijden bezig waren tussen sc Heerenveen en IK Sirius. Hoewel het om vriendschappelijke duels ging, werd er op het scherpst van de snede geduelleerd. Technische hoogstandjes, dribbels, tackles en doelpunten kwamen allemaal voorbij. Het was leerzaam voor beide clubs, wat zowel in Friesland als in Zweden tot tevredenheid leidde.

Sirius

"De intensiteit ligt hier hoger dan in Zweden", stelt Oscar Zettergren, hoofd jeugdopleiding van Sirius, na de oefenwedstrijden. Een combinatieteam van de Onder 16 en Onder 18 van sc Heerenveen won met 4-2 van Sirius Onder 17, terwijl een combinatie van Onder 18 en Onder 21 met 3-1 ook een maatje te groot was voor de Zweedse leeftijdsgenoten. 

Ondanks de twee nederlagen, kijkt hij met een goed gevoel terug op het trainingskamp, waar ook een stadionrondleiding niet mocht ontbreken. "We willen onze oudste jeugd meer internationale ervaring geven. Dit is de eerste trip naar Heerenveen, maar hopelijk volgen er nog veel in de toekomst."

"Waar we het in ieder geval over eens zijn, is dat we onze spelers zo goed mogelijk willen maken"

De twee clubs wisselen al een aantal jaar onderlinge kennis uit en gingen in de zomer van 2022 officieel een samenwerking aan. "De samenwerking houdt in dat wij kijken naar kennis en ontwikkeling", vertelt Eric Boersma, Manager Akademy. Zettergren vult aan: "We denken over een aantal dingen hetzelfde, maar er zijn ook onderwerpen waar we verschillend naar kijken. Waar we het in ieder geval over eens zijn, is dat we onze spelers zo goed mogelijk willen maken. Hopelijk kunnen in de toekomst ook teams van Heerenveen naar ons toe komen."

Boersma ziet een bezoek aan Zweden ook wel zitten. "We hebben goede gesprekken gehad en willen dit misschien wel jaarlijks terug laten komen. Op deze manier kunnen wij met hun trainers en medewerkers schakelen hoe en waarom zij bepaalde dingen doen. Daar kunnen wij van leren. Ik denk dat wij gezamenlijk heel veel baat hebben bij deze samenwerking."