Akademy-spelers Kirayno en Jerayno Schaken: "Ik denk dat wij net zo goed kunnen worden als onze vader"

21 maart 2023 15:03

Kirayno en Jerayno Schaken spelen in de Akademy van sc Heerenveen. De pijlsnelle vleugelflitsers hebben van dichtbij gezien hoe het is om profvoetballer te zijn door hun vader Ruben. Ze hopen de loopbaan van hem te kunnen evenaren of zelfs te overtreffen.

Het is donker, bijna windstil en ijzig koud op Sportpark Skoatterwâld. Vier vaders trotseren het waterkoude weer om bij de training van de Onder 14 en Onder 15 te kijken. De toeschouwers tillen hun voeten om en om op, in de hoop om een beetje warmte te behouden. Het enige geluid komt van de auto’s die over de snelweg razen. De spelers zijn geconcentreerd bezig met een pittige krachttraining. Als de voetballers eventjes uit mogen rusten tussen de oefeningen in, zucht Kirayno eens diep. Het hakt er zichtbaar in. Na een warme douche komen de broers gezamenlijk de kantine in. Ze zijn weer fris en helemaal klaar voor het interview.

"Jullie zijn te laat", zegt een van de trainers als de jongens aan tafel gaan zitten. Ze kijken elkaar aan, er verschijnt een ondeugende glimlach op hun gezicht. "Dat is niet zo", aldus de dertienjarige Jerayno, waarna zijn viertienjarige broer het woord neemt: "Nee, de training was gewoon niet op tijd klaar." Het is duidelijk dat de talenten niet op hun mondje gevallen zijn.

O15 13

Kirayno: "We horen vaak dat we op elkaar lijken. Soms worden we ook wel eens door elkaar gehaald. Daar zijn we inmiddels wel aan gewend"

Ajax en Feyenoord
Sinds dit seizoen spelen de gebroeders Schaken samen in Friesland. Beide voetballers zetten hun eerste stappen op het trainingsveld van SVO in hun woonplaats Lelystad, waarna ze de overstap maakten naar PEC Zwolle. Daarna gingen de spelers ieder hun eigen weg. Kirayno trok het rood en wit van Feyenoord aan, Jerayno ging naar de rivaal in Amsterdam. "Ik had af en toe een paar akkefietjes met de trainer bij Ajax, waarna ik naar Heerenveen ging. Dat mijn broer hier al speelde, heeft wel meegespeeld om hierheen te komen. Ik heb het hier naar mijn zin."

Kirayno speelt inmiddels vier jaar in het pompeblêdenshirt. Hij komt binnen als vleugelverdediger, maar treedt daarna toch in de voetsporen van zijn vader door naar de aanval te verhuizen. De buitenspeler heeft een bijzondere concurrent: broertje Jerayno. Hij speelt op papier bij de Onder 14, maar maakt de laatste weken veelal zijn opwachting in de oudere lichting. "Ik denk dat m’n broer op dit moment wel beter is", stelt de jongste van de twee, waarna de ander goedkeurend knikt. "Daar ben ik het wel mee eens, ja. Ik heb meer rendement qua assists en goals."


Jerayno: "Ik heb ook wel kwaliteiten. Ik ben snel, heb een goede actie in de een-tegen-een en heb een goede voorzet. Het liefst speel ik als rechtsbuiten."

Kirayno: "We zijn wel een beetje dezelfde types. We horen vaak dat we op elkaar lijken. Soms worden we ook wel eens door elkaar gehaald. Daar zijn we inmiddels wel aan gewend. Ik speel ook het liefst rechts, maar op de linkerkant kan ik ook uit de voeten."

Jerayno: "Ik kan nog wel beter worden in het omschakelen, moet gewoon mijn hoofd erbij houden als er een tegenslag is."

Kirayno: "Ja, bij mij is dat ook zo. Mijn vader geeft vaak tips als hij wedstrijden heeft gekeken. Dat is wel handig, je wordt er echt beter van. Vroeger voetbalden we veel met z’n drieën, dan gaf onze vader ons trainingen. Dat heeft zeker geholpen om verder te ontwikkelen. Wat we van hem geleerd hebben? Ik denk de schaar, dat is wel onze beste truc."

Jerayno: "Qua basistechniek heeft het ons zeker geholpen, ja. De snelheid hebben we ook van hem meegekregen."

Manchester City en Real Madrid
Ruben Schaken debuteerde in het profvoetbal bij Cambuur. Nee, de periode van hun vader in Leeuwarden hebben zijn zoons nooit meegemaakt. Zij hopen dertig kilometer verderop hun eerste minuten in het betaald voetbal te maken. "We hebben mijn vader nog zien speler bij Feyenoord en het Nederlands elftal", aldus de oudste van de twee.

Jerayno vervolgt: "Bij Feyenoord kwamen we ook vaak in het stadion. Dat was altijd leuk, maar het is niet mijn favoriete club. Dat is Ajax, waar ik in de jeugdopleiding heb gezeten."

Kirayno: "Ik ben niet echt fan van een club, maar bij Feyenoord vond ik het altijd wel leuk. We zijn beide ook fan van het Nederlands elftal. Ik hoop dat we daar ook in mogen spelen. Maar eerst wil ik proberen om het eerste elftal van Heerenveen te halen. Ik denk dat het eerste elftal voor ons wel haalbaar is."

O14 5
26112022302537 FPH 4117

Lelystad en Heerenveen
Dat de broertjes beide in Heerenveen spelen, betekent dat ze dagelijks samen de reis maken van en naar Friesland. De wekker gaat voor de voetballers rond zeven uur. Na het ontbijt stappen ze op de fiets richting de middelbare school, waar ze een aangepast rooster hebben. Zo is er genoeg tijd om nog even iets te eten voor ze in een busje op weg gaan naar Skoatterwâld. Nadat ze zich in het zweet hebben gewerkt, gaan ze terug naar Lelystad. "Vaak is het gezellig in het busje", stelt Jerayno. "Maar het is niet altijd leuk, nee. We zien elkaar zo veel, dus dan ben je elkaar wel eens zat."

Kirayno begint te lachen en haakt in: "Meestal kunnen we het wel goed vinden, hoor. We zien elkaar niet alleen als broers, maar ook als vrienden."

 

Jerayno: "Hopelijk spelen mijn broer en ik ooit samen in het Nederlands elftal. Samen het WK winnen, zou een droom zijn"

Nederlands elftal
Ruben Schaken debuteerde op zijn dertigste bij het Nederlands elftal. De jongens maken die periode van dichtbij mee. "Als we naar een wedstrijd van hem gingen, duurde het heel lang voor we naar huis konden. Hij moest eerst overal handtekeningen uitdelen en op de foto", zegt Jerayno, die nog een nadeel weet. "Sommige mensen denken dat wij alleen maar bij een profclub zitten door onze vader."


De jongens weten zelf wel beter. Ze hebben talent en de drive om te slagen. Bij Heerenveen, hopelijk in een Europese topcompetitie en wellicht bij het Nederlands elftal. "Ik denk dat wij net zo goed kunnen worden als onze vader", aldus Kirayno.

Jerayno: "Hopelijk spelen mijn broer en ik ooit samen in het Nederlands elftal. Samen het WK winnen, zou een droom zijn."

Dit artikel is afkomstig uit FeanFan Magazine. Wil jij het supportersblad voortaan thuis ontvangen? Voor 25 euro per jaar ben je al lid van de supportersvereniging. Word nu lid.