Cees Roozemond zwaait af bij sc Heerenveen: "Dit is de mooiste club van Nederland"

05 juni 2023 13:45


Vierenhalf jaar lang mocht Cees Roozemond zich algemeen directeur van sc Heerenveen noemen. Op 1 juni droeg hij het stokje over aan Ferry de Haan. De afgezwaaide beleidsbepaler is dankbaar voor zijn periode in het Abe Lenstra stadion, waarin hoogte- en dieptepunten elkaar afwisselden. Na die periode blijven vooral de mooie herinneringen hangen. "Ik kijk met voldoening terug."


"Ik heb m'n Heerenveentrui maar niet aangedaan, want die heb ik straks ook niet meer", knipoogt Roozemond, voor hij plaatsneemt in zijn stoel voor het interview. Het is een dag na de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Toen nam de directeur onder luidt applaus al afscheid van het publiek in het Abe Lenstra stadion. "Ik zag een spandoek hangen aan de zuidzijde en later ook nog aan de noordkant. Dat deed me toch meer dan ik dacht. Het is gaaf, mooi dat ik dat voor elkaar heb gekregen. Dat er geklapt werd, was een mooi afscheid. Ik had het me niet mooier kunnen voorstellen, ook door het resultaat."

"Ik zag een spandoek hangen aan de zuidzijde en later ook nog aan de noordkant. Dat deed me toch meer dan ik dacht"

Roozemond draait er niet omheen: niet iedereen stond te springen toen hij directeur werd. "Je weet dat er ook mensen zijn die het niet eens zijn met jouw benoemding. Kritiek is nooit leuk, daar moet je eerlijk over zijn. Ik ben wel in staat geweest om het van me af te laten glijden, ben er door gehard en gesterkt. Ik heb altijd geprobeerd om heel benaderbaar te zijn voor iedereen, wat er ook gebeurde. Het was geen verplichting om met supporters te praten, ik vond dat echt leuk. Ik had graag iedereen op de tribune individueel willen leren kennen. Dat kan natuurlijk niet, maar ik heb wel geprobeerd om zo veel mogelijk mensen te ontmoeten. Dat ik dan met applaus afscheid neem, is mooi. Dat geeft toch een goed gevoel."


Bijzonder. Dynamisch. Intens. Maar vooral heel mooi. Zo omschrijft Roozemond de afgelopen vierenhalf jaar in het Abe Lenstra stadion. "Als je directeur bent van deze prachtige club, dan ben je daar continu mee bezig. Je staat zeven dagen per week aan, want je hebt een grote verantwoordelijkheid. Je bent als directeur een publiek bezit, zoals dat ook voor de spelers en de club zelf geldt. In het begin was dat wel even wennen. Toch zou ik het zo weer doen", aldus de afwaaiende directeur.

Transfers
"Soms wisselden hoogte- en dieptepunten elkaar heel snel af. Het eerste hoogtepunt was de thuiswedstrijd tegen Ajax. Het Abe Lenstra stadion was volledig uitverkocht en we hadden net de nieuwe hoofdsponsor Ausnutria net aangekondigd. We hadden echt het gevoel: we zijn op de goede weg, we kunnen verder. Maar een dag daarna werd alles anders door corona. De stadions bleven ineens leeg, met alle gevolgen van dien. De maatstaaf die je had als zijnde normaal, bestond ineens niet meer. Alles werd anders. Dat heeft van iedereen binnen de organisatie veel gevraagd, maar we hebben de schouders er met z’n allen onder gezet."

Wat de Friese club mede heeft geholpen in de coronaperiode, was het geld uit transfers. Kik Pierie en Michel Vlap vertrokken voor corona zijn intrede had gedaan; Chidera Ejuke en Mitchell van Bergen ten tijde van het virus. "Daardoor hadden we een buffertje", erkent Roozemond, die ook in andere seizoenen spelers voor mooie bedragen zag verkassen naar andere clubs. "In de afgelopen vierenhalf jaar hebben we voor ongeveer vijftig miljoen euro aan spelers verkocht. Je kan er niet van uitgaan dat het in de komende jaren ook een zekerheid is, maar het is ook niet zo dat je dat ineens verleerd bent. Het is een gave die sc Heerenveen heeft."

29012020262658 DSC 2347

"In de afgelopen vierenhalf jaar hebben we voor ongeveer vijftig miljoen euro aan spelers verkocht. Het is een gave die sc Heerenveen heeft"

Mediagelden
Mede door alle verkopen hebben de Friezen een eigen vermogen van bijna dertig miljoen euro. Toch komt ieder boekjaar het operationeel tekort terug. "We houden uitdagingen", aldus Roozemond, die wel positief naar de toekomst kijkt. Dat heeft mede met de degradatie van FC Groningen te maken, waardoor Heerenveen is gestegen op de ranglijst van mediagelden. "Daarnaast komt er over twee seizoenen ook een nieuw mediacontract met de Eredivisie. Zoals dat er nu uitziet, verwachten wij een verdubbeling van de gelden die binnen gaan komen in vergelijking met nu. Dan zou je het operationele tekort gedicht hebben. Dat zou een prachtige situatie zijn."

Skoatterwâld
Waar Roozemond ook positief over is, is het nieuwe sportcomplex. Onlangs werd bekend dat het bestemmingsplan van een lap grond veranderd werd, waardoor het huidige sportpark uitgebreid kan worden in de toekomst. "Dit was noodzakelijk. We zijn er heel lang mee bezig geweest. Je komt erachter dat de politiek haar tijd nodig heeft. Soms wil je dingen sneller dan dat ze te realiseren zijn, maar ik ben blij dat de stap alsnog genomen is. We gaan samen met VV Heerenveen een mooi centrum voor breedte- en topsport neerzetten, daar heb ik alle vertrouwen in."

CeesRoozemondopentnieuweseizoen.jpg

Stadionhuur
Een van de doelen was om de stadionhuur te verlagen. Dat is niet gelukt, weet Roozemond. "We hebben jarenlang aan de poort gerammeld om te zeggen dat het geen gezonde situatie is. In onze ogen kost het teveel geld", aldus de bestuurder, die schat dat in het huidige boekjaar 4,7 miljoen euro naar huisvestingskosten gaat. "Wij vinden dat buitenproportioneel, maar er ligt wel een contract tot 2031. Daar staat een handtekening onder, dus het is rechtsgeldig. Op de lange termijn moet gekeken worden: is dit verstandig voor de club en voor de verhuurder? Wij vinden van niet. Wij hadden gehoopt dat we sneller stappen zouden kunnen zetten, maar dat is in mijn periode helaas niet gelukt. De gesprekken gaan wel door. We maken stapjes, maar het zijn kleine."

"Het geeft me heel veel voldoening om het stokje over te dragen aan iemand die de club kent, die al twee jaar lang alles heeft meegemaakt"


Ferry de Haan neemt het stokje nu over van Roozemond. Hij was de afgelopen twee jaar de technisch manager, maar maakt nu dus een stap omhoog binnen de organisatie. "Het is een ideale situatie als je opvolger al klaarstaat", stelt Roozemond. "Het geeft me heel veel voldoening om het stokje over te dragen aan iemand die de club kent, die al twee jaar lang alles heeft meegemaakt. We hebben de afgelopen jaren stappen gemaakt op de werkvloer, de basis is nu goed. Ik geloof dat hij met de andere medewerkers een extra stap kan zetten met deze club. Ik ben er echt blij mee."Supporter voor het leven
Roozemond heeft afscheid genomen van de fans, maar neemt geen afscheid van de club. "Ik blijf supporter", vertelt hij tijdens zijn laatste interview. "Dit is mijn club en dat zal het ook altijd blijven. Op het veld zei ik tijdens mijn speech dat dit de mooiste club van Nederland is. dat meende ik uit de grond van mijn hart. Laten we daar met elkaar zuinig op zijn."