Espen van Ee blikt terug: "sc Heerenveen liet merken dat ze me graag wilden"

27 december 2023 10:00

Espen van Ee verruilde deze zomer de jeugdopleiding van Vitesse voor die van sc Heerenveen. Hij werd vastgelegd voor Onder 21, maar heeft al minuten in de hoofdmacht achter zijn naam staan. Kortom: sportief was het een goed jaar voor de middenvelder. Maar niet alleen met een bal kan hij goed overweg. Ook met een tondeuse in zijn hand weet hij wel raad.

"Espen, warmlopen." Het zijn de woorden van Kees van Wonderen op 2 september. Hij staat langs de lijn in de Adelaarshorst en ziet dat zijn ploeg het moeilijk heeft tegen Go Ahead Eagles. De Friezen staan met een man minder op het veld. Charlie Webster heeft een rode kaart gekregen. Er staat een 2-1 tussenstand op het scorebord als Van Ee het veld in komt. Zijn vader, opa en twee vrienden zijn in het stadion getuige van zijn debuut in het betaalde voetbal. Voor de televisie zien nog veel meer bekenden hem het veld instappen.

Dat er familie op de tribune zat in Deventer, was geen toeval. "Ik had een klein voorgevoel, omdat Thom Haye geschorst was. Dat betekende dat er meer kansen voor mij waren, maar je weet het natuurlijk nooit", aldus de middenvelder. "In het begin loopt iedereen om de beurt warm om een beetje in beweging te blijven. Maar ik zat nog maar een seconde toen de trainer zich omdraaide en opnieuw zei dat ik moest lopen. Toen had ik wel door dat ik er in ging komen."

"Natuurlijk is het spannend, maar eigenlijk viel het mee. Ik had er vooral heel veel zin in", vervolgt Van Ee. Een droom gaat in vervulling in Deventer, maar een resultaat zit er niet in. Het wordt 3-2. "Toch was het voor mij een heel mooi moment."

02092023312995 FP1 6671

"Met Syb van Ottele heb ik nog in de klas gezeten. Voor ik de stap maakte, heb ik hem gevraagd hoe het hier is. Hij was heel positief"

31102023314087 DSC 0539 (1)

Fries perspectief
Het debuut van de talentvolle middenvelder is een bekroning op een mooie zomer. Van Ee komt als onbekende speler binnen uit de jeugdopleiding van Vitesse, maar in de voorbereiding laat hij zich van zijn beste kant zien. Dat hij überhaupt een kans krijgt om mee te trainen met de hoofdmacht, is voor hem al een reden om de Arnhemse club na vijf jaar te verruilen voor Friesland. "Bij Vitesse vertelden ze mij dat ik niet nodig was bij het eerste elftal. Ik zag daar geen perspectief. Toen kwam Heerenveen voorbij. Nadat ze één wedstrijd van mij bekeken hadden, mocht ik al op gesprek komen. De club liet merken dat ze me graag wilden én ze hadden een duidelijk plan."

Spijt van zijn keuze heeft hij nog geen moment gehad. "Ik heb het naar mijn zin, het team is leuk. Met Syb van Ottele heb ik nog in de klas gezeten. Voor ik de stap maakte, heb ik hem gevraagd hoe het hier is. Hij was heel positief", vertelt de voetballer, die aan het einde van vorig seizoen al eens in het Abe Lenstra stadion speelde tegen sc Heerenveen Onder 21. "Op dat moment wist ik al: de kans is groot dat ik hierheen ga. Dat maakte het bijzonder. Ik vind het echt een mooi stadion, geniet ook van de sfeer tijdens wedstrijden."

IJsselsteins talent
Van Ee groeit op in IJsselstein met zijn ouders, twee jaar oudere broer en drie jaar jongere zusje. "Ik ging altijd met mijn broer en zijn vrienden voetballen. Zij waren allemaal groter dan ik, konden veel harder schieten. Ik was altijd heel fanatiek. Als ik niet won, ging ik huilen. Dat fanatisme heb ik nog steeds, ik wil altijd winnen", aldus de middenvelder, die op zijn vierde bij VVIJ gaat spelen. "Centrale verdediger was mijn eerste positie, ze noemden me altijd het slot op de deur."

Alphense Boys ziet dat de voetballer talent heeft en pikt hem op. Na drie goede jaren maakt hij opnieuw een stap voorwaarts: Vitesse neemt hem op in de jeugdopleiding. Hij blijft in IJsselstein wonen en reist dagelijks op en neer. Eerst met het openbaar vervoer, als hij achttien jaar is met de auto. Nu hij bij sc Heerenveen onder contract staat, woont hij voor het eerst op zichzelf. "Ik woonde de eerste maand met drie jongens uit Onder 21 in een huis, maar dat vond ik niks. Er is geen enkel moment dat je rust hebt. Toen ben ik alleen in een appartement gegaan. Dat bevalt me veel beter. Ik heb een eigen plekje, waardoor ik ook makkelijker vrienden of familie uit kan nodigen", aldus Van Ee, die begint te lachen. "Ik moet nu elke dag koken, maar dat gaat heel goed. Ik zorg goed voor mezelf. Als ik wel een vraag heb, stuur ik een berichtje naar mijn moeder, haha."

31102023314089 DSC 0772 (1)"Ik moet nu elke dag koken, maar dat gaat heel goed. Als ik wel een vraag heb, stuur ik een berichtje naar mijn moeder, haha"

Inburgeringscursus
Van Ee krijgt meteen een beeld van Friesland tijdens zijn eerste weken. In de voorbereiding rent hij over het veld in Wolvega, Oudemirdum en Jubbega. Plaatsen waar hij van tevoren nog nooit van gehoord heeft. De middenvelder haalt zijn schouders op als hij zijn voetbalschoenen aan heeft. Het spelletje is overal hetzelfde. Of hij nou in IJsselstein op het veld staat of ergens anders, maakt eigenlijk niet uit. "De voorbereiding ging heel goed", blikt het talent terug. "Ik train nu nog steeds bij het eerste elftal, maar speel wedstrijden bij Onder 21. Het is belangrijk om minuten te blijven maken. Dit jaar wil ik mezelf laten zien, zodat ik volgend seizoen definitief aan kan sluiten bij de eerste selectie."

De middenvelder weet dat er nog verbeterpunten zijn voor hij een vaste waarde kan worden bij de Eredivisionist. "Mijn handelingssnelheid moet omhoog en ik kan vaker een steekbal geven", aldus Van Ee, die ook zijn sterke punten goed kan opnoemen: "Ik ben sterk in de duels, kan een man uitschakelen en ben comfortabel aan de bal. Ik heb ook een goed schot, maar ik kom niet vaak in de positie om dat te laten zien. Misschien moet ik dat wel meer opzoeken."

Knippende voetballer
Van Ee staat in het Abe Lenstra stadion niet alleen bekend als potentiële basisspeler. Hij heeft ook al naam gemaakt met een hobby van hem: knippen. "Morgen is Sven van Beek aan de beurt", vertelt hij met een grijns op zijn gezicht. "Die hobby begon in de coronaperiode. Een vriend van mij zei dat ik zijn haar mocht knippen. 'Het wordt sowieso beter dan het nu is', zei hij. Ik deed het en het zag er goed uit. Sindsdien ben ik steeds meer spulletjes gaan halen en filmpjes gaan kijken. Twee vrienden van mij hebben een eigen kapperszaak. Zij leren mij ook dingen."

 

"Een vriend van mij zei dat ik zijn haar mocht knippen. 'Het wordt sowieso beter dan het nu is', zei hij. Ik deed het en het zag er goed uit"

 

Zijn oude klasgenoot Van Ottele is zijn eerste 'klant' in de kleedkamer. Daarna volgen steeds meer. Zelfs de fysiotherapeuten kruipen bij hem in de stoel voor een frisse coupe. "Ik probeer het nu wel een beetje te minderen. Het werd een beetje te veel. Anders heb ik elke week twintig man, haha. Ik wil niet elke dag, het moet wel leuk blijven", aldus Van Ee, die vooral veel de tondeuse gebruikt bij zijn medespelers. "De meesten willen een opscheertje. Maar ik kan het ook met een schaar doen, hoor. Ik doe alles."

Of hij na zijn carrière echt kapper wil worden, weet hij niet. Daarvoor is het nog te vroeg. "Eerst wil ik een succesvolle profvoetballer worden."

31102023314096 DSC 0605

Dit artikel is afkomstig uit FeanFan Magazine. Wil jij het supportersblad voortaan thuis ontvangen? Voor 25 euro per jaar ben je lid van de supportersvereniging en ontvang je zes magazines per seizoen. Word nu lid.