Ferry de Haan kijkt ondanks verlies met vertrouwen naar de toekomst

22 november 2023 09:31


sc Heerenveen heeft vandaag het jaarverslag gepubliceerd. Algemeen directeur Ferry de Haan gaat in op het verlies van ruim drie miljoen euro, maar ook op de kansen die er liggen. Al met al kijkt de beleidsbepaler positief naar de toekomst van de club. Dat heeft alles te maken met een stijgende omzet, een nieuwe televisiedeal en goede gesprekken met Sportstad over de stadionhuur.

De Haan vertelt in zijn kantoor in het Abe Lenstra stadion over de financiële situatie van de club. De huisvesting is een van de hoogste kostenposten. Daarom worden gesprekken gevoerd met Sportstad over de huur, die 2,6 miljoen euro bedraagt. "Dat is exclusief onderhoud en bijvoorbeeld de energiekosten, dus dat komt er nog eens bovenop", aldus De Haan. "We hebben het daarom over de totale huisvestingslasten."

Volgens de directeur moet er in de toekomst 'een significante besparing' gerealiseerd worden. Nu zijn de complete huisvestinglasten 4,6 miljoen euro. "Dat is ruim een kwart onze totale omzet. De huisvestingslasten moeten voor ons naar een acceptabel niveau gaan. We zijn met Sportstad in een oplossingsgericht gesprek. We kunnen daar nog niet concreet een bedrag op plakken, maar beide partijen beseffen dat we goed met elkaar moeten overleggen wat nou het beste is voor iedereen. Daarbij kijken we niet alleen naar de komende paar jaar, maar veel verder vooruit. We verwachten dat het voor zowel sc Heerenveen als Sportstad een resultaat oplevert waar beide partijen tevreden over kunnen zijn."

Ferry De Haan

"Mensen willen weer heel graag bij sc Heerenveen horen"

18032022290921 FPH 7339

Stijgende inkomsten
Een verlaging van de huisvestinglasten is één van de pijlers om in de toekomst een gezondere exploitatie te krijgen. Daarnaast zal de omzet moeten stijgen én kan de club in de toekomst profiteren van een nieuwe televisiedeal. "Dat zal ons ongetwijfeld helpen om het operationeel tekort te verkleinen. Het is een feit dat we er dan substantieel op vooruit gaan", stelt De Haan, die ook ziet dat de omzet stijgt. "De cijfers zijn positief, maar die moeten nog positiever worden."

Hij vervolgt: "De belangrijkste reden is dat mensen weer heel graag bij sc Heerenveen willen zijn. Er is een toename in het aantal OSSH-leden en de groei van het aantal seizoenkaarten is substantieel, dus daar zijn we erg blij mee. Dat heeft ook te maken met de stadionbeleving die de afgelopen periode verder is toegenomen. Daar is in een eerder stadium al heel veel in geïnvesteerd en dat werpt nu echt zijn vruchten af. Alleen: we staan wat ons betreft nog maar aan het begin en moeten nog veel verder groeien."

Voetbalclub
sc Heerenveen verkocht een jaar geleden Amin Sarr voor een miljoenenbedrag. De Haan snapt dat supporters daarom verbaasd zijn dat er toch een verlies is bij de voetbalclub. "Bedragen die gecommuniceerd worden, zijn altijd bruto", legt hij uit. "Daar zitten natuurlijk aandelen van de speler, de vorige club en zaakwaarnemers bij. Daarnaast zit je met een stuk afschrijving, wat een boekhoudkundig verhaal is."

"We moeten niet vergeten dat we een voetbalclub zijn. Iedereen kijkt naar de resultaten van het eerste elftal, dus daar zullen we in moeten blijven investeren"

07102023313635 DSC 2794

Een deel van het bedrag dat binnenkwam voor de Zweedse aanvaller is geherinvesteerd in Osame Sahraoui en Daniel Karlsbakk. "En een half jaar daarvoor hadden we ook al geïnvesteerd in Alex Timossi en Simon Olsson", aldus De Haan. Naast nieuwe spelers werd ook geld uitgetrokken voor een verbouwing van de spelerstunnel, de kleedkamers, de krachtruimte en het spelersrestaurant. "Dat het gemoderniseerd is, was heel hard nodig. We moeten niet vergeten dat we een voetbalclub zijn. Iedereen kijkt naar de resultaten van het eerste elftal, dus daar zullen we in moeten blijven investeren."

De algemeen directeur vervolgt: "We zijn het vijfde grootste stadion van Nederland, we hebben het vijfde aantal seizoenkaarten verkocht in de Eredivisie. Wat dat betreft zijn we echt een club die er toe doet. We willen structureel een plek bij de eerste acht gaan bezetten. Daar zijn we in de afgelopen twee seizoenen alvast in geslaagd."

"We zijn het vijfde grootste stadion van Nederland, we hebben het vijfde aantal seizoenkaarten verkocht in de Eredivisie. Wat dat betreft zijn we echt een club die er toe doet"

Toekomst
In het seizoen 2022/2023 bedroeg de omzet 17,7 miljoen euro. Voor het huidige boekjaar 2023/2024 is de verwachte omzet iets meer dan negentien miljoen euro. "Dat is een significante stijging, mede doordat het aantal seizoenkaarten gestegen is en omdat we een plaats op de mediaranglijst zijn gestegen."

Voor het seizoen 2023/2024 is het operationeel tekort onder de vijf miljoen euro. "Uiteindelijk willen we naar een acceptabel niveau dat tussen de één en twee miljoen euro negatief is", vertelt de algemeen directeur. "Hoe het er onder de streep precies uit gaat zien, is lastig te zeggen. Met de transfer van Milan van Ewijk hebben we al een goede zaak kunnen doen voor dit seizoen. Hoe het onder aan de streep eruit zal zien, is ook mede afhankelijk van de winterse transferperiode."

HKF0263

Ejuke-geld
sc Heerenveen wacht nog op een bedrag van 3,1 miljoen euro van CSKA Moskou voor Chidera Ejuke. "Dat is vervelend, het is veel geld", aldus De Haan. "We hebben de termijnen van Amin Sarr en Joey Veerman naar voren gehaald door dat Ejuke-verhaal. Momenteel ligt het bij het CAS. Wij zijn positief dat het goed komt, maar niemand weet hoe lang dat precies gaat duren. Er wordt gesproken over een aantal weken of maanden. Er is voor ons geen twijfel dat we wederom in het gelijk gesteld worden. Maar tussen je gelijk krijgen en daadwerkelijk je geld krijgen, zit nog wel een verschil."

Bekijk hier het interview met Ferry de Haan: