Integratie sc Heerenveen Vrouwen in seizoen 23-24

26 april 2023 10:00

Vanaf het seizoen 2023-2024 maken de sc Heerenveen Vrouwen volledig deel uit van de betaald voetbalorganisatie sc Heerenveen. Daarmee krijgen het Eredivisieteam en de jeugdopleiding, die nu nog onderdeel zijn van de door vrijwilligers gedreven Stichting Vrouwenvoetbal Noord Nederland, een toekomstbestendige plek binnen de BVO sc Heerenveen.

Sc Heerenveen Vrouwen


In het voorjaar van 2019 tekenden de club, de stichting en de gemeente Heerenveen al een intentieverklaring om de vrouwentak volledig te integreren. De volledige integratie past bij de ambitie van sc Heerenveen en bij de groei die het vrouwenvoetbal in Nederland doormaakt. Op dit moment zijn er landelijk 135 duizend speelsters actief, waarvan het merendeel onder de vijftien jaar. Daarmee is het de snelst groeiende groep actieve leden van de KNVB. sc Heerenveen is dan ook trots volgend seizoen weer met een eigen team in de Azerion Vrouwen Eredivisie uit te mogen komen.

Cees Roozemond, algemeen directeur van sc Heerenveen, is blij dat sc Heerenveen Vrouwen terugkeert binnen de organisatie. "De stichting Vrouwenvoetbal Noord Nederland heeft de afgelopen jaren hard gewerkt om dit te kunnen bewerkstelligen en ervoor gezorgd dat het vrouwenvoetbal in het noorden op de kaart is blijven staan. Hiervoor verdienen de betrokken vrijwilligers alle credits. Het is heel mooi dat het vrouwenvoetbal onder de vlag van sc Heerenveen de volgende fase in haar ontwikkeling gaat meemaken. Als club hebben wij de stichting in de afgelopen jaren met een financiële bijdrage ondersteund. Net als bij de mannen, willen we ook bijdragen aan de talentontwikkeling en ambities van de voetballende meisjes en vrouwen. Met een goede visie voor de lange termijn geloven wij dat er verdere groei op een financieel verantwoorde wijze mogelijk is."

Jessica Roosenburg, voorzitter van de stichting Vrouwenvoetbal Noord Nederland, is trots op de terugkeer van het vrouwenvoetbal bij sc Heerenveen. "Als stichting willen we al langer 'echt' bij sc Heerenveen horen. Met deze stap is de toekomst van het vrouwenvoetbal in het noorden gewaarborgd. Het is een fantastische ontwikkeling dat dit nu gebeurt. De meiden en jonge vrouwen zijn harde werkers en verdienen deze erkenning. De komende periode gaan we de integratie stap voor stap vormgeven. We zijn verheugd dat Jacco Koops en Foppe de Haan ook voor komend seizoen nog meehelpen de selectie samen te stellen. Daarnaast wil ik grote dank uitspreken richting alle vrijwilligers die zich door de jaren heen voor de stichting hebben ingespannen. Het was af en toe topsport; doorzetten en een les in weerbaarheid en veerkracht. Samen hebben we het vrouwenvoetbal voor de regio behouden en op de kaart gezet."

Marleen Molenaar - voormalig speler van het Nederlands elftal en manager van AZ en Ajax Vrouwen – zal met haar kennis en ervaring de transitie vanuit sc Heerenveen gaan begeleiden. Molenaar: "sc Heerenveen Vrouwen is al vanaf de oprichting in 2007 onderdeel van de Vrouwen Eredivisie. Het is fantastisch dat dit zo blijft en dat de vrouwen volledig onderdeel worden van de club. Er liggen nog veel kansen voor het vrouwenvoetbal. Zowel op het gebied van talentontwikkeling, commercie als op het aanspreken van een nieuwe doelgroep. Deze integratie is een mooie stap richting verdere professionalisering."