Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Huntelaar leidt Heerenveen langs NAC

Gepubliceerd op 18 september 2004 00:00

Heerenveen heeft aan de vooravond van het UEFA cuptreffen met Petaq Tikwa zelfvertrouwen getankt door Europese concurrent NAC met 3-0 te verslaan. De overwinning op het bijna de gehele wedstrijd met tien man spelende NAC, Collen kreeg in de beginfase rood, was terecht. Ook Heerenveen, dat aan de hand van Man of the Match Klaas Jan Huntelaar NAC deklasseerde, eindigde het duel met tien man. Bakkati kreeg in de slotfase zijn tweede gele kaart van scheidsrechter van Hilst, die in het sportieve duel kwistig met kaarten strooide.

Klaas Jan Huntelaar speelde een belangrijke rol in de 3-0 zege op NAC door twee maal te scoren.
Klaas Jan Huntelaar speelde een belangrijke rol in de 3-0 zege op NAC door twee maal te scoren.

Heerenveen wist na twee thuisnederlagen op rij eindelijk weer eens te winnen van NAC. De zege van de ploeg van trainer Gertjan Verbeek was zonder meer verdiend, maar Heerenveen had het voordeel dat het al na twintig minuten tegenover tien man kwam te staan. Pieter Collen sabelde in de twaalfde minuut Sikora neer en toen hij dat tien minuten later met Väyrynen nog eens dunnetjes over deed, werd de Bredase back terecht naar de douches gestuurd. Heerenveen was vanaf dat moment de baas op het veld en kwam helemaal in een luxe positie toen Huntelaar de numerieke meerderheid nog binnen het half uur uitbuitte. De spits kreeg de bal na slecht uitverdedigen van Schenning ietwat gelukkig mee, dolde Penders op de achterlijn en liet de bal vervolgens als een kanonskogel in de verste kruising verdwijnen.

Uitblinker Mika Väyrynen wordt fel belaagd door invaller Bart van den Eede.
Uitblinker Mika Väyrynen wordt fel belaagd door invaller Bart van den Eede.

NAC liep vanaf dat moment helemaal achter de feiten aan tegen het gretige en makkelijk combinerende Heerenveen. De gasten mochten zelfs niet klagen dat het bij de rust slechts 1-0 stond, want in de slotminuut van de eerste helft raakte Heerenveen in een tijdsbestek van één minuut, Yildirim, Rzasa en Huntelaar, maar liefst drie maal paal en lat. NAC kwam echter met de schrik vrij. Heerenveen hield NAC ook na rust goed onder druk en liet zich niet net als vorig seizoen, toen een 3-1 voorsprong uit handen werd gegeven, verrassen. Onder aanvoering van een bij vlagen weergaloze Väyrynen, die het publiek vermaakte met enkele fraaie technische hoogstandjes en de ijverige en sterke Huntelaar, werden de gasten op eigen helft vastgepind.

Stefan Selakovic balt zijn vuisten nadat hij Heerenveen op een 3-0 voorsprong heeft gezet.
Stefan Selakovic balt zijn vuisten nadat hij Heerenveen op een 3-0 voorsprong heeft gezet.

Het Friese overwicht werd al na twaalf minuten in de tweede helft beloond met een treffer. De vrije trap van Yildirim van links viel achter de Bredase defensie waar Huntelaar met een bekeken kopbal zijn tweede van de avond achter doelman Schollen knikte. Even later deelde invaller Selakovic, hij kwam al na een half uur in het veld voor de geblesseerde Sikora, de genadeklap uit. Wederom stond Yildirim met een fraaie voorzet aan de basis. De overwinning had nog hoger uit kunnen vallen als Heerenveen iets zorgvuldiger met de kansen om was gesprongen, terwijl Bruggink pech had dat zijn vrije trap via de kruising het veld weer instuitte. De thuisclub had weinig te duchten van NAC, dat in Boussaboun over een sterke en lastige spits beschikt, maar slechts zelden echt gevaarlijk was.

Tomasz Rzasa houdt zich Cornelisse van het lijf. De Pool speelde een prima wedstrijd.
Tomasz Rzasa houdt zich Cornelisse van het lijf. De Pool speelde een prima wedstrijd.

Doelman Brian Vandenbussche kon als vervanger van de geblesseerde Waterman tevreden terug kijken op zijn eerste optreden in de hoofdmacht. De jonge Belg redde in de beginfase knap op een schot van de verder onzichtbare Lurling en hield na rust Slot met een knappe reflex van een treffer af. Vandenbussche beleefde geen drukke avond, maar wat hij moest doen, deed hij goed en met overtuiging. Ondanks de fraaie driepunter en het goede spel waren er ook tegenvallers. Sikora en Radomski vielen geblesseerd uit. Met het oog op de wedstrijd in Israël van komende woensdag is het te hopen dat beide spelers dan weer beschikbaar zijn. Bovendien zag Bakkati in de slotfase rood (2e geel) na een onschuldig duel met Boussaboun waardoor de verdediger de uitwedstrijd tegen PSV mist. Scheidsrechter Van der Hilst eiste een hoofdrol op door in het sportieve duel maar liefst vier maal geel en twee maal rood te trekken. De rode kaart van Collen was terecht, maar de prenten die Bruggink en Rzasa zagen waren lachertjes, net als de tweede gele van Bakkati die tien minuten voor tijd onder luid applaus de kleedkamers opzocht.