Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen
hoofdsponsor-ausnutria

IJzersterke Huntelaar is NAC te machtig: 0-3

Gepubliceerd op 15 oktober 2005 00:00
IJzersterke Huntelaar is NAC te machtig: 0-3

Heerenveen heeft de eerste uitzege van het seizoen binnen. De Friezen wonnen in Breda met 0-3 dankzij een ijzersterke Klaas Jan Huntelaar. De spits vierde zijn rentree in de hoofdmacht met drie puntgave treffers en voerde zijn seizoenstotaal op van vier naar zeven treffers. Heerenveen speelde in Breda lange tijd met tien man. Marcel Seip zag al na twintig minuten rood, maar dat deerde de formatie van Gertjan Verbeek niet. Heerenveen bleef simpel op de been tegen een onmachtig NAC. Aan de hand van absolute uitblinker Huntelaar werd NAC verdiend naar de eerste thuisnederlaag van het seizoen gespeeld.

Huntelaar schreeuwt het uit nadat hij Heerenveen aan een 0-2 voorsprong heeft geholpen.
Huntelaar schreeuwt het uit nadat hij Heerenveen aan een 0-2 voorsprong heeft geholpen.

Halverwege de wedstrijd prijkte er een 0-2 tussenstand op het scorebord van het MyCom-stadion in Breda. Dat mocht op zich verassend heten, want Heerenveen stond al vlot met tien man in het veld. Marcel Seip ‘pakte’ in een tijdsbestek van twintig minuten twee maal geel. De verdediger vergreep zich in de derde minuut aan Victor Sikora en zag ruim een kwartier later opnieuw geel toen hij een counter van NAC in de kiem wilde smoren, maar daarvoor een overtreding op Vonlanthen nodig had. Heerenveen leidde op dat moment al met 0-1. De eerste goedlopende Friese aanval leverde meteen een treffer op. De aanvalsopzet begon bij Lasse Nilsson. De Zweed zette Ugur Yildirim aan het werk. Yildirim kreeg alle tijd om voor te zetten en dat kwam de thuisclub duur te staan, want de voorzet van de buitenspeler kwam precies op het hoofd van Klaas Jan Huntelaar. De topscorer van Heerenveen knikte de bal tussen de benen van Van Zwam door in het Bredase doel, 0-1.

Paul Bosvelt passt. Maceo Rigters is kansloos.
Paul Bosvelt passt. Maceo Rigters is kansloos.

Dat was in de vijfde minuut. NAC ging meteen op jacht naar de gelijkmaker, zette druk op het doel van Boy Waterman, maar schiep amper kansen. Alleen Sander van Gessel was dicht bij de gelijkmaker, maar de oud-speler van Heerenveen en FC Groningen kwam net een stap te laat om de voorzet van Sikora binnen te tikken. Heerenveen hield tot de rode kaart van Seip eenvoudig stand. Het numerieke overwicht leidde zelfs niet tot de gelijkmaker van NAC, maar verrassend genoeg tot de 0-2 van Heerenveen. En wederom was het Huntelaar die trefzeker was. De spits reageerde alert op een fraai aangesneden vrije trap van Pranjic en klopte Van Zwam voor de tweede maal met een kopbal.

Vonlanthen test het textiel van Kissi. Op de achtergrond kijkt Paul Bosvelt toe.
Vonlanthen test het textiel van Kissi. Op de achtergrond kijkt Paul Bosvelt toe.

NAC-trainer Ton Lokhoff bracht na het wegzenden van Seip een extra aanvaller (Rigters) voor een verdediger (Van Engelen), maar de ingreep veranderde weinig aan het spelbeeld. NAC maakte druk, maar de defensie van de gasten gaf geen krimp. Petter Hansson elimineerde het gevaar Van Hooijdonk en daarmee was de angel uit het Bredase aanvalsspel. Op een schot van Rigters na dat in het zijnet belandde, kwam NAC geen moment gevaarlijk in de buurt van het doel van Waterman. Heerenveen ging met een comfortabele 0-2 stand de rust in en sloeg bij het begin van de tweede helft meteen genadeloos toe. Opnieuw was het Huntelaar die de aanhang van de thuisclub in rouw dompelde. Het doelpunt was prachtig. De spits nam een hoge bal uit de draai aan en zette daarmee Zwaanswijk op het verkeerde been. Ook Vidmar kon de spits niet stoppen waarna Van Zwam het antwoord schuldig moest blijven op het machtige schot van Huntelaar, 0-3.

Jeroen Drost rukt op. De jonge verdediger speelde een prima partij in Breda.
Jeroen Drost rukt op. De jonge verdediger speelde een prima partij in Breda.

NAC was na de derde treffer van Huntelaar het spoor totaal bijster. De ploeg van Ton Lokhoff verzuimde gebruik te maken van de overtalsituatie. In plaats van de vrije man te zoeken bleven de spelers van de thuisclub met de bal lopen, of zochten het in hoge ballen die een simpele prooi waren voor Hansson en Waterman. Heerenveen bleef eenvoudig overeind en was in de tegenstoot vele malen gevaarlijker dan de geelzwarten uit Breda. NAC bleef het wel proberen, maar ontbeerde de overtuiging om het Heerenveen moeilijk te kunnen maken. Omdat een schot van invaller Stam op de paal eindigde en Waterman enkele malen knap redde, kwam de zege van Heerenveen niet meer in gevaar. Zo pakte Heerenveen niet alleen de eerste uitzege van het seizoen, maar hield het in competitieverband ook voor eerst de nul.

Een typerend beeld. Huntelaar troeft Zwaanswijk af. De spits van Heerenveen was niet te stoppen en zorgde er bijna in zijn eentje voor dat NAC de eerste thuisnederlaag van het seizoen leed.
Een typerend beeld. Huntelaar troeft Zwaanswijk af. De spits van Heerenveen was niet te stoppen en zorgde er bijna in zijn eentje voor dat NAC de eerste thuisnederlaag van het seizoen leed.

De zege op NAC is welkome opsteker met het oog op de competitie en een lekkere ruggesteun voor het komende treffen met Dinamo Boekarest. De knappe prestatie in Breda en de wetenschap dat Klaas Jan Huntelaar in topvorm verkeert, zorgen er ongetwijfeld voor dat Heerenveen deze week met het nodige zelfvertrouwen naar Roemenië afreist.