10000

Locatie

Cambuur Stadion

Droomdag voor Van Ewijk: mooie mijlpaal én matchwinner in Fryske Derby

Voor Milan van Ewijk was de wedstrijd tegen Cambuur eentje om nooit meer te vergeten. De vleugelverdediger speelde zijn honderdste Eredivisiewedstrijd én werd de matchwinner in Leeuwarden. Met een spectaculaire omhaal zorgde hij voor de 1-2, waar het ook bij bleef. Daardoor heeft de ploeg van Kees van Wonderen beide onderlinge ontmoetingen dit seizoen gewonnen. In november werd het ook 2-1 voor de Friezen, door doelpunten van Anas Tahiri en Amin Sarr. De aanvaller vertrok in de winter en de middenvelder moest in Leeuwarden op de bank plaatsnemen, maar verder leken de duels behoorlijk op elkaar. Ook nu boog Heerenveen een achterstand om.

CAMHEE 4

sc Heerenveen kende een valse start in Leeuwarden, waar de thuisploeg al na een minuut spelen op voorsprong kwam. Na een voorzet van Michael Breij maakte Bjørn Johnsen een knappe goal. Niet veel later was de aangever van het doelpunt zelf dicht bij een verdubbeling van de marge, maar zijn inzet ging naast. De uitploeg leek daarna wakker. De bal was vaker voor de pompeblêdenformatie, wat in eerste instantie alleen een aantal hoekschoppen opleverde.

Osame Sahraoui zette na dik twintig minuten de gelijkmaker op het scorebord, na een voorzet van Ché Nunnely die werd aangeraakt. Het was voor de Noor zijn eerste doelpunt in dienst van Heerenveen. Een paar minuten later had hij ook bijna zijn eerste assist te pakken. Hij gaf een prachtige pass op Nunnely, maar de linksbuiten kon met zijn hoofd net geen richting aan de bal geven. Cambuur en Heerenveen kwamen daarna niet meer tot veel gevaar, waardoor de kleedkamers werden opgezocht met een 1-1 stand.

In het eerste kwartier van de tweede helft probeerden beide ploegen wel tot kansen te komen, maar er ging bij beide ploegen teveel fout. De tweede goal van de Friezen kwam dan ook uit de lucht vallen, letterlijk en figuur. Simon Olsson kopte de bal op de lat, waarna Milan van Ewijk de bal met een acrobatische omhaal over de lijn werkte. Het doelpunt betekende niet meteen dat de overwinning binnen was. Met alles wat ze hadden gingen de Leeuwarders op zoek naar de tweede treffer van de middag. Ondanks een aantal gevaarlijke momenten, hield Xavier Mous zijn doel na de pauze schoon, waardoor de voorsprong in tact bleef.

Opstelling sc Heerenveen: Mous; Van Ewijk, Bruma, Bochniewicz, Köhlert; Haye, Al Hajj (67. Van Amersfoort), Olsson; Nunnely (67. Timossi), Van Hooijdonk (78. Karlsbakk), Sahraoui (78. Colassin)

WEDSTRIJDVERLOOP

1' 1-0
Bjørn Johnsen
22' 1-1
Osame Sahraoui
'36''
Mitchel Paulissen
'62''
Mimoun MahiMees Hoedemakers
65' 1-2