Kinderkookschool Fikks krijgt plek in Abe Lenstra stadion

24 december 2021 11:05

Kinderkookschool Fikks krijgt vanaf mei een eigen vaste plek in het Abe Lenstra stadion. De naam Fikks staat voor 'Friese ideële kinderkookschool' en zet zich sinds september 2020 in voor een gezonde leefstijl van kinderen in de gemeente Heerenveen. Een eigen kooklocatie had de stichting nog niet, maar krijgt nu definitief vorm, dankzij hoofdsponsor Ausnutria, businessclublid Binnenbrand en sc Heerenveen.

Fikks (1)


Een gezonde leefstijl begint bij jezelf en je omgeving. Met behulp van de kookseries helpt Fikks kinderen op een leuke en toegankelijke manier meer te leren over gezonde voeding en hoe je dat kunt bereiden.

Belang van gezonde voeding
Een belangrijke risicofactor bij overgewicht is ongezond eetgedrag. Tijdens hun jeugd leren kinderen wat eten en bewegen inhoudt door de voorbeelden die ze vanuit huis meekrijgen en de hobby's van leeftijdsgenoten. Als kinderen opgroeien met een ongezonde leefstijl, wordt dit hun hele leven de normaalste zaak van de wereld. Fikks beoogt structureel bij te dragen aan een gezonde omgeving en leefstijl van kinderen door ze op een leuke en toegankelijke manier meer te leren over gezonde voeding en gezond koken – maaltijden fikksen.

Overkoepelend doel van Fikks is het bijdragen aan de brede welvaart en leefbaarheid van de regio. Overgewicht en ongezond eten hebben een negatieve impact op de fysieke en mentale vitaliteit van kinderen (en volwassenen) en hiermee op de leefbaarheid in brede zin. Daarom zal Fikks met dit project zoveel mogelijk basisschoolkinderen in Heerenveen leren om ongezond eetgedrag uit te bannen en om te zetten naar gezond eetgedrag.

Kookvrienden
Inmiddels kent Fikks al heel wat kookvrienden. Zo ligt er een prachtig ontwerp van architectenbureau Binnenbrand voor de inrichting van de kookplek. Ausnutria en sc Heerenveen dragen het initiatief een warm hart toe, door de kinderkookschool een vaste plek te geven in een inspirerende omgeving als het Abe Lenstra stadion.

Ondanks de kookvrienden die er nu al zijn, blijft Fikks – zonder winstoogmerk – op zoek naar sponsoren. Middelen zijn nodig, mede om de kooklessen voor iedereen toegankelijk te maken en te houden. Ook om de kookplek geschikt te maken als keuken is nog alle hulp in de vorm van sponsoring of middelen welkom. Alle informatie staat op de website van Fikks. Interesse om te sponsoren? Mail dan naar maatschappelijk@sc-heerenveen.nl.

Start van de kookseries
Binnenkort horen de kinderen en basisscholen van het primair onderwijs uit groep 6,7 en 8 in de gemeente Heerenveen meer over de kookseries op deze nieuwe locatie.