Akademy-keeper Gédéon de Groot werkt in de Feanstore: "Kan niet wachten tot ik prof ben"

03 november 2022 10:12

Een goed salaris, de nieuwste auto en een groot huis; Gédéon de Groot (18) hoopt het ooit allemaal te hebben als profvoetballer. Op dit moment is het nog een droom. De jeugdkeeper van sc Heerenveen werkt keihard in de clubwinkel om een extra zakcentje te verdienen. "Als ik later een profcontract heb, wil ik hier nog steeds werken. Voetballen is het belangrijkste, maar ik wil ook een maatschappelijke carrière."

Gedeon de Groot (1)

"De mailbox is al leeg. Lekker hoor, een mooi begin." Een harde lach galmt door de kantine bij de Feanstore. De Groot is nog geen minuut binnen als hij zijn vrouwelijke collega’s voor het eerst deze middag laat grinniken. Telkens als hij aan het werk is, is de sfeer opperbest. De achttienjarige doelman praat aan één stuk door, zingt mee met de muziek op de radio en beweegt er ritmisch bij. De Groot is in zijn element.

De lach verdwijnt even van zijn gezicht wanneer de jonge winkelmedewerker te horen krijgt dat hij de vorige werkdag een fout heeft gemaakt. Op een shirt staat nummer vijftien, terwijl het zeventien moet zijn. "Huh, echt? Ik begrijp het niet. Dat is dom. Hoe kan dit nou? Omdat ik verliefd ben natuurlijk. Nee joh, grapje! Dacht het niet, daar heb ik helemaal geen zin in." De Groot begint weer te lachen.

Fijn gevoel
Zijn collega’s mogen hun handen dichtknijpen met de tiener. Hij klopte een aantal maanden geleden zelf aan met de vraag of ze hulp konden gebruiken. "Ik wist dat ze het hier heel druk hadden. Het was snel geregeld. Ze zeiden: 'Kom maar wanneer je wilt'. Ik kreeg meteen een sleutel. Dat gaf mij een fijn gevoel. Ik weet dat ze mij vertrouwen", vertelt De Groot, die bijna dertig uur per week in de winkel te vinden is.

"Ik vind dit heerlijk. Als ik later een profcontract heb, wil ik hier nog steeds werken. Het lijkt me een mooie mix. Voetballen is het belangrijkste, maar ik wil ook een maatschappelijke carrière. Het is natuurlijk ook extra geld, haha."

"Ik kreeg meteen een sleutel, dat gaf mij een fijn gevoel"

Gedeon de Groot


Hij loopt heen en weer tussen de computer en de plek waar de shirts bedrukt worden. Ondertussen praat hij met zijn collega’s en de klanten in de winkel. Altijd eindigt het gesprek met een grote glimlach. "A goeie" zegt hij tegen een jongetje in de winkel, waarna hij meteen een gesprek begint met een klant bij de kassa. "Hallo, kan ik u helpen? Dan mat ik eem sjen. Ja ja, ik kan ook een beetje Fries. Zal ik het meteen voor u inpakken? Nee, dat is geen probleem. Kijk eens aan, alsjeblieft. Heel mooi is het niet, maar ik heb mijn best gedaan." Weer is zijn lach duidelijk te horen.

Druk schema
De Groot geniet in de winkel, maar droomt van een doorbraak als doelman. Momenteel zit hij bij de Onder 21 van sc Heerenveen, al zit hij daar vooral op de bank. Dat ligt niet aan zijn arbeidsethos. De keeper maakt lange dagen. Hij kan zijn dagindeling moeiteloos opnoemen. Waar een ander al moe wordt van de gedachte, vertelt De Groot het met een grote grijns.

"Om 7.30 uur ga ik naar de sportschool. Daarna meteen door naar Skoatterwâld om te trainen. Ik sta altijd een half uur voor de training begint al op het veld. Dan zie ik de rest aankomen, terwijl ik al druk bezig ben. Hard trainen is niet verkeerd. Dan hebben we daarna nog krachttraining. Als ik klaar ben, ga ik snel naar school en daarna naar de Feanstore."

De meeste dagen is hij tot tien uur ’s avonds bij de winkel te vinden, waarna hij thuis meteen zijn bed opzoekt. "Ik heb zo’n druk leven… Serieus, ik heb echt een druk leven. Ik kan niet wachten tot ik profvoetballer ben. Dan wordt het een stuk makkelijker allemaal."

Gedeon

"Hallo, kan ik u helpen? Dan mat ik eem sjen. Ja ja, ik kan ook een beetje Fries"

Gedeon de Groot (2)

Ooievaar
Een paar maanden geleden bereikte hij een mijlpaal in zijn prille carrière: hij werd in maart opgeroepen voor een jeugdteam van Congo. "Hier is alles perfect geregeld, maar daar niet. Inmiddels hoor ik niets meer. Best vreemd, want ik denk dat ik de eerste keeper kan zijn. Als ik eerlijk ben, vond ik mezelf echt beter" zegt De Groot, die urenlang kan praten over van alles en nog wat. Bij de nationale ploeg ging dat moeilijker. "Mijn teamgenoten spreken Frans. Ik zeg ooievaar in plaats van au revoir. Best erg. Ik was zeven toen ik naar Nederland kwam. Voor die tijd sprak ik wel Frans, nu is alles verwaterd."

Nederlands, en een beetje Fries, dat kan hij wel. Dat blijkt deze middag. Soms is er geen pijl op te trekken. De woordenstroom gaat van hot naar her. Het is geen moment stil als hij aan het werk is. "Dat is lekker... Had ik gisteren iets uitgesneden, ben ik het nu weer kwijt. Moet ik opnieuw…", mompelt De Groot, die een paar tellen later over iets heel anders begint.

De vrouwelijke collega’s kijken er niet eens meer van op. Ze lachen mee en dagen hem soms uit met een grappige opmerking. De Groot is er inmiddels aan gewend, voelt zich als een vis in het water. Hij wordt zichtbaar blij van zijn werk; de klanten genieten op hun beurt van hem. Hij probeert opnieuw een cadeautje in te pakken. "Het tempo zit er vandaag niet echt in. Sorry, hoor. Het is niet goed voor de club, maar ik ben blij dat het nu niet zo druk is." Opnieuw lacht hij. Dat geluid zal nog vaak te horen zijn in de Feanstore.

Dit artikel is afkomstig uit FeanFan Magazine. Wil jij het supportersblad voortaan thuis ontvangen? Voor 25 euro per jaar ben je al lid van de supportersvereniging en ontvang je zes magazines per seizoen. Word nu lid.