Bernt Klaverboer profiteert van Noppert-avontuur: "Het is een hoog niveau"

14 december 2022 09:15

Andries Noppert mocht zich deze winter laten zien bij het Nederlands elftal. Dat nieuws werd ook in Katlijk gevierd, waar Bernt Klaverboer woont. Omdat de eerste doelman niet van de partij is op het trainingskamp in Valencia, mocht hij mee.

11122022302988 FPH3357

De bevestiging dat hij zijn koffer daadwerkelijk in mocht pakken, kwam al voorafgaand aan het duel met SC Cambuur, halverwege november. Bijna vier weken later stapte hij met de eerste selectie het vliegtuig in. Toen Nederland en Argentinië begonnen aan de kwartfinale in Qatar, zaten Klaverboer en de andere spelers hoog in de lucht. "Daar baalden we wel een beetje van. Maar gelukkig hebben we het leukste gedeelte met z’n allen kunnen zien", doelde hij op de bizarre slotfase waarin Oranje nog twee keer scoorde.

Noppert en Klaverboer lijken wel een beetje op elkaar: beide geboren in Friesland en van jongs af aan fan van de Eredivisionist. "Ik ben geboren in Katlijk, een dorpje net buiten Heerenveen. Mijn hele familie is voor deze club en al mijn vrienden ook. Mijn broer heeft ook nog even in de jeugdopleiding gespeeld. Ik ben bij de Voetbalschool begonnen op mijn tiende en speel nu bij de Onder 21. Ik train al regelmatig mee met het eerste, ongeveer een of twee keer per week."

"Mijn hele familie is voor deze club en al mijn vrienden ook"

11122022302975 FPH3400

"Aan het begin van het seizoen was ik nog niet mee op trainingskamp naar Apeldoorn, al ben ik toen wel een dag langs geweest. Nu leer je de spelers echt veel beter kennen", aldus de zeventienjarige doelman, die geniet bij de eerste selectie. Maandagmiddag dook hij van links naar recht, toen de spelers vrije trappen namen. Schoten van Hussein Ali, Rami Kaib en Tibor Halilovic wist hij uitstekend uit zijn doel te houden. Het bewijs dat hij talent heeft.

"Het is een hoog niveau, met meer uitdaging. Bij het eerste wordt meer gevraagd dan bij de Onder 21. Tot nu toe gaat het goed, al kan ik in alles nog wel stappen maken. De communicatie met medespelers kan ik nog verbeteren. Ik heb wel een goede reflex, atletisch vermogen en ik kan aardig meevoetballen", aldus de Fries, die in de jeugd de keuze moest maken tussen ballen tegenhouden of doelpunten maken. "Als de bal bij de F-jes aan de andere kant van het veld was, vond ik dat saai. Ik wilde ook graag scoren. Uiteindelijk werd wel duidelijk dat ik keeper moest worden om ver te komen."

10122022302789 FPH2052

"Ik wilde ook graag scoren. Uiteindelijk werd wel duidelijk dat ik keeper moest worden om ver te komen"

11122022302949 FPH2902

Momenteel is hij vierde keeper. Noppert, Xavier Mous en Jan Bekkema zijn de concurrenten onder de lat. De kans dat hij dit seizoen gaat debuteren, lijkt klein. Hij beseft het, maar maakt zich niet druk. "Ik ben jong, mag zelfs nog in de Onder 18 spelen. Natuurlijk wil ik graag debuteren, maar daar wil ik nog niet te veel mee bezig zijn. Ik probeer mezelf te laten zien op trainingen en wil me verder ontwikkelen. Over vijf jaar hoop ik wel tussen de palen te staan in het Abe Lenstra stadion."