GGD en sc Heerenveen schenken watertaps aan basisscholen

01 april 2022 16:42

Na vier weken lezen, is het tijd voor de rust bij het leesproject Scoor een Boek! van de Friese bibliotheken, het onderwijs en sc Heerenveen. Om de tweede helft goed in te gaan, hebben de club en GGD Fryslân deze week watertaps overhandigd aan maar liefst zeventig basisscholen. Want naast lezen draagt ook water drinken bij aan een gezonde levensstijl, onderstreept ook oud-trainer Foppe de Haan.


Scoren kun je overal. Met die gedachte voeren bibliotheken samen met sc Heerenveen voor het derde jaar op rij een uniek leesproject uit voor leerlingen van groep 5 en 6: Scoor een Boek! De kracht van voetbal wordt ingezet voor het stimuleren van leesmotivatie en leesplezier bij leerlingen en gezinnen. Scoor een Boek! verbindt lezen en sport door profvoetballers in te zetten als rolmodellen. Zo krijgen de leerlingen een drietal video's te zien waarin profvoetballer Erwin Mulder en oud-coach Foppe de Haan hen aanmoedigt om te blijven lezen (én water te drinken).

GGD Fryslân en sc Heerenveen
GGD Fryslân heeft samen met sc Heerenveen gekeken hoe het thema water drinken een plekje kon krijgen binnen Scoor een Boek! Zo zijn er deze week aan zeventig scholen watertaps overhandigd, want naast lezen draagt ook water drinken bij aan een gezonde leefstijl.

De watertaps kunnen het hele schooljaar door gebruikt worden. "We vinden het belangrijk dat water drinken leuk en gemakkelijk wordt", zegt Mariëlle Bleeker, programmaleider bij GGD Fryslân. "Met het vervangen van pakjes drinken en frisdrank voorkom je op school namelijk een gemiddelde suikerinname van zes kilo per kind per jaar. Daarom hebben we er samen met sc Heerenveen voor gezorgd dat er tijdens én na de rust volop leeswater uit de watertap kan worden gedronken."

Water drinken weer normaal maken
Vrijdag werd de laatste watertap officieel overhandigd door Erwin Mulder op de CBS De Burcht in Heerenveen. De watertap kan voor scholen een mooie aanleiding zijn om te starten met het stimuleren van (meer) water drinken. Of om het water drinken weer opnieuw onder de aandacht te brengen.

"Zo hopen wij dat water drinken op school heel normaal wordt, ook ná het fluitsignaal van Scoor een Boek! Hiervoor kunnen scholen lesmateriaal bij ons lenen of advies vragen", aldus Bleeker. Ook tijdens de sportieve afsluiting zullen de buurtsportcoaches van Sport Fryslân en andere organisaties het element water toevoegen aan de beweegspellen. En kan er natuurlijk volop water uit de watertaps worden gedronken.

'Wy tinke oan moarn'
In het seizoen 2020/2021 heeft sc Heerenveen de eerste prijs behaald met het project 'Wy tinke oan moarn, waar Scoor een Boek! onderdeel van is. Met Maatschappelijk Project Eredivisie bieden de VriendenLoterij en de Eredivisie CV eredivisieclubs de kans om een vernieuwend maatschappelijk project te realiseren en zo bij te dragen aan een gezonde en sterke samenleving. Mede door het winnen van deze prijs is deze samenwerking tussen sc Heerenveen en GGD Fryslân tot stand gekomen.