Kaj van der Veldt droomt van debuut bij sc Heerenveen: "Garanties heb je nooit"

13 december 2022 09:00

Kaj van der Veldt is buiten het oog van de camera's mooie stappen aan het zetten. Hij groeit naar het eerste elftal toe. De jeugdspeler mocht afgelopen zomer mee op trainingskamp naar Apeldoorn en is ook in Valencia van de partij. De centrale verdediger maakte zijn officiële debuut nog niet voor de hoofdmacht, maar hoopt die mijlpaal snel te bereiken.

11122022302877 FPH3020

De negentienjarige voetballer zit in de spelersbus als hij een berichtje krijgt. Hij is met de eerste selectie naar Belgie afgereisd voor het oefenduel met KRC Genk en ziet op zijn telefoon de spelerslijst voor het trainingskamp binnenkomen. Zijn naam staat erbij. Het zorgt voor een glimlach. "Ik was blij, het is hartstikke mooi. Als jeugdspeler heb je nooit de garantie dat je erbij zit, maar ik had het gevoel dat ik een goede kans zou maken als ik mijn ding bleef doen" vertelt het talent.

De eerste dagen in Spanje zijn uitstekend bevallen. "Valencia is een mooie stad, de omgeving is fantastisch. Eigenlijk is alles top. Een trainingskamp is anders dan normaal. Nu ben je hele dagen bij elkaar", aldus Van der Veldt, die het hele seizoen al meetraint met de eerste selectie. Drie keer zat hij al op de bank bij een Eredivisiewedstrijd, maar van een debuut kwam het nog niet. "Als ik zo doorga en kleine stapjes blijf zetten, denk ik dat het er inzit. Maar je weet het natuurlijk nooit. Ik hoop dat het lukt, maar garanties heb je nooit."

12122022303176 FPH4193
Akademy-spelers Kaj van der Veldt, Bernt Klaverboer en Roan van der Plaat zijn mee op trainingskamp

"Als jeugdspeler heb je nooit de garantie dat je erbij zit, maar ik had het gevoel dat ik een goede kans zou maken"

11122022303059 FPH3634

Van der Veldt heeft bij de hoofdmacht behoorlijke concurrentie in het hart van de defensie. Onder anderen Sven van Beek en Pawel Bochniewicz spelen op zijn positie. "Ik kan nog heel veel van hen leren. Door met ze te trainen, maar ook door met ze te praten. Zij hebben veel Eredivisieduels in de benen. Soms geven ze me tips", aldus de mandekker, die zichzelf omschrijft als betrouwbare speler. "Ik doe geen gekke dingen in het veld, voer gewoon mijn taak uit. Ik ben redelijk goed aan de bal en verdedigend is het ook wel goed, al moet ik soms de duels wat harder aangaan. Dat is een verbeterpunt."

 

"Ik doe geen gekke dingen in het veld, voer gewoon mijn taak uit"

 

De verdediger is bezig aan zijn tweede seizoen in Friese dienst. Na vijf jaar SV Nieuwkoop, eenzelfde periode bij Alphense Boys en drie seizoenen Feyenoord kwam hij bij Heerenveen terecht. "Sinds ik hier ben gekomen, is het best goed gedaan. Ik heb vorig jaar elke wedstrijd gespeeld. Daar ben ik blij mee, al waren de resultaten met de ploeg minder. Desondanks heb ik kunnen laten zien dat ik mezelf ontwikkeld heb en er alles voor doe om te slagen", aldus Van der Veldt, die met drie andere Akademy-spelers samenwoont. Op die manier ontwikkelt hij zich ook buiten de lijnen.

"Eerst werd er voor ons gekookt en werden er boodschappen gedaan. Nu doen we dat zelf. Het gaat heel erg goed", stelt de voetballer, die deze week niet zelf in de keuken of bij de wasmachine hoeft te staan. Op trainingskamp wordt alles uitstekend geregeld. Van der Veldt geniet in Spanje, al is hij er niet om te relaxen. Er wordt keihard getraind. Hopelijk voor hem, leveren al die inspanningen iets op. "Over vijf jaar hoop ik een basisplaats te hebben. Misschien heb ik dan zelfs wel een stap gemaakt."

11122022302896 FPH2758