Meeslepende en bloedstollende Friese Derby eindigt onbeslist

01 mei 2022 15:40

De Friese Derby schoot zondag van links naar rechts, maar eindigde na negentig meeslepende minuten uiteindelijk onbeslist. Toch leverde het duel in het nagenoeg uitverkochte Abe Lenstra stadion een winnaar op: het publiek. Dat was getuige geweest van een bloedstollend voetbalgevecht (3-3).

01052022292220 DSC 7590

Plotseling moest ie erin. Aan het einde van de eerste helft begon verdediger Nick Bakker te hinkepinken, waarop trainer Ole Tobiasen Joost van Aken maande zich op te warmen. Op slag van rust vond de wissel plaats. Dat ie na de wedstrijd als redder van sc Heerenveen van het veld zou stappen, daarmee hield toen niemand rekening.

Venijn in de staart
Toen invaller Mitchel Paulissen in de extra tijd de 2-3 voor Cambuur scoorde, kon men in het Abe Lenstra stadion – met uitzondering van het gastenvak – wel door de grond zakken. Een aardse stilte viel. Behalve in de hoek. De bezoekers uit Leeuwarden hadden de derby zojuist beslist. Dat kon niet missen.

Nog één keer naar voren, nog één keer alles of niets. Bijna altijd levert dat niets op, maar dit keer werd het alles. Een mislukt schot van Milan van Ewijk belandde voor de voeten van de mee naar voren getrokken Van Aken en met binnenkant schoen zette hij de boel nog eens totaal op de kop (3-3). Van lachen naar huilen, van huilen naar lachen.

Friese storm
Waar Cambuur in de extra tijd de zege rook, schoot juist sc Heerenveen uit de startblokken met de boodschap: hier valt niet te winnen. Al na anderhalve minuut zette Anas Tahiri het Abe Lenstra stadion in vuur en vlam door een voorzet van Amin Sarr binnen te volleren (1-0). Maar daarna ging de Friese storm liggen. Helemaal toen Roberts Uldrikis raak kopte (1-1).

Na de tegentreffer had sc Heerenveen even tijd nodig om van de schrik bij te komen. Eenmaal op adem zocht het een nieuwe voorsprong. Nadat z'n eerste doelpunt nog werd afgekeurd wegens buitenspel, gingen daarna wel alle remmen los bij Sydney van Hooijdonk. De spits knikte een vrije trap van Thom Haye achter Sonny Stevens (2-1).

Weer in evenwicht
Erop en erover, hoopte het Friese publiek. Maar het tegendeel gebeurde. Cambuur knokte zich na de pauze terug in de wedstrijd. De ploeg van interim-trainer Dennis Haar kwam langszij door een benutte penalty van Robin Maulun, gegeven na ingrijpen van de VAR, die Van Aken Issa Kallon onderuit had zien glijden (2-2).

De kwaliteit werd er in de tweede helft niet beter op wellicht, de spanning steeg daarentegen naar het kookpunt. sc Heerenveen werd gevaarlijk vanuit de counter, maar sloeg niet toe: Tibor Halilovic sloeg slordig om met zijn schietkansen, terwijl Thom Haye met een poeier tien minuten voor tijd centimeters te hoog mikte. Maar de apotheose moest toen nog komen…

Slotakkoord
Een gelijkspel leek in de maak, toen plotseling Paulissen aan de aandacht van de Friese defensie ontsnapte en de bal in de lange hoek achter Erwin Mulder knalde (2-3). De punten mee naar Leeuwarden? Nee, want daar was in de slotseconde van de wedstrijd Van Aken, die het slotakkoord opeiste in een intense en zinderende voetbalshow.