Olsson en Timossi willen landgenoten achterna: "Heerenveen is de ideale springplank"

02 december 2022 10:14

Marcus Allbäck. Petter Hansson. Lasse Nilsson. Viktor Elm. Kristoffer Nordfeldt. Sam Larsson. Steeds opnieuw blijken sc Heerenveen en Zweden een gouden combinatie. Voor het gevoel is de lijst met succesvolle spelers oneindig. Simon Olsson en Alex Timossi waren afgelopen zomer nieuwe aanwinsten uit het Scandinavische land.

06072022295223 Timossi 9868

De spelers kijken elkaar aan. Ze beginnen te lachen. Geven elkaar een tikje op de arm. "Het eten", zeggen ze gezamenlijk als gevraagd wordt wat ze het meeste missen aan Zweden. Meteen voegen ze er beleefd aan toe dat het hier "ook niet slecht" is.

Timossi weet inmiddels al een tijdje hoe het is om een leven op te bouwen buiten zijn vaderland. De vleugelaanvaller is nog maar 21 jaar, maar heeft al meerdere buitenlandse avonturen achter de rug. Na het tweede elftal van Bayern München en een verhuurperiode aan Austria Klagenfurt kwam hij afgelopen zomer in het Abe Lenstra stadion terecht.

Olsson bewandelde een compleet andere route. Hij doorliep de jeugdopleiding van IF Elfsborg, maakte zijn debuut, veroverde een basisplaats en groeide uit tot smaakmaker van de ploeg. "Ik had het gevoel dat het nu tijd was voor een nieuwe stap. Ik denk dat Heerenveen de ideale springplank is. Veel Zweden hebben bewezen dat ze via deze club de overstap kunnen maken naar een grotere club en een mooie competitie. Het is een voordeel dat je met het vliegtuig binnen anderhalf uur in Zweden bent, al is het tegenwoordig maar de vraag hoe het op Schiphol gaat."

 

"Of ik Heerenveen al kende voor ze geïnteresseerd in me waren? Dat kan niet anders nadat ze Kaib, Zeneli en Dresevic van mijn oude club hebben gehaald"

FPH5962

Rami Kaib
"Het niveauverschil tussen Nederland en Zweden is groot. Voetbal is hier intenser, aanvallender. Hier kan iedereen goed voetballen. Daardoor moet je altijd volle bak, ook als je de bal niet hebt", vervolgt de middenvelder, die de afgelopen jaren veel spelers de oversteek zag maken vanuit Scandinavië naar Friesland. Hij begint te glimlachen. "Of ik Heerenveen al kende voor ze geïnteresseerd in me waren? Natuurlijk! Dat kan niet anders nadat ze Rami Kaib, Arber Zeneli en Ibrahim Dresevic van mijn oude club hebben gehaald."

Dat er meerdere spelers uit Zweden in het Abe Lenstra stadion onder contract staan, was voor Timossi een extra reden om ook de overstap te maken naar Heerenveen. "We zijn met veel Zweedse jongens, maar dat helpt ons juist met integreren", stelt hij. "Rami Al Hajj en Rami Kaib zijn hier al een tijdje. Zij kunnen ons makkelijker meenemen in de groep. Dat is heel positief."

De nieuwkomers hebben niet lang nodig gehad om zich thuis te voelen. Beide spelers hebben hun vriendin meegenomen, waardoor ze zich niet alleen voelen. Bij Olsson heeft de snelle aanpassing aan zijn nieuwe omgeving voor een goede start gezorgd. "Ik ben blij met iedere minuut die ik maak. Ik speel het liefst als nummer 10. Ik wil de bal graag hebben en kan goed passen, maar ik moet vooral nog beter om me heen kijken wat er allemaal gebeurt. Bewuster worden van de situatie."

Timossi moet het vooralsnog doen met een reserverol. "Het is jammer, want iedereen wil natuurlijk spelen. Ik kom het best tot mijn recht als vleugelaanvaller. Ik weet dat mijn kansen gaan komen. Ik heb niet voor niets een vierjarig contract getekend, ik voel vertrouwen bij deze club. Ik ben snel en heb een goede techniek. Maar ik kan ook nog veel leren. Ik denk dat je altijd nog beter kunt worden. Vooral mijn schot met links is nog een verbeterpunt."

Amin Sarr
Een springplank, een tussenstap. Zo zien beide spelers de Friese club. "Kijk alleen maar naar de spelers die hier gespeeld hebben… Ik denk dat Marcus Allbäck de beste Zweedse speler ooit is die bij Heerenveen onder contract stond. Hij is hier een icoon, maar ook in eigen land", aldus Timossi, die denkt dat Amin Sarr ook uit kan groeien tot een speler van dat statuur. "Hij is de beste voetballer van de ploeg."

Olsson knikt instemmend. Ook hij is positief over de talentvolle aanvaller die afgelopen winter voor een behoorlijk bedrag werd gekocht. Het is een kwestie van tijd voor hij de club nog meer miljoenen op gaat leveren, stelt zijn landgenoot. "Hij is echt goed. Dat zeg ik niet omdat hij uit Zweden komt, haha! Hij heeft heel veel potentie. Maar ook Milan van Ewijk vind ik een goede speler. Sowieso ligt het niveau bij ons in de spelersgroep hoog. We hebben echt veel goede voetballers."


"Amin Sarr is echt goed. Dat zeg ik niet omdat hij uit Zweden komt, haha!"

Timossi 4
Olsson 6

Zlatan Ibrahimovic
"We hebben inderdaad een goed team. Hoe meer goede spelers je om je heen hebt, hoe beter je zelf wordt", aldus Timossi, die ondanks zijn reserverol droomt van een stap naar de mondiale top. Hij stond al onder contract bij het beloftenelftal van Bayern München. "In Duitsland was alles zo goed geregeld, dat was ongekend. Alles wat je kon bedenken was daar. Een terugkeer zou prachtig zijn, maar ik moet zeggen dat het hier ook top is. Dit is op dit moment de goede plek voor mij."

Ook Olsson denkt alvast vooruit. Dromen is niet verboden. Hij hoopt ooit zijn landgenoten Zlatan Ibrahimovic en Henrik Larsson achterna te gaan. "FC Barcelona lijkt me prachtig. Elk kind fantaseert daarover. Camp Nou tijdens El Clásico, dat moet geweldig zijn. Vroeger keek ik graag naar Xavi en Iniesta. Maar eerst moet ik me laten zien bij sc Heerenveen. Ik voel een bepaalde druk, omdat ik weet dat de supporters veel verwachten. Veel Zweden hebben het hier goed gedaan. Daardoor ligt de lat meteen hoog. Tegelijkertijd hebben mijn voorgangers ervoor gezorgd dat ik vanaf de eerste dag geliefd ben. Ik hoop ooit in hun voetsporen te treden."

Timossi knikt. "Ooit een mooie transfer maken als ik ben uitgegroeid tot publiekslieveling, dat zou heel erg mooi zijn."

Dit artikel is afkomstig uit FeanFan Magazine. Wil jij het supportersblad voortaan thuis ontvangen? Voor 25 euro per jaar ben je al lid van de supportersvereniging en ontvang je zes magazines per seizoen. Word nu lid.