sc Heerenveen spaart Fortuna Sittard, maar wint wel

27 augustus 2022 23:30

Dankzij een overtuigende eerste helft heeft sc Heerenveen zaterdagavond in eigen huis Fortuna Sittard verslagen. De ploeg van Kees van Wonderen domineerde, maar de voet ging na rust van het Friese gaspedaal. Daardoor werd het nog even spannend, maar verder dan een benutte strafschop van Burak Yilmaz kwamen de Limburgers niet (2-1).

27082022298461 FPH3348

Ruim tachtig minuten lang leek er geen vuiltje aan de lucht voor sc Heerenveen. De thuisclub was vele malen beter dan Fortuna Sittard en drukte dat voor de pauze uit in twee doelpunten. De eerste kwam van de voet van Sydney van Hooijdonk, die binnenschoot na een gekraakt schot van Amin Sarr (1-0). Op slag van rust knalde Milan van Ewijk op fraaie wijze een afgeslagen bal binnen (2-0).

De sfeer was opperbest in het Abe Lenstra stadion. Logisch, want het thuispubliek zag hun club de lakens uitdelen, druk zetten, vooruit denken en kansen creëren. Sarr, Van Hooijdonk en Tibor Halilovic werden gevaarlijk met afstandsschoten, maar zij vonden niet het net. Dat het bij slechts twee Friese treffers bleef, had Fortuna vooral te danken aan goalie Ivor Pandur.

Maar toen de slotfase inging, werd het plots toch weer spannend. Joost van Aken probeerde een slordigheid in de verdediging te herstellen, maar haalde met zijn sliding Burak Yilmaz naar de grond: penalty. De bewezen goalgetter uit Turkije ging zelf achter de bal staan en faalde niet (2-1). Een slotoffensief volgde, maar sc Heerenveen bleef overeind en boekte een tweede zege op rij.