sc Heerenveen wint van Go Ahead en gaat de play-offs in

15 mei 2022 16:52

Dankzij een overtuigende zege op Go Ahead Eagles (3-1) en de benodigde uitglijder van NEC heeft sc Heerenveen zich zondag geplaatst voor de play-offs om Europees voetbal. Als nummer acht van de eredivisie treffen de Friezen in de eerste ronde AZ. De eerste wedstrijd is donderdag in het Abe Lenstra stadion (aftrap: 18.45 uur), zondag volgt de return in Alkmaar.

15052022292886 DSC 2296


Van wegblijven van de onderste plaatsen naar strijden voor de play-offs om Europees voetbal. Het kan verkeren. Maar om ook daadwerkelijk aan te mogen schuiven voor het toetje was sc Heerenveen zondag afhankelijk van NEC, de nummer acht op dat moment. Een lang verhaal kort: NEC faalde en sc Heerenveen profiteerde.

Los van wat er in Nijmegen gebeurde: sc Heerenveen wilde tegen Go Ahead niets aan het toeval overlaten. Na tien minuten had Amin Sarr eigenlijk al de openingstreffer binnen moeten schieten, maar hij stuitte op doelman Andries Noppert. Twintig minuten later was het wel raak: Sydney van Hooijdonk knikte van dichtbij raak (1-0).

Kers op de taart
sc Heerenveen was de baas in de eerste helft. En ook na rust. Terwijl NEC op achterstand stond tegen Fortuna, breidde Van Hooijdonk de voorsprong uit. Opnieuw met het hoofd, uit een perfecte voorzet van Thom Haye (2-0). Invaller Anthony Musaba scoorde in de slotfase zijn eerste treffer in Friese dienst (3-0) en zorgde voor de kers op de taart.

In de slotminuut zorgde Go Ahead-spits Jacob Mulenga, die zondag afscheid nam van het betaald voetbal, nog voor de eretreffer. Na het laatste fluitsignaal was het voor de spelers en supporters nog wachten op de uitslag van NEC - Fortuna. Toen daar werd afgefloten, barste een klein feest los in het Abe Lenstra stadion. Het seizoen wordt nog even verlengd, met de play-offs tegen AZ.


Opstelling
: Mulder; Van Ewijk, Van Beek, Dresevic, Woudenberg (70. Van Ottele), Kaib; Haye (78. Madsen), Halilovic (78. Al Hajj), Tahiri (88. Van der Heide); Van Hooijdonk (78. Musaba), Sarr.