Akademy-Keeper Jesper van der Mark geniet bij sc Heerenveen: "Ik heb grote stappen gezet"

05 juli 2023 12:13


Iedere speler in de jeugdopleiding van sc Heerenveen heeft hetzelfde doel: ooit in het Abe Lenstra stadion spelen. Jesper van der Mark (18) weet inmiddels hoe het is om het veld op te gaan. Hij is keeper bij Onder 21, maar zat al meerdere keren bij de eerste selectie. Een officieel debuut zat er nog niet in, maar trots overheerst bij de sluitpost. Hij is inmiddels begonnen aan de voorbereiding van zijn tweede seizoen in Friesland.

Een ringtone gaat. Het is de telefoon van de keeper. Het seizoen 2021/2022 is bijna ten einde als Van der Mark gebeld wordt door zijn zaakwaarnemer. Hij belt met goed nieuws: sc Heerenveen wil hem hebben. "Ik vond het best gek dat zo'n club voor mij kwam kijken. Het kwam echt als een verrassing. Ik wilde altijd naar een profclub, dus die keuze was niet zo moeilijk", blikt de doelman terug, die op dat moment bij de Amsterdamse Football Club speelt. "Er was nog een club geïnteresseerd, maar dit voelde meteen goed. Alles klopte bij deze club. Iedereen kwam vriendelijk over en er is een goed plan voor me opgesteld."

01042023306938 DSC 7859 (1)

"Dit voelde meteen goed. Alles klopte bij deze club. Iedereen kwam vriendelijk over en er is een goed plan voor me opgesteld"

Het is een behoorlijke stap voor Van der Mark. "Het is qua trainingsarbeid en intensiteit heel anders. Je gaat van drie trainingen in de week naar acht. Het is in het begin ook kijken hoe je lichaam reageert op die overgang. De eerste maanden had ik iedere dag spierpijn. In het eerste jaar wilden we vooral kijken hoe ik me aan zou passen. Niet alleen op het veld, maar in zijn totaliteit. Ik ging ook voor het eerst uit huis. Weg uit Breukelen, weg bij m'n ouders en mijn twee jaar oudere broer. Dat was lastig. We hebben een goede band, waren altijd buiten te vinden met een bal."

Goed genoeg
Als Van der Mark acht jaar is, gaat hij op voetbal. De plaatselijke FC wordt zijn eerste club. "Ik begon als centrale verdediger, maar ben toen gestopt. Ik vond het niet meer leuk, wilde liever op tennis. Op mijn twaalfde ben ik toch weer begonnen. Eerst twee jaar in het veld, daarna op doel. We hadden op dat moment geen keeper. Toen werd ik gevraagd. Het ging goed en ik vond het leuk."


Hij blijkt talent te hebben. Dat valt ook buiten Breukelen op. Het Utrechtse Elinkwijk, dat het sportcomplex aan de Amsterdamsestraatweg heeft, staat op de stoep voor de doelman. Het kan bijna geen toeval zijn dat hij uiteindelijk vanuit de Domstad de overstap maakt naar de hoofdstad. AFC neemt de sluitpost over. Op Sportpark Goed Genoeg komt hij op de radar van sc Heerenveen. De scouts zien hem aan het werk en trekken een duidelijke conclusie: goed genoeg is hij zeker.

"Ik speelde in Amsterdam in het eerste elftal van zaterdag, het tweede team achter de ploeg die in de Tweede Divisie speelt. Bij ons stonden misschien duizend mensen langs de kant. Nu heb ik al in het Abe Lenstra stadion gestaan. Dat is wel een verschil", vertelt Van der Mark trots. "Ik had niet verwacht dat het zo snel zou gaan. Mijn doel vorig seizoen was om minstens één keer met het eerste mee te mogen. Dat het nu al vaker gebeurd is, maakt me super trots."

"Ik ben afgestudeerd als meubelmaker, maar hoop daar niets meer mee te doen"

08042023307228 FP1 7100

Hij en Bernt Klaverboer, een andere talentvolle keeper uit de Akademy, wisselden elkaar afgelopen seizoen af als derde keeper bij de hoofdmacht toen Andries Noppert met een blessure langs de kant stond. "Wij maken elkaar echt beter", stelt de goalie. "Het is lekker om zo’n concurrentiestrijd te hebben. We mogen beide nog minuten maken in de Onder 21. De ene week zit ik bij het eerste op de bank en speelt hij, waarna het de week erna andersom kan zijn. Soms train ik ook mee met het eerste, maar dat verschilt per week. Het hangt ook van de trainingen af. Ik mag nog twee jaar in de jeugd spelen, dus dat is ideaal. Zo kom ik toch aan mijn minuten."

Meubelmaker
Mag hij mee tijdens de wedstrijden van de hoofdmacht, dan staat hij op doel tijdens het inschieten. Kort voor de aftrap is zijn moment om een paar ballen tegen te houden. In het thuisduel met FC Volendam moest hij ook even aan de bak toen de wedstrijd in volle gang was. Xavier Mous leek niet helemaal fit, waardoor Jan Bekkema warm ging lopen. Van der Mark schoot hem bij de noordtribune in. "Op dat moment weet je dat iedereen naar je kijkt. Dan komt de spanning wel dichterbij. In zo’n stadion staan, met al die fans op de tribune… Het is bijzonder. Ook al is het maar een warming-up, de adrenaline gaat aardig omhoog", vertelt Van der Mark, die uiteraard in de toekomst zelf de onbetwiste nummer één onder de lat wil worden.

"Ik hoop over vijf jaar in de Eredivisie te staan als eerste keeper. Dat kan hier zijn, maar ook bij een andere club. Je wilt prof worden en alles uit je carrière halen. Ik ben fanatiek, wil altijd winnen. Maar je moet ook een beetje geluk hebben, ze moeten je maar net aan het werk zien. Heerenveen heeft mij gelukkig opgepikt", aldus de doelman, die merkt dat hij nog niet aan zijn plafond zit. Zijn eerste jaar bij een Eredivisieclub smaakt naar meer. "Ik heb grote stappen gezet sinds ik hier ben. Mijn sterke punten zijn het coachen en het meevoetballen. En natuurlijk ballen stoppen."

Hij vervolgt: "Ik moet leren om soms nog iets verder uit mijn doel te staan als we aan het aanvallen zijn, om de ruimte achter de verdediging te kunnen bespelen. Andries Noppert en Xavier Mous proberen me ook dingen uit te leggen en me te helpen. Dat is lekker als jonge keeper. Ik kijk wel tegen Noppert op. Het is heel bijzonder wat hij heeft meegemaakt tijdens het wereldkampioenschap. Hij heeft met allemaal grote spelers op het veld gestaan. Dat wil ik ook. Ik ben afgestudeerd op het MBO als meubelmaker, maar ik hoop daar helemaal niets meer mee te doen. Ik wil gewoon keepen."

19032023306456 FPH 0420

Dit artikel is afkomstig uit FeanFan Magazine. Wil jij het supportersblad voortaan thuis ontvangen? Voor 25 euro per jaar ben je lid van de supportersvereniging en ontvang je zes magazines per seizoen. Word nu lid.