Bekerdroom van Onder 18 spat uiteen in finale: AZ maatje te groot

31 mei 2023 18:56

sc Heerenveen Onder 18 heeft de bekerfinale verloren van AZ. Bij het laatste fluitsignaal stond er een 2-0 eindstand op het scorebord. Bijna negentig minuten lang bleef het spannend, maar een stunt zat er uiteindelijk niet in voor de talenten uit Friesland. Twee minuten voor tijd besliste Jayden Addai de wedstrijd met zijn tweede treffer van het duel.

Beker 9

De Friezen maakten de weg richting de finale spannend. De eerste wedstrijd tegen VVV-Venlo werd met 6-2 gewonnen, maar daarna was het telkens bibberen. FC Den Bosch en FC Twente werden verslagen na strafschoppen, terwijl tegen FC Utrecht en Sparta Rotterdam een 3-2 einduitslag op het scorebord stond. Hoe de overwinningen gepakt werden, maakte werkelijk niemand iets uit. In de beker is maar één doel: doorgaan. Die instelling leidde uiteindelijk tot een finaleplaats, waarin AZ dus de tegenstander was. Een moeilijke tegenstander, die in de competitie derde werd op het hoogste niveau. De Friezen eindigden een niveau lager op de vierde plaats.

De Alkmaarders bleken vooral voetballend verder te zijn. Vanaf minuut één nam de thuisploeg het heft in handen, wat in minuut tien bijna beloond werd. Ernest Poku schoot de bal uit een rebound keihard tegen de lat aan. Na iets minder dan een halfuur spelen was Ro-Angelo Daal dichtbij een treffer, maar Heerenveen-keeper Malcolm Mateyo was snel bij de grond. Hij zag in minuut 37 bijna een doelpunt aan de andere kant van het veld, toen buitenspeler Thom Faber het probeerde. De inzet ging voorlangs, waardoor de ploegen de kleedkamer opzochten met een doelpuntloze tussenstand op het scorebord.

Na acht minuten in de tweede helft keek de ploeg van Uğur Yıldırım toch tegen een achterstand aan. Keeper Mateyo hoorde het schot van Jayden Addai waarschijnlijk alleen maar: de bal ging op mooie wijze tegen de touwen in de verre hoek. De thuisploeg bleef daarna kansen creëren, maar was niet zorgvuldig genoeg voor de goal om de voorsprong te vergroten. Met nog zeventig minuten op de klok werden de bezoekers voor het eerst gevaarlijk na de pauze. Verdediger Teun Heijmans nam het doel van AZ onder vuur, maar zag zijn afstandsschot gekeerd worden. Niet veel later probeerde hij het nogmaals, maar nu ging de bal naast. Heerenveen bleef in de slotfase zoeken naar mogelijkheden, maar was niet bij machte om veel gevaar voor het doel te veroorzaken. Aan de andere kant van het veld viel twee minuten voor tijd nog wel een doelpunt, waardoor de spanning verdwenen was. Addai kon van dichtbij simpel binnenwerken na een goede voorzet van Daal.

Opstelling sc Heerenveen Onder 18: Malcolm Mateyo; Oliver Braude, Teun Heijmans, Ingmar Mulder, Robin Bouw (64. Kaj Schlette); Isaiah Ahmed, Xavi Woudstra (80. Jesse Hellinga), Ties Oostra; Thom Faber (64. Niek Bierens), Dimitris Rallis (80. Jimte Scholten), Erald Krasniqi.